Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите; Армията на нож за пенсии

ОЛАФ скочи на съдa ни; Комисията на Евтим Костадинов си купува цял джип за папки...

Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите; Армията на нож за пенсии

24 часа


Ректори: Без реституция при общежитията

Земи, за които има документи, че някога са дадени на вузовете или образователното министерство, да не подлежат на реституция. Това поискаха вчера университетските шефове на заседанието на Съвета на ректорите във връзка с предстоящото приемане на кадастъра на Студентски град.

Реституционни претенции имало например за петно между 2 сгради на университет, което стигало, за да затрудни движението между тях. Имало и грешно актувани сгради.

44,5 млн. отгоре в бюджета за висше образование поискаха за 2013 г. ректорите. 27,7 млн. лв. вече били осигурени.

 

24 часа

Експеримент по "Килърите": Могат ли 60 000 лева да се поберат в плик?

По неуважителни причини не се явиха днес в съда в Шумен упълномощените защитници на двама от подсъдимите по делото "Килърите" - Васил Костов и Райчо Стойнев.

След като им бяха назначени резервните адвокати бе даден ход на делото.

Адвокат Димитър Радев направи искане да се проведе следствен експеримент, който да отговори на въпроса могат ли 60 000 лева в различни банкноти - 20, 50 и 100 лева, да се поберат в плик, описан от свидетеля Радослав Димитров.

 

Труд

Кандидатът за АЕЦ "Белене" - доста мъгляв

Спорни фигури изплуваха покрай кандидата да строи частна АЕЦ "Белене" - "Глобал пауър консорциум".

Анчо Бадев, представителят за България на участващата в консорциума "Куантум Груп", е неуспял кандидат-приватизатор на "Софарма" и на Варненската корабостроителница. Тогава той бе в центъра на поредица скандали. "Доколкото го опознах, не мога да кажа добра дума за него", заяви бивш високопоставен държавен служител пред "Труд".

 

Труд

Комисия си купува цял джип за папки

Комисията по досиетата ще си купи чисто нов високопроходим джип. Това става ясно от обявената от институцията обществена поръчка. За придобиване на "всъдехода" са предвидени максимум 26 000 лева.

"Не искаме джип от висок клас за представителни нужди", каза пред "Труд" председателят на комисията Евтим Костадинов. Според него возилото ще се използва за превоз на папки с досиета от архива на институцията в кв. "Михайлово" на Банкя до читалнята  в София.

 

Стандарт

Армията на нож за пенсии

Команда "На нож" за пенсиите издаде армията. Военните се вдигнаха на бунт в нета срещу министъра си. Повод стана намерението на Аню Ангелов да ореже социалните придобивки на хората под пагон, за да увеличи заплатите им с 3-5%. Отпуските в армията да се намалят от 40 на 30 календарни дни е обсъждал Съветът по отбрана в МО, гръмна вчера популярният сред военните сайт pan.bg. Армейците го ползват като социална мрежа, в която често обсъждат проблемите си. Според портала пределната възраст за пенсиониране на младшия състав щяла да стане 52 г. при минимална служба 27 г. Само при изпълнение и на двете условия военните щели да минават в запаса с 20 заплати накуп. Сега за армейска пенсия са достатъчни само 15 г. осигурителен стаж. Изискване за години служба няма.

 

Стандарт

ОЛАФ скочи на съдa ни

Оправдателните присъди на Софийския апелативен съд (САС) по делото САПАРД срещу Марио Николов и съучастниците му напълно обърка Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). И тя ще нищи решението на съда, ако се стигне до пълно оневиняване на подсъдимите.

Това стана ясно след среща на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Кеслер изрази недоумение как може с едни и същи факти и доказателства в Германия да има осъдени, а в България - оправдани на втора инстанция.

Осъдителните присъди по делото за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД и за пране на пари бяха отменени от САС миналата седмица.

Според шефа на ОЛАФ "има нещо притеснително в този случай".

