Държавата ще осигури средства за Големия остров в Дуранкулашкото езеро

"Правителството ще осигури средства за реставрация на археологически разкопки край Дуранкулашкото езеро, Големия остров", съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Шабла.

Държавата ще осигури средства за Големия остров в Дуранкулашкото езеро

"Между един и един и половина милиона лева ще бъдат осигурени през септември тази година, за да продължат разкопките", каза премиерът.


 

Той подчерта, че община Шабла трябва да стане атракцията на Северното Черноморие и да привлича туристи не само с морето, но и с историята си и с артефактите.

 

В морския град министър – председателят и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откриха обновения градски парк. Проектът е реализиран по мярка 322 "Обновяване и развитие на населени места" от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. На събитието присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.  

 

Министър – председателят обеща още държавата да предостави Шабленската Тузла на общината за развиване на балнеолечение.

 

Бойко Борисов съобщи, че ще бъде обсъдено и предназначението на естакадата край нос Шабла, по отношение на това дали да бъде изградено търговско пристанище или рибарско, което ще може да бъде бенефициент по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури”.

 

При визитата си в Шабла министър – председателят обяви общината за най-дисциплинарата във финансово отношение в България. “След като един човек знае да харчи толкова, колкото има и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята и на кабинета пълна подкрепа”, беше категоричен Борисов.

 

Прочетете за Дуранкулашкото езеро - най-големия праисторически некропол в света, най-старата каменна архитектура в Европа, седем хилядолетия европейска култура, първото обработено злато в света (ТУК)