Всеки втори българин пости; Спрени европроекти, заради частни интереси на депутат от ГЕРБ

Вероятността от прокурорска грешка по делото САПАРД е сред водещите теми на съботните вестници

Всеки втори българин пости; Спрени европроекти, заради частни интереси на депутат от ГЕРБ

Възможно е прокуратурата да е допуснала грешка по делото за източване на пари по САПАРД. Това каза зам.-главният прокурор Галина Тонева днес.
Марио Николов е главният обвиняем за източването на 7.5 млн. от САПАРД. Делото започна преди 6 години по сигнал на ОЛАФ. Преди няколко дни обаче Софийският апелативен съд оправда подсъдимите.
Не изключвам да има грешка на прокуратурата, но чух, че са събрани и нови доказателства в хода на въззивното производство. Така Тонева коментира решението на съда.
Ден, след като директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че има нещо притеснително в оправдателните присъди, стана ясно, че обвинението ги е обжалвало пред Върховния касационен съд. След срещата си с вътрешния министър и премиера Кеслер заяви, че недоумява как е възможно при едни и същи доказателства да има осъдителни присъди за германските участници в аферата, а за българските - не..." - пише в. „Стандарт".


 

В. „24 часа" също отделя място на темата:
"Зам.- главният прокурор Галина Тонева приема възможността прокуратурата да е допуснала  и грешка по делото САПАРД срещу Марио Николов и Людмил Стойков.
Заедно с още няколко души те бяха оправдани преди дни от Софийския апелативен съд по обвинението, че са изпрали близо 7 и половина милиона евро, източени от програма САПАРД. Със същата степен на вероятност, Тонева не изключи оправдателните присъди да са и заради нови доказателства, събрани от втората съдебна инстанция, съобщи БНР.
"При срещата с директора на ОЛАФ г-н Кеслер, постигнахме уговорка и обещание за подкрепа от експертите на ОЛАФ, че след като ние направим наш анализ и подготвим наше становище и по двете дела, ще получим експертно съдействие от ОЛАФ, за да видим как по най-добър начин можем да движим тези производства..."

„Прокуратурата умува за "САПАРД" - обобщава в.  „Труд".


„Засега обвинението търпи провал по двете дела по случая. Бизнесмените Марио Николов, Людмил Стойков и още няколко души са обвинени за внос на стари машини вместо нови със средства от САПАРД и за пране на парите от измамата. По-рано Софийският апелативен съд (САС) върна първото дело, а неотдавна съдия Калин Калпакчиев от САС оправда Стойков и Николов по второто - за пране на 7,5 млн. евро. На първа инстанция Николов получи 12 г. затвор.
Според Калпакчиев разделянето на престъпното деяние в две дела е провалило обвинението. В четвъртък премиерът Борисов коментира, че съдията е "един от хората, който беше най-против министър Цветанов". А Хелзинкският комитет предупреди Борисов да не напада магистрати..." - се казва в публикацията.

 

"За грешки на прокуратурата заговори първо съдията по делото - Калин Калпакчиев.

"Внасяйки два обвинителни акта през 2009 г., прокуратурата изначално прави невъзможно доказването на вината", коментира Калпакчиев, след като оправда близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, съпругата му Мариана и още трима обвиняеми. Пред електронното издание "Медиапул" пък запознати с разследването коментираха, че делото е било изначално "минирано" от прокуратурата, като е било разделено, и доказателствата, изпратени от германските разследващи, не са използвани правилно.


Делото беше разделено от Софийската градска прокуратура през 2007 г. и така срещу едни същи хора започнаха два процеса - за източване и за изпиране на 7.5 млн. евро. По първото дело Марио Николов беше осъден на 12 години затвор от бившия председател на Софийския градски съд и сегашен шеф на Върховния административен съд Георги Колев. Делото обаче беше върнато за доразследване от апелативните съдии, които констатираха, че решението на Колев е пълно с противоречия и освен това са преписвани цитати от обвинителния акт. По второто дело съдия Румяна Ченалова осъди Николов на 10 години, но втората инстанция отмени присъдата и оправда обвиняемите.


Спрени европроекти, заради частни интереси, заяви пред "Сега" прокурорът Андрей Андреев, който образува делото и беше наблюдаващ на първа инстанция. "Основното обвинение по това дело е, че обвиняемите са правили финансови транзакции с европари, а съдът приема, че това не е така, че операциите са правени от счетоводителки. В този смисъл не виждам какво значение има дали делото е разделено", коментира той. В момента Андреев работи в специализираната прокуратура. Той подчерта, че става дума за две различни престъпления в различно време и затова е взел решение да раздели делото..." - информира в. „Сега".

