Нова газова криза? Картел при цените на брашното? Законни ли са богатствата на някои българи?

Сред водещите теми на вестниците в сряда е рискът от недостиг на газ през наближаващата зима.

Нова газова криза? Картел при цените на брашното? Законни ли са богатствата на някои българи?
Три години и половина след газовата криза България отново може да се окаже без достатъчно синьо гориво в разгара на зимата, предрекоха от държавната компания "Булгаргаз". Дружеството няма достатъчно пари, за да си плаща руския газ и още през четвъртото тримесечие на годината ще посегне на запасите от единственото ни хранилище в Чирен, каза Александър Петров от компанията по време на обществено обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От октомври до края на декември оттам ще бъдат изтеглени 210 млн. куб. метра и за най-студеното тримесечие - януари - март 2013 г., ще останат едва 170 млн. куб. метра резерв (още за хранилището виж долу). По време на газовата криза през януари 2009 г. без гориво останаха не само топлофикациите, но и големите индустриални фирми, като никоя от тях не получи неустойки.
От "Булгаргаз" са изчислили, че цената на газа от Чирен е по-ниска, отколкото от Русия, и затова ще го
използват, за да компенсират натрупаната си досега загуба. Газът в хранилището обаче не служи за това, а да покрива недостига на гориво при голямо потребление, каквото има обичайно през най-студените месеци..." - пише „Труд".
 

„Няма никаква опасност от липса на газ, освен ако не стане някоя голяма авария по газопровода някъде извън нашата държава или някакви проблеми отново с Украйна, каквито имахме през 2009 г, заяви в Русе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев...

Той обясни, че има сключен договор за доставки до края на годината, а след 31 декември ще бъде сключен нов договор, за който преговорите са почти на финала. "По отношение на находището в Чирен, ние всяка година бъркаме в Чирен. То се нагнетява през лятото и се ползва през зимата, това е съвсем стандартна операция. Но не може да става изобщо въпрос за намалени количества или за липса на газ, това е абсурд", заяви министър Добрев..." - „24 часа".

 

Няма да има недостиг на природен газ през зимния период, увери в изявление пред медиите изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. На открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по-рано днес стана известно, че компанията планира да прибегне до 55% от количествата в газохранилището в Чирен до края на годината. Това означава, че от 310 млн. куб. м количествата там ще намалеят до 170-180 млн. куб. м през януари. Цитиран от БТА, Гогов даде за пример ситуацията към към 1 януари 2012 г., когато  в хранилището е имало 360 млн. куб. метра газ, но след края на зимния сезон те са намалели до 176 млн. куб. м. "Така че и оставащите количества ще стигнат за първите три месеца на следващата година", поясни Гогов. Той добави, че каквото и количество газ да има в хранилището, то има дневен лимит на добива до 4 млн. куб. метра.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" посочи, че винаги досега в летния сезон в хранилището са били нагнетявани 450-500 млн. куб. метра газ, в някои години дори 610 млн. куб. метра, но това е ставало при благоприятни цени, докато това лято те са били високи. Нагнетените през този летен сезон 200 млн. куб. метра газ, прибавени към остатъка от миналата зима, дават средна цена на природния газ от хранилището близка до продажната цена и по този начин не може да се постигне икономическа изгода, поясни Гогов...

"Булгаргаз" е в лошо финансово състояние и за пръв път, откакто е самостоятелно дружество, е теглило банков заем в размер на 60 млн. лв., за да посрещне част от задълженията си,.." - в. „Дневник".

 

Всекидневниците съобщават също за проверка на Комисията за защита на конкуренцията за картел при цените на брашното.

Комисията за защита на конкуренцията е иззела документи от офиса на Съюза на българските мелничари, като проверката е инициирана заради съмнения за съгласувателни практики между компаниите при определянето на цените, съобщиха от КЗК. Проверката е извършена след съдебно разрешение от административния съд в София. Освен служители на комисията са присъствали и представители на МВР.

От офисите на дружествата са иззети копия от хартиените документи, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на компютрите в офисите, гласи съобщението на антимонополното ведомство. В него пише, че предстоящият анализ на събраните документи ще покаже дали има доказателства за извършено нарушение на Съюза на българските мелничари. Действията са част от разследванията, започнати от КЗК през март, и са свързани със секторния анализ за конкурентната среда по веригата "зърно-брашно-хляб", съобщиха от комисията.

Целта на проверката е била във връзка с образуваното производство, при което се разследва нарушаване на Закона за защита на конкуренцията. Разследването е по текст от закона, който забранява "всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара". - в. „Стандарт".

