Потвърдиха арест на разследвани за крупна кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод

Радко Ганчев от Силистра и Стефан Кънев от София, разследвани за демонтирането на тръби от магистрален водонапорен тръбопровод от терасата на р. Дунав до района на Добрич, ще останат в ареста, след като днес Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което двамата бяха първоначално задържани под стража.

Потвърдиха арест на разследвани за крупна кражба на стратегически за Добруджа магистрален водопровод

Ганчев и Кънев са обвиняеми по досъдебно производство на ТЗ БОП в Добрич, което от началото на м. Март тази година разследва изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби на площ близо 45 км, на територията на две области – Силистра и Добрич.


 

Наказанието, което законът предвижда за кражба в особено големи размери е „лишаване от свобода” от 10 до 20 години, конфискация на цялото, или на част от имуществото. Двамата мъже са обвинени за кражба на съоръжението, извършена в съучастие от ноември 2011 година до м. март тази година. Щетата е определена като крупна по размер и оценена на този етап на повече от 70 500 лева. Според обвинението, обект на посегателството е уникално за страната и стратегически за района на Южна Добруджа съоръжение – магистрален водонапорен тръбопровод, собственост на ВиК Добрич.


Адвокатите на двамата обвиняеми припомниха днес, че Ганчев чрез своята фирма „Медведев СС” ЕООД на практика е изпълнил договорните си отношения с държавната фирма „Агроводинвест” ЕАД. Договорът между двете фирми е сключен именно за цитираните строително монтажни работи. Кънев е бил консултантът по изпълнението на дейността по изкопаването и демонтирането на водопроводните тръби. Защитата припомни, че водопроводното съоръжение никога не е било действащо и със заповед на Министерството на земеделието и храните е обявено за бракуване.

 

Пред съда беше изтъкнат и аргументът, че държавната фирма „Агроводинвест” е създадена именно за да извършва дейности по ликвидирането на неработещи, остарели и бракувани водни съоръжения, собственост на държавата. И двамата обвиняеми са викани многократно на разпит от началото на разследването и едва на 18 септември тази година са привлечени като обвиняеми.


Обвинението от своя страна припомни, че не е случаен фактът, че след демонтирането, тръбите са били предадени за скрап на фирмата на съпругата на Радко Ганчев.


За да потвърди постоянния арест на Радко Ганчев и Стефан Кънев, Варненският апелативен съд се съобрази с изключителната тежест на наказанието, което законът предвижда за това престъпление. За 6 месеца от началото на разследването и според тази съдебна инстанция са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че както Ганчев, така и Кънев са съпричастни към престъпната дейност, за която се разследват.

 

Въззивният съд отказа да коментира доказателствата по същество, както и квалификацията на престъпната дейност, защото на този етап от разследването това е в правомощията на държавното обвинение. Според втората съдебна инстанция, към настоящия момент, законосъобразната процесуална мярка за принуда спрямо двамата обвиняеми, разследвани за кражба в особено големи размери на стратегическо съоръжение е „зъдаржане под стража”.


Определенията на Апелативния съд във Варна, с които бе потвърден ареста на Радко Ганчев и Стефан Кънев не подлежат на обжалване.