5 деца ранени по пътищата в Добричко през ваканцията

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" ще се проведе от 17 до 30 септември.

5 деца ранени по пътищата в Добричко през ваканцията

С цел предотвратяване на пътно-транспортни произшествия ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие в часовете на отиване и връщане от училище, съобщи на пресконференция днес гл. инсп. Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция" - Добрич.


 

Ще се контролира дали се дава предимство на пешеходците и дали те пресичат според правилата.

 

В цялата област Добрич предварително са извършени огледи в районите на всички учебни заведения за състоянието на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети, "легналите полицаи" и малкото констатирани нередности се отстраняват.

 

Съвместно с Регионалния инспекторат по образование полицията ще изготви график за изнасянето на 10-минутни беседи пред всички ученици в начален курс в областта.

 

Ще бъдат засилени и проверките на питейни заведения и игрални зали относно спазването на изискванията за присъствие в тях на малолетни и непълнолетни и за продажба на алкохол и тютюн на деца.

 

Подобна акция добричката полиция е провела на 7 септември. Проверени са 41 питейни заведения и 9 търговски обекта и игрални зали. При акцията е задържан пласьор на дрога.

 

През миналата учебна 2011/2012 година по пътищата на областта са пострадали 21 деца, сред тях няма загинали. 5 от ранените са велосипедисти, 9 - пешеходци, а 7 - пътници.

 

През приключващата вече лятна ваканция в 5 катастрофи в Добричко са ранени 5 деца. 3 от тях са във възрастовата група от 6 до 9 години (двама пътници и един пешеходец), а 2 - от 10 до 14 години (двама колоездачи). От местната полиция отчитат спад в пострадалите деца в сравнение с ваканцията на 2011 година. Тогава по пътищата в областта 6 деца са били ранени, а едно дете е загинало при катастрофа. Всички пострадали деца през лятото на 2011 година са били до 6-годишна възраст.