Месото поскъпна с 50% за месец; Данък върху пенсиите обмисля ГЕРБ; Амнистия за незаконните сгради

Ром от Лом ползван за бушон по ДДС-афери от Дон Портокал и Ковачки, Плащаме по 150 000 подкупа на месец

Месото поскъпна с 50% за месец; Данък върху пенсиите обмисля ГЕРБ; Амнистия за незаконните сгради

24 часа


Ром от Лом ползван за бушон по ДДС-афери от Дон Портокал и Ковачки

Неграмотният ром Данаил Величков е пряко свързан с двама бизнесмени, които са арестувани за ДДС измами.

Беднякът милионер не подозирал, че се води собственик на фирмата "Ем Фуудс" на Христо Ковачки. Той не знаел, че държи 4 милиона данъци и за "Емблема комерс" на Сотир Янков - Дон портокал, твърди "168 часа".

Фирмата "Ем Фуудс", която се води на името на Данаил Величков, е доставчик на машини за дружество на Христо Ковачки, а според прокуратурата сделката е фиктивна с цел източване на данък добавена стойност.

 

24 часа

Пак спъват обявяването на кредитните милионери с досиета

Банки спъват разкриването на кредитните милионери, които са работили за комунистическата Държавна сигурност, научи "24 часа".

По закон те са длъжни в 14-дневен срок да изпратят данните на кредитните длъжници в комисията по досиетата за проверка в архивите. Въпреки че преди месеци им е пратено писмо с искане за тази информация, голяма част от банките не са върнали отговори при експертите по архивите. Само СИБАНК бързо си даде хората, съобщи за вестника сигурен източник.

 

Труд

Месото поскъпна с 50% за месец

С 30 на сто се е покачила цената на месото на едро, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, цитиран от „Дарик".

Той обясни, че „браншът е буквално в шок", защото всяко предприятие е принудено да сложи върху тази надценка и разходите за труд и енергийни ресурси преди да образува цената, на която ще продаде продукцията си на едро. Така разликата между цената на дребно и тази на едро, на месото и месните продукти, е 45 и 50 %.

 

Труд

Плащаме по 150 000 подкупа на месец

Всеки четвърти българин, който е имал вземане-даване с администрацията през м.г., е дал подкуп - пари, подарък или услуга. Това показва 14-ият годишен доклад за корупцията в България на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според изследването през м.г. корупцията в страната се е увеличила, като бройката на подкупите е нараснала до 150 000 на месец. През 2010 г. рушветите са били около 140 000 месечно.

Макар че хората все по-малко се поддават на корупционен натиск, увеличават се тези, които сами предлагат рушвет. През последната година процентът на далите подкуп след "поискване" спада от около 58,5% на 48,1% от гражданите, контактували с администрацията. За сметка на това тези, които дават, без да им е поискано, се увеличават от 3,9% на 11,4%.

 

Стандарт

Поповете без GSM

Целият синод начело с патриарх Максим остана без GSM. Телефоните на владиците са отрязани заради неплатена сметка, научи "Стандарт". Виновникът е дядо Борис, игумен на Бачковския манастир. Той дължал 1500 лева за навъртени разговори за повече от година. В група с него обаче са синодалните старци и още близо две хиляди духовници.

След дълги предупреждения и компромиси мобилният оператор им отрязал алото. Бесни от замлъкналите GSM-и, владиците един след друг започнали да търсят дядо Борис, за да го накарат да си оправи веднага сметката.

Игуменът обаче се опънал, че това не му е първа грижа. "Станахме за смях. Как един от най-богатите манастири няма да може да си плати телефоните", възмущават се в синода.

Дядо Борис не бе открит за коментар, защото е с изключен мобилен апарат, а стационарните телефони в манастира даваха свободно.

 

Стандарт

ГЕРБер иска данък върху пенсиите

Данък върху пенсиите поиска депутат от ГЕРБ. Той предложи идеята си по време на среща в Столична община в Деня на диалога. Борис Грозданов настоя да се въведе данък общ доход за всички пенсии, когато таванът им падне. В момента минималната пенсия е 145 лева, а данъкът общ доход - 10%. Това означава, че ако пенсиите бъдат обложени, данъкът ще е 14.5 лева. А от 1 април се очаква и повишение на пенсиите също с 10%, обясни Грозданов. Той обясни, че страната ни се различава от останалите в ЕС по облагането с данък на лихвите по депозитите и на пенсиите. Според него налог досега няма, тъй като все още е в сила таванът на пенсиите. "Падне ли обаче той, и аргументът ни отпада и ще трябва да го въведем", обясни Грозданов.

