Отбелязваме Световния ден на сърцето

В МБАЛ Добрич - безплатни кардиологични прегледи, в Тервел - Ден на здравето, на 2-ри октомври

Отбелязваме Световния ден на сърцето
От 2000 г. насам, на 29 септември Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. В България той се организира от Министерство на здравеопазването и Дружеството на кардиолозите. Тази година, подобно на предходната , Денят на сърцето преминава под мотото „Един свят – Един дом – Едно сърце”. „Един свят” – защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. „Един дом” – защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания.

През 2012 г. фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.

Мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.

Целта на Световния ден на сърцето е да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания. Всяка година ССЗ причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия.

Министерство на здравеопазването и Дружеството на кардиолозите в България работи в посока на намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, които за България се движат във високи граници – над 60-64% от смъртните случаи се дължат на тях.

Във връзка с отбелязването на Световния ден на сърцето, РЗИ-Добрич е разпратила писма до ръководствата на четирите лечебни заведения за болнична помощ в областта за провеждане на безплатни кардиологични консултации и прегледи в приемно-консултативните кабинети на болниците.

В МБАЛ – Добрич те се провеждат до днес, съобщават от министерството на здравеопазването.


На 2-ри октомври в Тервел ще се проведе Ден на здравето, съобщи д-р Людмила Бердж – шеф на Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при Регионална здравна инспекция – Добрич. Там ще се проведат лекции за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания със замерване на кръвно налягане. Консултации ще се дават и други заболявания, като остеопорозата и туберкулозата.

Безплатно измерване на кръвното налягане, съпроводено с беседи за здравна профилактика ще има и в пенсионерските клубове на Добрич.