 

В. „Дневник": „В четвъртък шефът на европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ Джовани Кеслер беше в България и  и попита как е възможно по едно и също дело в Германия да има осъдени, а в България да са оправдани.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран също от БНР, също коментира, че не е нормално при доказателствата по случая в Германия вече да се излежават присъди, а в България на първа инстанция да е произнесена присъда от 12 години затвор, а на втора съдът да се е произнесъл оправдателно.
Заместник-главният прокурор Галина Тонева съобщи още, че България е получила положителен отговор от Испания на молбата за правна помощ по случая със заловения с кокаин кораб "Св. Николай". Направени са и постъпки да бъде създаден съвместен екип от разследващи от двете страни за работа по случая."

 

Поредният епизод от събитията около спрения проект АЕЦ  „Белене" също е сред водещите теми на всекидневниците.

 

„Референдум през пролетта ще реши съдбата на АЕЦ "Белене". БСП и "Атака" са твърдо за допитването, ДПС се колебае, ГЕРБ мълчи, а десните ще се опитат да го осуетят. БСП проведе кампания в цялата страна и успя да привлече достатъчно граждани, за да бъде първият референдум за или против "Белене"...
Вчера регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че проверката на ГРАО е потвърдила валидността на 543 639 от общо около 770 000 подписа. Подписката бе инициирана от БСП, а въпросът, по който левицата настоява за общонародно допитване, е: "Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене". По закон Народното събрание е задължено да приеме решение за произвеждане на национално допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права..." - съобщава в. „Сега".

 

„Референдум за "Белене" ще има, въпреки че 24% са недействителните подписи.
Проверката на подписката за референдум за АЕЦ "Белене" приключи, резултатите са готови и внесени в НС вчера. Така регионалният министър Лиляна Павлова отговори на депутатското питане на соцдепутата Янаки Стоилов за проверката на подписката за референдум.
От всичките 717 хил. подписа 24% са некоректни или всеки четвърти подпис е недействителен. За да се инициира реферндум по закон са необходими 500 000 действителни подписа, а те са 543 639, рапортува в петъчния парламентарен контрол министър Павлова. 24% от данните са некоректни, в малко над 137 000 подписа има грешни данни, ЕГН, имена. 28 000 са подписите, които са събрани 2 или 3 пъти. т.е  повтарят се. Над 2200 са лицата под 18 години, над 1300 са чужди граждани, обяви Павлова. Тя каза и че в подписката почти 3000 са починалите лица...


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че искането на БСП вече е разпределено на Комисията по правни въпроси като водеща...
Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев изпрати писмо до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България, с което иска да получи повече информация за американския консорциум, заявил интерес към проекта „Белене", както и за неговите представители.
Българското правителство вече декларира, че ще започне преговори с инвеститора, след като получи потвърждение за сериозните му намерения..." - в. „Труд".

 

В. „Дневник" публикува информация, че консорциумът, който се представя като базиран в САЩ, няма опит с ядрени проекти:


"Никога не сме притежавали ядрен проект и никога сами не сме работили по единичен проект от този мащаб. Това казва в интервю за "Капитал" Самуел Реди, който през седмицата обяви, че е представител на канидат-инвеститора за изграждането на АЕЦ "Белене" - "Глобал пауър консорциум".
От думите му става известно, че това е проектна компания, регистрирана в щата Делaуер в САЩ.(Търговския регистър на щата позволява да се скрие реалният собственик, освен това щатът няма корпоративни данъци и е своеобразна офшорна зона - бел. ред.)....
Арун Савкур, който казва, че представлява основния инвеститор Quantum Group, посочва, че компанията няма енергиен бизнес в САЩ, но там изграждала партньорства, с които се работи в чужбина..."

 

Съботните вестници съобщават и за спрени европроекти, свързани с депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

 

Европейската комисия е спряла временно два проекта по ОП "Околна среда" заради съмнения за обслужване на частни интереси. В епицентъра на скандала отново попада депутатът на ГЕРБ Емил Димитров заради проект на община Етрополе за развъждане на елени и глухари. Комисията разследва и проект на община Сапарева баня, за който се подозира, че цели с обществени средства да обслужи бизнес интереси по прокарване на ски проекта "Паничище - Езерата - връх Кабул", алармираха от коалиция "За да остане природа в България".


За проверките се разбра покрай внесено през юли питане от евродепутата от групата на "зелените" Никос Хрисогелос. Хрисогелос твърди, че двата проекта преследват частни интереси и отпускането на финансиране за тях е в нарушение с правилата на ЕС. "Проектът в Етрополе финансира възстановяването на два вида, които не са предмет на защита в нито една от зоните по Натура 2000 в района - благородния елен, който е извън директивата на ЕС за застрашените видове, и глухаря. В същото време една трета от територията на община Етрополе принадлежи на ловно стопанство "Елен", собственост на заместник-председателя на парламентарната комисия по горите Емил Димитров", пише евродепутатът. Проектът на Сапарева баня пък е породил подозрения заради включени разходи за анализ на капацитета на туристическите зони, за развитие на бизнес план за туризма и екологични оценки. Хрисогелос твърди, че тези анализи са необходими за изготвяне на екологичната оценка и прокарване на проекта за развитие на ски курорта "Паничище - Езерата - връх Кабул", тоест европейските средства просто ще спестят средства на инвеститора.


