Търговете за държавна земя – след месец, ще има и други

Във връзка с твърдения в публичното пространство, вкл., че има предварително изтекла информация за предстоящите търгове за държавна земеделска земя, земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че спекулации винаги ще има.

Търговете за държавна земя – след месец, ще има и други

„Законът предвижда това да се прави и ние го правим, както са го правили предходните правителства. Поименните компесаторни бонове са издадени на земеделски собственици, на които държавата не е успяла да върне земята, т.е. при тази реституция, те са били обезщетени с тези бонове преди повече от 10 години, така че тогава управляващите са взели това решение и в Закона за земеделската земя е разписано, че министърът на земеделието организира търгове и с Правилника за приложение и специална Наредба се урежда търгът за закупуване на земя от държавния поземлен фонд на собственици на тези компесаторни бонове. Те имат право да купят директно земя или да продадат тези ценни книжа през фондовата борса и по този начин да бъдат финансово обезщетени. Този процес не е прекъсвал, но се правеше по области и бяхме обвинявани, напр. защо точно в района на Пазарджик, защо точно това землище и защо точно в това време се провежда  търгът и т.н.“  

 

Това наложило всички свободни към момента държавни земи за бъдат предложени накуп, за да не бъдат обвинявани в спекулации. Тези 154 000 дка към момента не са отдадени под наем и държавата губи от това.

 

МЗХ е разгласило широко бъдещите търгове, а до провеждането им има още около месец, така че всички желаещи да могат да участват. Боновете са имитирани на номинал от по 1 лв. Относно твърденията, че някой е имал предварителна информация, министърът заяви, че все пак това е игра на борсата и който следи процесите, има информация. Информацията за свободните площи не е конфиденциална и се събира отпреди 2 месеца. Очаква се да влязат около 70 – 80 милиона лева свежи пари в обръщение от тези търгове, което в тази криза е икономически живец, коментира още Найденов. Предстоят още такива публични продажби на държавна земя срещу компесаторки.