Атентаторът от Бургас разпознат, Камата по налъми в ГДБОП

Вестниците днес се спират още на проекта за бюджет 2013 и здравеопазването, вижте и останалите водещи теми:

Атентаторът от Бургас разпознат, Камата по налъми в ГДБОП

24 часа

Атентаторът от Бургас разпознат

Атентаторът от бургаското летище беше категорично разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри. Това твърди самият Бакри в интервю за Центъра за Близкоизточни изследвания, предоставено специално на "24 часа".

Ставало дума за шведския гражданин Махди Газали, чиято снимка се появи по медиите след атаката. "Когато разбрах, че свързват този човек с моите хора, се обадих на братята си във Великобритания, за да питам за кого става дума. Те ми казаха, че е момче, известно като Абу Ахмед.

 

24 часа

Новият посланик на САЩ: Ще работим за напредък и по визовия въпрос

България и САЩ са убедени, че в рамките на мандата на новия американски посланик у нас Марси Рийс ще бъде разширен обхватът на двустранните отношения. Това стана ясно след първата среща на министъра на външните работи Николай Младенов с посланик Рийс.

 

Труд

Бюджет 2013: Дянков леко отвори джоба

Баланс на ръба на възможното изглежда проектобюджетът за 2013 г., който днес бе качен на сайта на финансовото министерство.

От една страна управляващите обещават повече пари за пенсии и социални грижи, за образование, здравеопазване, инфраструктура и култура. За целта хазната ще похарчи с 1,85 млрд. лв. повече спрямо 2012 г. В същото време не се очакват чудеса в икономиката догодина и съответно приятни изненади в приходите. Въпреки това се залагат с 1,8 млрд. лв. повече постъпления в хазната, които да подсигурят увеличените разходи.

 

Труд

Прокурорите провалили делото "САПАРД"

Прокуратурата сама е обрекла на пълен провал разкриването на аферата с източването на милиони левове от програма САПАРД. Попречила си, първо, като разделила без ясна причина разследването на две - за присвояване на 7,5 млн. евро от програмата и за пране на пари. И второ - повдигнала обвинения по неясен принцип не на всички, за които имало данни, че са вършили престъпления. Това сочи в мотивите си Софийският апелативен съд, който на 21 септември оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов и още петима души.

 

Стандарт

Дянков гарнира пицата с 1,8 млрд.

Финансовият министър Симеон Дянков гарнира пицата за 2013 г. с 1,8 млрд. лв. С толкова да се увеличават разходите на държавната хазна през следващата година, предвижда проектът на бюджет, който е подготвен от Министерството на финансите. Според него догодина държавата ще похарчи 31,6 млрд. лв., което е ръст с 6%. Това става възможно благодарение на заложеното повишаване на приходите в хазната с 1,796 млрд. лв., до обща сума от 30,548 млрд. лв. Държавата увеличава най-много разходите за пенсии, но наред с това дава повече пари за образование, култура, социални помощи и инвестиции. Въпреки увеличените харчове бюджетният дефицит е много нисък - 1,1 млрд. лв., или 1,3% от БВП на страната.

 

Стандарт

Камата по налъми в ГДБОП

С раирана риза и налъми ще се яви Христо Стоичков в ГДБОП. Както е известно, днес следобед той ще бъде разпитан за уредени мачове. Главната причина да бъде привикан е интервюто му в "Стандарт", където казва, че не случайно националният отбор на България е разследван, не случайно хора отвън ровят БФС, не случайно са хванали юноши за уговорки и призова вътрешния министър Цветан Цветанов да се намеси.

 

Монитор

Пресъхна банката за донорска сперма

Банката за донорска сперма пресъхна. Клиниките за асистирана репродукция у нас са в криза заради липса на мъжки биоматериал. Тя се задълбочава, след като преди 2 г. националната банка за сперма в София, известна още и като семинологична лаборатория, бе закрита, установи репортерска проверка на „Монитор". Някои от лечебните заведения, които правят асистирана репродукция, покриват дефицита, като внасят сперма от Дания и Белгия, съобщи специалистът в областта на ин витро проф. Иван Козовски. Към момента в агенцията по трансплантациите са сертифицирани 6 такива кабинета. Кандидати за донори обаче са малцина, защото трудът им вече не са заплаща, разясни Радина Вълчева, председател на сдружение „Искам бебе".

 

Монитор

6,2 млрд. лв. за здраве и образование

6,2 млрд. лв. са предвидени за образование и здравеопазване догодина. Това става ясно от проекта на бюджета за 2013 г., публикуван на сайта на Министерството на финансите. Това означава, че 20,8% от всички консолидирани нелихвени разходи догодина ще отидат за тези сектори. 3,3 млрд. лв. са средствата, които са предвидени за здравеопазване. Разчетите показват, че догодина за образование ще бъдат похарчени близо 2,9 млрд. лв.

 

Монитор

„Майчин дом" върна родилка с мъртво бебе в корема

От столичната АГ болница „Майчин дом" са отпратили бременна, чието бебе било мъртво в корема й. За скандалния случай съобщиха вчера от МЗ. Сигналът е подаден вчера на горещата линия в МЗ и по него вече е образувана проверка. Жената се обадила след призива на министър Десислава Атанасова хората да сигнализират за нередности в болниците. Само за 2 дни близо 120 души са се оплакали.

 

Сега

Бюджетът в изборната 2013 - щедри разходи, нереални приходи

Управляващите вързаха проектобюджет 2013, като обосноваха повишаването на разходите с очаквания за нереалистични приходи. Според тях икономиката догодина ще се развива с по-бавни темпове спрямо заложените нива в тригодишната бюджетна прогноза за 2013-2015 г., приета през април. Въпреки това кабинетът планира рязък скок на постъпленията от ДДС и по-добри приходи от данък общ доход. Но пък става песимист за постъпленията от корпоративния данък, който е знак за състоянието на фирмите.

Законопроектът за държавния бюджет за 2013 г. и съпътстващите го документи бяха публикувани вчера на сайта на финансовото министерство. Очаква се те да бъдат внесени за гласуване от кабинета идната седмица.

 

Дума

Бойкотирайте Дънди!

Напоследък гледам по телевизията реклами за културни събития у нас, спонсорирани от "Дънди прешъс метълс". Призовавам да ги бойкотирате - не заради участниците, а заради спонсора.

Неотдавна Еврпарламентът гласува законодателство, което има за цел да спре ограбването на природните богатства на развиващите се страни от европейски фирми http://bit.ly/S4LdlA. Подобно антикорупциоонно законодателство приеха преди това и САЩ. Според новите правила фирмите в областта на минната индустрия, петрола и газа, както и дърводобива, са задължени да публикуват "плащанията" си, разбирай подкупите, на корумпирани правителства.

Един пример: цялата печалба за Демократична република Конго през 2006 г. от изнесените от страната минерали възлиза на 86 хиляди долара. Фирмите, занимаващи се тази дейност, обаче печелят от нея годишно по един милиард долара. За цяла Африка изнесените петрол, газ и минерали през 2008 г. се оценяват на 393 милиарда долара, но нищожна част от тази сума е влязла в националния бюджет. Държавите, които печелят от ограбването на Африка, лицемерно изпращат хуманитарна помощ, представляваща съвсем малка част от ограбеното.

Но защо да търсим примери в Африка? В България канадските златотърсачи "Дънди прешъс метълс" получиха през февруари 2011 г. тридесетгодишна концесия, за да добиват злато в находището "Хан Крум" край Крумовград.