Проверка на "Сега" в информационната система за управление на евросредствата показа, че договорът с община Етрополе е сключен през декември м.г. и влиза в сила от януари т.г. Договорът е двегодишен - до май 2014 г., като по него следва да бъдат изплатени 1 млн. лв. Предвижда се осигуряването на 50 елена и 40 глухаря, както и засаждането на бук и бял бор в засегнати от дърводобив и други процеси райони. Концесионер на огромна част от горите в района е фирма "Фабрика медикет", свързана някога пряко с Димитров. И в момента в управата на компанията фигурира икономическият съветник на депутата Славян Теофилов. По договора за развъждане на елени и глухари още няма плащания. Договорът на Сапарева баня е за 500 000 лв., като до момента са платени 100 000 лв." - пише в. „Сега".

 

„Европейската комисия е поискала през август от България да разследва два проекта, финансирани по Оперативна програма "Околна среда", за да прецени дали те отговарят на изискванията. Страната е била посъветвана и да спре изплащането на суми по тях. Единият е за развъждане на елен в района на Етрополе, а другият - за екологична оценка на територията на община Сапарева баня.
Това се разбира от отговор на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан до евродепутата от групата "Зелени" Никос Хрисогелос. И въпросът, и отговорът са публикувани на сайта на Европейския парламент.
Коалиция "За да остане природа в България" изпрати още през февруари сигнал до ЕК, че с пари от еврофондовете се подпомага ловния туризъм и развъждането на животни за отстрел.


В питането на депутата пише, че в България финансирането на проекти по тази оперативна програма не е съвсем прозрачно. Той дава за пример тъкмо тези два проекта. Хрисогелос посочва, че ставало дума за финансиране на частни проекти в разрез с европейските правила.


В случая с Етрополе се посочва, че е финансирано развъждането на два ловни вида, които не са обект на защита по Натура 2000 в близост до това място. Единият от видовете е елен, който е обект на отстрел в границите на ловното стопанство "Елен", в които влиза една трета от територията на общината.
За този проект стана известно през март. С него се свързва депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, който преди това е бил общински съветник. Потърсен тогава от "Дневник" депутатът отрече да има нещо общо с решението на общината за този проект.
Комисията за конфликт на интереси вече разследва Димитров след публикациите Проверка в регистъра ДАКСИ показва, че той е продал акциите си в няколко дружества на майка си Елеонора Димитрова. През фирмата "Елеонора транс" тя е свързана с концесията на ловното стопанство "Елен", за което пита Хрисогелос. През 2009 г. Димитров вписва в имотната си декларация продадени дружествени дялове за 1 млн. лв. в "Елеонора Транс"..."

 

Всекидневниците отделян място и на менюто, и начина на живот на българите в кризата.

 

„Всеки втори българин пости" - констатира в. „Стандарт".
„Половината от българите са бедни, показва изследване на НСИ.
Точно 49.1% или 3.6 милиона от сънародниците ни се нуждаят от специални грижи, за да преодоляват социалното неравенство и липсата на работа. Най-голям е броят на хората в мизерия сред безработните - 50%, и пенсионерите - 30%. Делът на работещите бедни пък е 7.7%.
46.2% от хората у нас не могат да си позволят нормално отопление през зимата и живеят на студено. 73.3% пък не могат да отидат на едноседмична почивка, а 65.3% нямат свои пари възможност да посрещнат неочакван ремонт или заболяване. Всеки втори не може да си позволи да яде месо, пиле или риба през ден.
1.6 милиона от сънардониците ни или 22.4% са живели под прага на бедност през 2010 г. Това означава, че те са оцелявали с по-малко от 273 лв. на месец, показват още данните на НСИ за 2010 г..." - се казва в публикацията.

 

В. „24 часа" прави опит за „измерване" на благосъстоянието чрез бирата:
"Колко време работят хората в различните държави по света, за да си купят половин литър бира? Отговор на този въпрос ни дава списание "Икономист", съставило класация по темата за 2011 година.
Най-много се потят за бира индийците - цели 52 минути са им необходими, за да заработят пари за 0,5 литра от пивото. Във Филипините и в Колумбия се трудят съответно по 38 и 35 минути.
На другия полюс са американците. Те работят шест минути за една бутилка, след тях са чехите - със седем минути.
Следва Германия - след 8 минути работа те могат да си позволят бира.
Българите работят по 11 минути, за да си закупят пивото - при средна надница от 3,5 евро на час, или около 7 лева, за бира от 1,20 лева бутилката.
Това ни нарежда в класацията между Франция и Канада."