 

В. „Сега" също помества публикация по темата: "Половин година след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна секторен анализ по веригата пшеница-пшенично брашно-хляб държавата реши да потърси доказателства за евентуалните негласни договорки. От офисите на Съюза на българските мелничари са били иззети документи, които да докажат дали е имало картелни споразумения... От комисията на Петко Николов обясниха, че ще бъде направен подробен анализ на събраните документи, който ще покаже дали е имало нарушение, но не стана ясно колко време ще отнеме той... Съюзът на мелничарите е една от най-големите браншови организации, в която членуват десетки фирми от сектора, сред които "София Мел" ЕАД, "Добруджански хляб" АД, "Сливен 2003" ООД, "Кооперация Симид 1000", "Елиаз" ООД и др.

"Хлебната война" започна още преди две години, когато земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че не вижда фактори, които да оправдаят поскъпването на хляба, и заключи, че синхронизираното увеличение на храните е странно. В началото на 2010 г. ВАС потвърди решението на КЗК, с което на сдружения на хлебари от София и Бургас бе наложена глоба заради картелно определяне на цената на хляба. Причината бе поскъпването на заводския хляб в Пловдив и София с 10 ст., което производителите оправдаха с високата цена на новата зърнена реколта. "Винаги могат да се оправдаят със заплати, горива, осигуровки и др., но реколтата тази година е много добра и като количество, и като качество, и няма опасност от дефицит", заяви тогава Найденов. И допълни, че най-вероятно не става въпрос за спекула, а за "пробване на пазара"...

 

Тревожните данни за грамотността на учениците и бъдещето на образователната система също са сред темите на вестниците в сряда.

40% от 16-годишните ни са неграмотни" - съобщава в. „24 часа", като се позовава на данни на организацията "Заедно в час". Организацията ще се включи в международна конференция на тема "Равен достъп до качествено образование", където акцент ще бъдат възможните решения за справяне с този проблем, който оставя непълнолетните неподготвени за пазара на труда. На събитието, където ще участват над 200 бизнес лидери, ще бъдат обсъдени възможните решения за справяне с тревожната статистика..." - продължава всекидневникът.

 

„Създаване на рейтинг на гимназиите и на професионалните училища на база реализация на техните възпитаници поиска Българската стопанска камара на дискусия за равния достъп до образование. Класацията трябва да е по подобие на тази за университетите, която се прави вече две години. Частично подреждане на гимназиите беше направено само веднъж у нас - за учебната 2007/2008 г., когато министър беше Даниел Вълчев. Тогава обаче училищата бяха подредени според успеха на приетите в тях деца на изпитите след седми клас.

Друго предложение на БСК е въвеждане на система за външно оценяване не само на учениците, но и на учителите от всички образователни степени чрез периодична атестация. Вчера от просветното министерство нямаше коментар по идеите. В проектозакона за училищно образование, който се обсъжда на второ четене в парламента, се предлага атестация на учителите да се извършва на четири години от комисията, назначена от директора на училището или детската градина. По въпроса се очертава дебат, тъй като има и други предложения как да се извършва тази оценка.

Изпълнителният председател на камарата Божидар Данев посочи на форума, че между отделните нива на образование има "огнени стени", които трябва да бъдат разрушени, българската образователна система трябва да търси и "отглежда" лидери, трябва да прилага все повече модерни иновативни методи и технологични средства за обучение. Сред проблемите са застаряването на преподавателския състав и липсата на връзка между изучаваните специалности и търсените на пазара на труда умения и компетенции..." - в. „Сега".

 

В. „Дневник" публикува статия за ранното изучаване на чужди езици: "Ранното изучаване на нови езици освен майчиния има логично и естествено обяснение, зад което стоят доста научни доказателства, казват експертите... Именно ранните години на човек са силният период за усвояване на езици. Според изследванията на учени невролози до 13-годишна възраст центровете на мозъка, които отговарят за човешката способност за учене на език и за говорене, са най-активни. Тогава е естествената фаза за овладяване на тези умение. След нея мозъчните центрове са се развили почти напълно и научаването на нови езици не е невъзможно, но е много по-трудно и изисква в пъти повече усилия и време. Това обяснение дава известният професор по неврология Р. Дъглас Фийлдс  от Националния здравен институт на САЩ.

Ефектът от ранното езиково обучение се вижда и от самата практика - децата бързо започват да разбират, а скоро и да проговарят на чуждата реч. Интересен феномен при тях е, че докато са малки, те интуитивно заучават и ритъма и оригиналния акцент на езика, който слушат.

Ако малкото дете усвоява втори език в естествена или силно наподобяваща естествената му среда, нещата се случват неузнаваемо лесно и бързо. Така процесът на учене е неразделна част от живота му, който то свързва с нормалните ежедневни дейности. То по-скоро усеща, а не заучава, правилата на говорене. Така малкият човек не се притеснява да греши и да прави опити да намери начин да се изрази, за да го разберат. Подобна среда у нас можем да открием в двуезичните детски градини най-често...

