Приключи строителството на новите съоръжения в зоопарка (снимки)

Община Добрич приключва дейностите по проект „Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион” – POFTIC, по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013 г.

Приключи строителството на новите съоръжения в зоопарка (снимки)

Партньори са Музеен комплекс за природа и наука Констанца, ПроЗоо Добрич и Областен съвет Констанца. Продължителността на проекта е 18 месеца и официално приключва на 09.10. 2012 г.


 

sam_3755_600


Общата стойност на проекта е 1 434 794 евро. Бюджетът на Община Добрич е 890 583 евро, от които собственият принос е 19 414 евро. Бюджетът на ПроЗоо Добрич е 13 026 евро.

 

Посетителите ще могат свободно да влизат във волиератаПосетителите ще могат свободно да влизат във волиерата


Новостите в зоопарка започват с волиерата, която вече е приютила белия паун с харема му и папагалите. Там ще бъдат настанени още фазаните, цветния паун с фамилията му, зайчета и морски свинчета, при които посетителите ще имат възможност да влизат свободно. Животните разполагат с достатъчно пространство и съоръжения за забавление, за да отговарят на изискванията за щастливо отглеждане.

 

Новият дом на щастливите птициНовият дом на щастливите птици


Готов е и лабиринтът от храстовидна растителност, където малките и не съвсем пораснали посетители на парка ще се губят на воля.


Новото езеро за газещи птици, което очаква своите екзотични обитатели – семейство розово фламинго, е разположено до съществуващата водна площ.

 

Подход към мечата обителПодход към мечата обител


Най-атрактивен безспорно е мечкарникът. На територията от около 6 дка вече е построена къща, с 4 стаи.

 

Къщата трябва да наподобява бърлогаКъщата трябва да наподобява бърлога 

 

Дворът е разделен на две: за мама меца с дете и за татко мечок.

 

 sam_3728_600

 

И в двете части са изградени басейни, като единият е на 2 нива, с впечатляващ преливник и водна завеса.

 

sam_3730_600 

 

Цялата територия на мечките е обезопасена с бетонна ограда и здрава метална мрежа, по която тече ток. Надеждите на директора на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова са, до края на годината тук да има обитатели.

 

Мецаните тук ще се чувстват като в СПА-центърМецаните тук ще се чувстват като в СПА-център


Ветеринарната лечебница разполага с операционна зала, за която вече е пристигнал ехограф, а до края на месеца се очаква и масата за интервенции, както и останалото необходимо оборудване. Освен това, са изградени кабинет, аптека и 4 карантинни помещения. В една от последните стаи има малко езеро, което ще приютява фамилията фламинго в студените месеци.


По проекта са изградени още къща за персонала със стая за почивка, кухненски бокс и 2 бани, складова база за съхранение на зърно и хладилна камера за плодове и зеленчуци.

 

Един от любимците на публиката - синеоката лама МартинЕдин от любимците на публиката - синеоката лама Мартин 


Не на последно място, в рамките на финансирането ще бъде закупен микробус за туристически разходки до партньорите в Румъния. Вече са определени примерни маршрути, които ще бъдат тествани. Те включват регионални културни и исторически забележителности, и атракции, от областите Добрич и Констанца. Първите турове се очаква да се осъществят през пролетта.


В момента ЦЗПЖ разполага с около 150 животни, от 35 вида.

 

p5140036_600_01