Час по-късно от ГЕРБ опровергаха колегата си, като обясниха, че партията не обсъжда такива промени. "Изказването на колегата Грозданов е изненадващо, тъй като нито в парламентарната група, нито в друг формат налагането на данък върху пенсиите не е обсъждан", обясни зам.-шефът на групата на ГЕРБ Димитър Главчев.

 

Монитор

Амнистия за незаконните сгради

Много от обявените за незаконни сгради се вместват в градоустройствените планове на съответното населено място и е редно да не бъдат събаряни и да получат документи за ползване. Това предложи инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ).

„Предлагаме да има промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и нашата идея ще бъде разгледана в парламента", уточни той.

 

Монитор

BG учени с пробив в лечението на диабет

Български учени разбулиха тайната на непозната неврологична болест и създават методика за разпознаването й от други, които са много близки до нея. Това съобщи проф. Албена Йорданова от Катедрата по химия и биохимия в Софийския медицински университет. Тя е ръководител на международен екип от изследователи от 35 научни колектива на водещи  университети и институти в цял свят. Невролозите смятат, че е разкрит нов механизъм за клетъчна дегенерация, който би могъл да подскаже и начини за лечение и на тежки усложнения при болни от диабет.

 

Монитор

Трактора отново се скри в болницата на затвора

Болките в кръста на тартора на Октопода Алексей Петров-Трактора, които се усилили заради застоялия начин на живот в ареста и неудобния креват в килията, белязаха и вчерашното заседание по мегапроцеса.

В късния следобед защитниците на подсъдимия поискаха Софийският градски съд да измени мярката му за неотклонение. Една от причините за това е влошеното здраве на техния клиент в резултат от престоя зад решетките.

За да свидетелства за болежките на Петров вчера пред магистратите се яви д-р Александра Угринска - невролог към болницата на централния софийски затвор. Пред съда тя обясни, че от известно време Трактора отново бил преместен от килията в болнична стая към затвора.

 

Сега

Китайците се наредиха до ромите като най-недолюбван етнос у нас

Китайците вече са редом до ромите като най-недолюбван етнос от българите. Това показва изследване на "Отворено общество" за предразсъдъците към етнически и расови малцинства у нас, проведено през май 2012 г. Макар да са изключително малко на брой у нас (едва 749 според националното преброяване от февруари т.г.), китайците са сред най-нежеланите за съседи и съграждани.

За българите почти няма разлика дали в тяхното населено място живеят роми или китайци. 59.5% са съгласни представители на азиатския народ да живеят в техния град или село, 59% дават същия отговор за ромите. Разликата става малко по-голяма, когато стане дума за квартала - половината от българите (50.3%) нямат нищо против да го делят с китайци, 47.6% са склонни да съседстват с роми.

 

Дума

Данък върху пенсиите обмисля ГЕРБ

Пенсиите също да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД), когато падне таванът им. Такава идея лансира финансистът Борис Грозданов, депутат от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, съобщи Dnevnik.bg. Той отново повдигна въпроса и за въвеждането на данък върху лихвите по депозити.

Промените са свързани с проекта за закон за публичните финанси, който беше обсъден в цялата страна в Деня на диалога между местна и централна власт. Борис Грозданов беше част от срещата за Столичната община.

"Към момента от Европа не ни натискат, защото имаме таван на пенсиите. Когато през 2014 г. този таван падне, ще се наложи да въведем такъв данък", каза Грозданов. Според народния представител няма да бъдат облагани всички пенсии, а само тези, които са над сегашния таван от 700 лв. "Няма такова нещо, Грозданов се е объркал", заяви зам-шефът на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев пред BNews. Той беше категоричен, че подобна идея никога не е обсъждана и не предстои да се обсъжда и нарече изявлението на Грозданов изненадващо.