Стартира проектът за преобразуване на болницата в Тервел в медицински център

За първи път в града ще има мамограф, ще се закупи нова апаратура, сградата ще се ремонтира

Стартира проектът за преобразуване на болницата в Тервел в медицински център

Две от крилата на бившата болница ще се превърнат в нов медицински център с отделен вход и като обособена територия в огромната болнична сграда. Ще се изгради нов сектор, в който ще се разположат нов рентген и за първи път в Тервел - мамограф. Жените ще имат възможност да си правят чести прегледи на място, за да се ограничат случаите на рак на млечната жлеза.


 

Изцяло на ново място ще бъде разположена и лабораторията, както и кабинетите на специалистите. Отделът за детски болести ще има отделен вход, регистратура и повече помещения. Изгражда се сектор за еднодневна хирургия и стационар от стаи за пациенти, които се нуждаят от кратък престой в центъра. Само секторът по физиотерапия запазва досегашното си разположение, поради специфика на изискванията към него, които не могат да бъдат удовлетворени при разполагане на 1-ви етаж, каквото беше желанието на общината.


Строителните работи имат прогнозна стойност 581 491, 71 лв. без ДДС. Реалната стойност на договора ще се определи след провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител. Медицинското оборудване по проекта е на стойност 195 210 лв. без ДДС и за закупуването му също ще се проведе процедура по Закона за обществените поръчки. Предвидена е доставка на линейка, мамограф, маса и вертиграф за закупения през миналата година рентген, биохимичен анализатор и микроскопи за лабораторията, апарат за електротерапия за сектора по физиотерапия, ехограф, автоклави за медицинския инструментариум. Общата стойност на проекта е 999 232,64 лв. с ДДС и включва още разходите за проектиране, строителен и авторски надзор, одитиране на разходите, публичност.


Писмо за одобрението е получено от МРРБ в Община Тервел вчера. Предстои подписването на договора за финансиране и стартирането на процедурите за избор на изпълнител.