Новите съоръжения в зоопарка бяха открити официално днес (+снимки)

По съвместния проект на Добрич и Констанца бяха изградени волиера, лабиринт, езеро за розово фламинго, мечкарник, ветеринарна лечебница и помещения за персонала. Закупен е микробус за екскурзии с различни туристически маршрути.

Новите съоръжения в зоопарка бяха открити официално днес (+снимки)

Проф. Николае Пападопоу и кмета Детелина НиколоваПроф. Николае Пападопоу и кмета Детелина Николова

 

Община Добрич приключи дейностите по проект „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – POFTIC, по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г. Партньори са Музеен комплекс за природа и наука Констанца, ПроЗоо Добрич и Областен съвет Констанца.

 

НоводомциНоводомци 


Новите съоръжения в Центъра за защита на природата и животните бяха официално открити от кмета на Добрич Детелина Николова и бившият ген. директор на Музейния комплекс в Констанца проф. Николае Пападопоу.

 

Новата волиера е приютила папагалите...Новата волиера е приютила папагалите...

... и пауните... и пауните 


В рамките на три съвместни семинара, партньорите от двете страни са се спрели на няколко маршрута за екскурзии, които ще се извършват с новозакупения микробус. Еднодневните, за деца, включват зоопарковете, съответно в Добрич и Констанца, занимания там и кратки обиколки в областните центрове.  

 

pa020017_600 


Маршрутът за възрастни е двудневен и тръгва също от зоопарковете, като включва обектите: нос Калиакра, мидената ферма, Тулча с наблюдение на птиците по делтата на Дунав, Констанца.

 

В очакване на розовото фламингоВ очакване на розовото фламинго 


Начертан е исторически маршрут, който включва и Двореца и Историческия музей в Балчик, Стария Добрич, Етнографската къща, Художествената галерия за румънци и Музея на народното изкуство и Археологическия музей в Констанца за българи.

 

Територията на мечкитеТериторията на мечките 


Разработен е религиозен маршрут, който е с опорни точки Текето в Александрия, манастир „Св. Илия”, пещера „Св. Андрей”, манастир Дервент, монумента на Траян, Мурфатлар и пак зоопарковете.

 

СПА за мечоцитеСПА за мечоците 


По проекта е обновен и зоопаркът в Констанца, който ще бъде официално открит в четвъртък. При строежа, те са наподобили нашите съоръжения, т.е. „ние служим, като еталон за европейски начин на изграждане на зоопарк и друго отношение към отглеждането на животните”, каза директорът на центъра в Добрич Севдалина Венкова.

 

Севдалина Венкова на входа на лечебницатаСевдалина Венкова на входа на лечебницата 


С приключването на този проект границата между Добрич и Констанца се стопи, заяви проф. Пападопоу в своето приветствие към присъстващите и пожела повече румънски туристи на Добрич, съответно повече български в своя град.

 

Приемната на ветеринарната клиникаПриемната на ветеринарната клиника

ОперационнатаОперационната

Джакузито на фламинготоДжакузито на фламингото

Болничния коридор и стационараБолничния коридор и стационара

pa020027_600

Най- въодушевените посетители!