Галерията подреди изложба с творби на големи български майстори

Галерията подреди изложба с творби на големи български майстори
Пролет в Добруджа, Д. Узунов
От днес в зала №1 на Художествена галерия – Добрич е подредена изложба от фонда на галерията. „Художникът и рисунката” включва 19 творби на 8 автора – живопис, скулптура и техни рисунки.

Рисунката е началото в работата на художника, съкровен изказ, при едни – спонтанен, експресивен, при други – лирично-поетичен или рационален. При някои автори тя е подготвителен етап за работата им в материал, а при други – завършено произведение.

 

Едни от най-известните български художници: Дечко Узунов, Найден Петков, Светлин Русев, Ангел Станев, Любен Диманов и др., са включени в експозицията.

 

40 години делят малката, илюстративна рисунка на Д. Узунов от живописната му алегорична творба от 1982 г. „Пролет в Добруджа”. Интересна е съпоставката и между линеарната рисунка на Св. Русев и монохромната живопис на „Българка” от цикъла му „Земя и хора”. Динамика и плътни мазки в „Композицията” на Л. Диманов и лека, въздушна рисунка с молив, съчетана с колажиране – в двете му работи –„Торс – жена” и „Тичаща жена”.

 

Двете рисунки от Балчик на Найден Петков с разредена маслена боя, са в стилистиката и колорита на живописната му творба „Балчишки пейзаж”. Акцент в залата е голямоформатната рисунка с мощна експресия на скулптора Ангел Станев,  до която е изложен бронзовият портрет на майката на художника.


Изложбата ще продължи до 14 септември.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+