3 помпени станции не работят, харчим вода от резерва

Водоподаването в Добрич в момента се извършва от резервоарите на ВиК и не се знае докога ще текат чешмите в града, защото се получава истерия около ситуацията и хората се презапасяват с вода.

3 помпени станции не работят, харчим вода от резерва

В момента токът е спрян на основните помпени станции, захранващи града – Приморци, Алмалии и Дъбрава, съобщи директорът на водното дружество Дамян Калчев. Вчера той не е бил поканен на разговора между представителя на Енерго-Про и областния управител. Принципалът на водното дружество – министерството на регионалното развитие и благоустройството е добре запознат с проблема, но средства за погасяване на дълга на ВиК към Енергото засега не се очакват.

 

Според Калчев, сметките за близо 4 милиона лева се натрупали в последните месеци, заради повишаването цената на тока и ако преди са плащали по 600 000 лв. месечно, то сега фактурите им са на стойност 900 000 лв. за електроенергия. От друга страна, ДКЕВР не позволи покачване на цената на водата, според изчисленията на ВиК, защото трябва да е социално поносима. „Най-важният компонент за добруджанската вода, обаче – електроенергията не е социално поносима”, коментира още Калчев. Той направи и друга съпоставка: за 3 години цената на водата се е вдигнала с 9 ст., а на тока – с над 30%.


Що се отнася до диренията на непогасените дългове, Калчев заяви, че процедурата за изземване чрез съдия изпълнител е тежка, тромава и бавна, като в повечето случаи не води до решение. Същевременно, ВиК не е спирало плащанията към енергийната компания – правят се ежедневни преводи, но парите не достигат.


Очакванията на Дамян Калчев за излизане от ситуацията са за работещ вариант и за двете страни. Той иска разсрочване на задълженията и преразглеждане на решението на регулатора. Признава, че диалогът с електропреносното дружество е „много труден”. На среща в МРРБ преди месец, Енерго-Про изпраща представител, който не е имал правомощия да преговаря.