В Добрич правят възстановка на влизането на българските войски в Южна Добруджа

На 23 септември (неделя), по повод честването Деня на Добрич и 72 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, Община град Добрич и Сдружение "Национално дружество Традиция" – Регионален клуб Добрич организират военно-историческа възстановка на влизането на българските войски в Южна Добруджа.

В Добрич правят възстановка на влизането на българските войски в Южна Добруджа

Ще бъдат представени три от ключовите събития, станали през септември 1940 г. – минаването на старата граница с потъпкването на черния флаг от Лейбгвардейския на Н. В. конен полк с командир полковник Тодор Антонов на 21 септември, 9.00 часа при с. Крумово; посрещането на българските войски в град Добрич на 25 септември и символичното предаване на властта между ген. Потопяну, генерал-лейтенант Георги Попов и ген. Атанас Жилков в Добрич и на новата граница между Кардам и Негру вода на 1 октомври 1940 г., 9.00 часа.


 

Възстановката ще започне с фанфарен сигнал в 10.30 часа в началото на центъра при Градски парк „Св. Георги”.

 

От там шествието ще се отправи към пл. „Свобода”, където ще се строят участниците в двете почетни роти, ще се приеме техния строй и приветствието на кмета на Община град Добрич Детелина Николова, и ще прозвучат химните на Република България и Република Румъния. По стар български обичай възстановката ще завърши с традиционно добруджанско хоро и поклонение във Военно гробище – музей.


В реконструкцията участват представители на Сдруженията "Национално дружество Традиция" от Добрич, Силистра, Шумен, Копривщица и София, както и членове на Дружество "Традиция милитара Романа" от Букурещ. Във възстановката ще се включат Духовият оркестър на Добрич с диригент Стоян Монов и представители на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, на Младежки танцов фолклорен ансамбъл при ФСГ „Васил Левски” с гл. худ. ръководител Коста Георгиев, на Клубовете на пенсионера „Добруджански глас”, „Димят”, „Брацигово”, „Калинка Вълчева”, „Любимец”, „Европейски гласове”, „Отец Паисий”, „Христо Ботев” и „Рилци”. Възстановката се осъществява със съдействието на Регионалния исторически музей – Добрич.


Община град Добрич кани всички свои съграждани да присъстват на първата военно-историческа реконструкция в нашия град, да станат свидетели на старите воински ритуали, да видят униформено облекло, оръжие, артефакти и военни символи от 1940 г., и да бъдат част от едно оживяло минало.