Научните изследвания опровергават и няколко широко популярни притеснения на родители за деца, които учат два езика от много ранна възраст. Двуезичието обикновено не води до по-късно проговаряне, а дори напротив: двуезичните и децата с един език достигат до основните езикови умения по едно и също време..."

 

Доколко са законни богатствата на богатите българи - още една тема от вестниците в сряда.

Данъчните ще проверят 2200 богати българи през тази година, научи "Стандарт". Те се избират след съпоставка на притежаваното имущество с официално обявените доходи.

Ако колите, къщите и луксозните вещи като скъпи бижута, маркови часовници и картини на известни художници не отговарят на официалните доходи, започва данъчна ревизия. При нея се установява стойността на укрития доход, с който е купено имуществото, и върху него се налагат данъци. Ако обаче има и белези на данъчно престъпление, се уведомява прокуратурата.

Традиционно НАП извършва между две и четири хиляди проверки на граждани всяка година. И винаги се оказва, че има достатъчно хора, които нямат легален произход на доходите си. Ако някой има значително по-скъпо имущество от официалните доходи, е въпрос на време да бъде попитан от данъчните за произхода на парите му... Данъчните пък ще имат много по-лесен достъп до информация за тайните банкови сметки на българи в Швейцария. Наскоро беше подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария, която предстои да бъде ратифицирана от парламента... Над 150 българи държат в швейцарските трезори около 300 млн. евро..." - пише в. „Стандарт".

 

Банки спъват разкриването на кредитните милионери, които са работили за комунистическата Държавна сигурност, научи "24 часа". По закон те са длъжни в 14-дневен срок да изпратят данните на кредитните длъжници в комисията по досиетата за проверка в архивите. Въпреки че преди месеци им е пратено писмо с искане за тази информация, голяма част от банките не са върнали отговори при експертите по архивите. Само СИБАНК бързо си даде хората, съобщи за вестника сигурен източник.  От банките, с които "24 часа" успя да се свърже късно вчера следобед, са категорични, че са отговорили на писмата от комисията по досиетата. Някои са се забавили, защото трябвало да се проучат огромни масиви с данни. На 1 март УниКредит Булбанк е предоставила информация в пълен обем, обясниха оттам. Закъснели малко, но това е станало с известно закъснение от първоначално зададения срок. Отне ни повече време, защото трябваше да се провери в масивите на 3 банки, допълниха от УниКредит Булбанк. Банката се създаде след обединението на Булбанк, "Биохим" и "Хеброс".  В ОББ е получено такова писмо и съобразно законовата рамка е отговорено в посоченото време, твърдят оттам. От ДСК обясниха, че не са получавали писмо от комисията по досиетата. От СИБАНК и "Пощенска" не успяха да отговорят до приключване на редакционния брой. 

По закон счетоводните документи трябва да се съхраняват 5 г. Но няма нормативно изискване банките да пазят кредитните досиета в определен срок, обясниха юристи. Тази информация обикновено се съхранява, докато кредитът се погаси или отпише. След това всяка банка решава дали да продължи да ги пази.  Много вероятно е голяма част от данните за кредитите, отпускани преди 1997 г., да са унищожени, освен ако не са били със срок 20-30 г. Не би трябвало да са "затрити" архивите на банките при продажбата им, твърдят банкери. 

Сякаш никой не иска имената на ченгетата, източили милиони от трезорите в България, да излязат наяве. Първо депутатите бяха записали в закона, че кредитните милионери се проверяват за досиетата, но бяха забравили да уточнят, че проверката може да стане публична за обществото. Поправиха грешката, но шест месеца новите текстове още не са гласувани на второ четене..." - напомня „24 часа".

 

„Спецпрокуратурата е пресякла престъпна дейност, която е ощетила бюджета с над 35 млн. лв. за първата половина на 2012 г. Това обяви шефът на спецапелативното обвинение Борислав Сарафов. За същия период създаденото в началото на годината спецобвинение е работило по 62 разследвания срещу престъпни групи. Най-много от тях са свързани с наркотици - 17, девет са за трафик на хора, 7 за изнудване, 6 за кражби. Работено е по разследвания за пране на пари, отвличане и лихварство.

Сарафов каза още, че за спецпрокуратурата е проблем намирането на "коректни и подготвени вещи лица във финансовата сфера". Затова в момента се обмисляла възможността данъчни служители да бъдат назначавани като експерти. Има дела обаче, по които това няма как да стане, обясняват юристи..." - в. „Труд".