Подписаха договор за търсене на нефт и газ в Черно море

Бойко Борисов: Правим огромна крачка по пътя за истинската диверсификация на енергийни доставки

Подписаха договор за търсене на нефт и газ в Черно море

С подписването на документа правим огромна крачка по пътя за истинската диверсификация на енергийни доставки, заяви министър-председателят Бойко Борисов след подписването на договора за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух”, сключен между министерството на икономиката, енергетиката и туризма и фирма „Тотал Е&П България“. Документът беше подписан от министъра на икономиката Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на френската фирма.


Премиерът Борисов изрази увереност, че след стартиране на добива на нефт и газ от находището, следващите поколения в България ще имат възможността да ползват много по-евтини ресурси, а съответно държавата да получава огромни концесионни такси.

 

Инвестицията в проучвателните дейности, които ще се провеждат през следващите пет години ще достигне над 1 млрд. евро. Предстои титулярът на разрешението да внесе като част от концесионните плащания сума в размер на 40 млн. евро в следващите десет дни. Френската фирма „Тотал” спечели конкурса за проучване на възможностите за добив на нефт и газ от „Блок 1-21 Хан Аспарух” в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Тя ще работи в съдружие с две други големи европейски компании – ОМV и Rеpsol.


„Изключително съм щастлив в присъствието на премиера и на представителите на компаниите, да подпишем този договор за търсене и проучване на дълбоко в Черно море в Блок „Хан Аспарух”, който според всички данни притежава отличен потенциал както за добив на нефт, така и за газ”, заяви ресорният министър Делян Добрев. Той изрази съжалението си, че проучванията не са стартирали преди пет години, за да може днес да се подписва договор за концесия и да започне реалният добив на нефт и газ. „Добив, който е с 35-40% по-евтин, който носи огромни концесионни възнаграждения за държавата”, допълни министърът.


От компаниите, участващи в консорциума, изразиха благодарността си към правителството и неговите представители за проведените преговори и сътрудничеството, като изразиха желанието си за развитие на партньорството.

 

„Огромна чест за нас е да получим лиценз за проучването на блока „Хан Аспарух”. За нас това е едно разрешително за проучване, което е изпълнено с предизвикателства. Ние ще имаме възможност да приложим всички технологии, за да извършим дълбоководно проучване, ще се погрижим за безопасността и опазването на околната среда и ще търсим и се надяваме да открием нефт и газ в полза на България, за подкрепа на енергийния баланс на страната”, заяви Плуен.

 

3069_600