"Той беше български, но и германски, тъй като измамата е извършена едновременно и в двете държави. По този случай вече има наказание и в Германия. В България лицето беше осъдено на първа инстанция, оправдано на апелативния съд и сега зависи от касационния съд", коментира Джовани Кеслер. По думите му решението по делото "САПАРД" трябва да бъде разгледано детайлно от ОЛАФ, за да е ясно дали някъде не е направена грешка - при осъдителната присъда в Германия или при оправдателната в България.

 

Монитор

Американци искат да строят „Белене"

Американската компания Global Power Consortium има интерес да строи АЕЦ „Белене" със свои пари, без държавни гаранции и без да иска дългосрочни договори за изкупуване на тока. Всички активи и пасиви на НЕК по „Белене" ще бъдат прехвърлени на нова, проектна компания. При успешен развой на преговорите тя ще стане собственост на бъдещия инвеститор. Макар и не много голяма, но съществува възможността държавата да си запази определен дял в проектната компания. Освен това с рестартирането на проекта се очаква да падне и искът на руската компания „Атомстройекспорт", която съди НЕК за 1 млрд. евро.

 

Монитор

Издръжка за децата и без брак

Децата на двойките, съжителстващи без брак, да получават издръжка при раздяла на двамата партньори, каквато се полага на хлапета на миналите под олтара. Това е една от обмисляните в ГЕРБ промени в Семейния кодекс, чиято цел е мъжете и жените, които не са подписали в гражданското, да имат права и задължения, както при брачните двойки.

 

Монитор

Перничани връщат помощи, ако ги прахосват

Пострадалите от земетресението перничани, които харчат държавните помощи не по целесъобразност, ще връщат парите. Това предвиждат промени в Правилника на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, които бяха одобрени на вчерашното заседание на кабинета. Така хората от миньорския град ще могат да използват държавните пари само за целта, за която са им дадени - да възстановят единственото си законно построено жилище.

 

Сега

Максималният осигурителен доход може да се вдигне заради пенсиите

Управляващите продължават да лансират всякакви идеи в отчаян опит да намерят пари за обещаното увеличение на всички пенсии в изборната 2013 г. В момента се обсъжда от 1 януари догодина да се вдигне максималният осигурителен доход. Сега той е 2000 лв., вероятно ще стане 2200 лв. Това съобщиха за "Сега" източници от ГЕРБ. Така управляващите се надяват да осигурят недостигащите им 200 млн. лева.

За обещаното увеличение от 1 януари са необходими около 800 млн. лв. за една година, а ако то се отложи за 1 април - 600 млн. лв. В най-добрия случай от по-добра събираемост на данъците може да се докарат около 400 млн. лв. Според средносрочната фискална програма за 2013 г. бяха предвидени около 1 млрд. лв. повече приходи и съответно - разходи, спрямо 2012 г. Но те бяха сметнати върху 2.5% ръст на икономиката. Бюджетът за догодина обаче се прави върху 1.8% ръст, което автоматично свива и приходите.

 

Дума

Шеф на академия ощетил държавата със 750 000 лв.

Председателят на Селскстопанската академия проф. Петър Славейков е ощетил държавния бюджет с около 750 000 лв., обяви вчера депутатът от БСП Димчо Михалевски. Той изчисли, че това са годишните надбавки за пенсиите на 36 000 души. Социалистът обясни, че злоупотребата е от доставка на около 3,6 млн. литра моторни горива, които са на стойност 10 млн. лева. Вместо да бъде обявена обществена поръчка за доставката, шефът на академията ги купува от Софийската стокова борса, съобщи парламентаристът. Михалевски съобщи, че договорът е сключен на 2,3 лв. на литър за дизеловото гориво, докато в същия момент цената на бензиностанциите е 2,2 лв. на литър на дребно. "При такива количества и срокове основният производител на горива дава отстъпка около 4% от стойността. Но когато има мащабни доставки, търговците на едро доставят горивата на нулева цена, обявена към датата на получаване", поясни той. Михалевски напомни, че в началото на годината Стоковата борса беше използвана да се продават огромни количества дървесина, цената бе намалена в полза на частните купувачи и бюджетът беше ощетен с около 2,5 млн. лв.