Училището за шампиони в Добрич с нов спорт и нов директор

200 ученици ще се обучават през новата учебна година в Спортно училище "Георги Стойков Раковски". Спортовете вече са осем, като новият сред тях е художествената гимнастика. Директор на спортното училище в Добрич вече е Николай Дяков. Който наистина иска да бъде шампион, нека да заповяда при нас, ние ще направим всичко, за да осъществи мечтата си и да стигне върховете, заяви Дяков.

Училището за шампиони в Добрич с нов спорт и нов директор

В осем вида спорт ще се обучават възпитаниците на спортното училище в Добрич.


 

Броят им се увеличава с един по инициатива на новия директор Николай Дяков.

 

В СУ "Г.С.Раковски" се възстановява паралелката по художествена гимнастика. Треньор ще бъде Йовка Няголова.

 

Останалите седем спорта са лека атлетика, хандбал, бокс, вдигане на тежести, борба, футбол и колоездене.

 

Във всеки от тях Добрич има традиции и градът ни се слави с много успехи, отбеляза Николай Дяков.

 

p8160022_600_01 

 

Художествената гимнастика е вторият спорт, завърнал се в училището за шампиони. Преди 3 години бе възстановена паралелка "Хандбал", благодарение на тогавашния зам. директор Николай Дяков и президентът на ХК Добруджа Георги Андреев. Резултатите не закъсняха - добричката школа стана доминираща в страната и спечели множество титли и купи.

 

Усилията ни сега се насочват към друг много популярен за Добрич колективен спорт - волейбол, заяви Дяков.

 

Волейболът вече е възроден в града ни, благодарение на усилията на Веселин Велев и Младен Матеев, школата на ВК Добруджа е на много високо ниво, но мястото на тези, които искат да се занимават със спорт е в спортното училище, обясни амбициите си за още една паралелка в близко бъдеще директорът на СУ "Г.С. Раковски".

 

Николай ДяковНиколай Дяков 

 

Освен с нов спорт, новата учебна година ще започне и с нов директор. Бившият футболист на Добруджа Николай Дяков е добре познато име сред местната спортна общественост. След завършването на специалност Футбол във ВИФ (днешната НСА), той се завръща в Добрич и започва работа като треньор в школата на Добруджа. Постига много успехи с юношеските формации на клуба в следващите 10 години, включително и шампионски титли на България. Работил е с футболисти като Галин Иванов, Милен Петков, Светослав Петров, Светослав Тодоров, Атанас Георгиев, Митко Василев и много други доказани във времето имена. От 1990 г. Дяков е лектор в спортното училище в Добрич. През 2005 година е назначен за зам. директор, а от няколко дни вече е ръководител на училището за шампиони.

 

Спортът е здраве за тялото, калява здрав дух, оформя качествата на човека, учениците при нас се развиват като зрели хора, които умеят да се справят с трудностите в животе, всеки наш ученик се е реализирал в страната или чужбина, намерил е своето място в живота, подчертава предимствата на училището Николай Дяков.

 

Училището разполага с модерна фитнес залаУчилището разполага с модерна фитнес зала 

 

След изпращането на последния випуск в СУ "Г.С.Раковски" са останали 150 ученици, очаква се новата година на 1 септември да започне с 200. Това е минимумът за сериозен учебен процес, отбелязва директорът.

 

Неговата голяма амбиция е до 2 или 3 години отново да се достигне бройката от 270 човека в класните стаи.

 

Децата придобиват всички необходими знания наред със спорта, включително компютърни уменияДецата придобиват всички необходими знания наред със спорта, включително компютърни умения 

 

Друга, малко по-дългосрочна цел, е училището да стане спортна гимназия с прием от първи клас. Сега най-малките възпитаници на школото са петокласниците. Целта е да слизаме надолу, преди приемът беше от шести клас, идеята от 1 до 4 клас да се наблегне на общофизическа подготовка на малки деца, след което те сами да се ориентират към кой спорт да се насочат и да продължат в същото училище, коментира Дяков.

 

СУ "Г.С.Раковски" осигурява на учениците си безплатни спортни лагери, екипировка, условия за двуразови тренировки, изхранване - на тези от Добрич - обяд, на тези от други места - обяд и вечеря.

 

За учениците, които не са от Добрич, е осигурено и безплатно общежитие. То е в непосредствена близост до училището, което го прави много подходящо по отношение на режима на спортистите - часове, тренировка, почивка.

 

Училището привлича бъдещи спортисти от цялата област, а също така тук идват и деца, които не са от Добричко.

 

Борбата например се радва на интерес от таланти от Силистра и региона. В паралелката по хандбал пък има ученици от Варненско и дори далечните Горна Оряховица и Панагюрище, привлечени от възможностите за успехи със силната школа на Добруджа.

 

Сигурен съм, че ще продължим да произвеждаме шампиони, който наистина иска да бъде такъв - да заповяда, ние ще направим всичко, за да осъществи мечтата си и да достигне върховете, категоричен е директорът на спортното училище в Добрич Николай Дяков.

 

Залата за бокс в училищетоЗалата за бокс в училището 

 

Залата за вдигане на тежестиЗалата за вдигане на тежести 

 

p8160036_600