Нова победа и първо място в групата за българските волейболисти

Бихме "адзурите" с 3:0 гейма и спечелихме Група "А"

Нова победа и първо място в групата за българските волейболисти
Националният ни отбор по волейбол помете с 3:0 (32:30, 25:20, 25:19) Италия в последен мач за двата тима от Група "А" на Олимпиадата. С категоричния успех над "адзурите" момчетата на Найден Найденов оглавиха еднолично класирането с 12 точки. Така на 1/4-финалите почти сигурно ще се изправим срещу състава на Германия, който познаваме от Световната лига и първата олимпийска квалификация в София през май. Двубоят е на 8 август, като допълнително ще се уточни началният му час.

Срещата започна равностойно с резултат, движещ се точка за точка. След атака на Тодор Алексиев обаче топката закачи антената и "адзурите" поведоха със 7:5, а след сервис в аут на Виктор Йосифов сигналът за първото техническо прекъсване прозвуча при 8:6 в полза на съперника. След подновяването успяхме да възстановим равенството. И отново се започна едно клатене на резултата точка за точка със смяна на водачеството. При второто техническо прекъсване таблото показваше 16:15 в полза на Италия.

След подновяването посрещането ни продължи да бъде много добро, а в атака също не отстъпвахме на съперника. Отлично решение на Соколов при 18:18 да пусне топката в центъра на противниковото поле от втора линия ни позволи да поведем 19:18, което принуди Мауро Беруто да поиска прекъсване.

С изключително мощен сервис на Виктор Йосифов увеличихме аванса си на две точки и при 22:20 Беруто използва и втория си тайм аут. При 23:21 в наша полза Цецо Соколов не успя да завърши с точка контраатака, от което пък италианците намалиха и Найден Найденов поиска прекъсване за първи път в гейма. Последва лошо посрещане на Тодор Алексиев, което доведе резултата до 24:24. Италианците дори успяха да поведат с 25:24, но с блок аут изравнихме - 25:25. Резултатът отново вървеше точка за точка. Шансът обаче ни напусна за 27:28, след като на два пъти със сетни усилия съперникът спаси атаки на Соколов, а после Иван Зайцев отбеляза за точка напред в полза на "адзурите". И след поредния гейм-бол в наша полза успяхме да затворим първата част при 32:30 точки!

Ситуацията от предходния сет се повтори в началото и на втория. Резултатът отново вървеше точка за точка. Грешки при посрещане и при начален удар не липсваха и в двата тима. Техническото прекъсване този път обаче беше в наша полза при 8:7. След подновяването нашите стояха изключително стабилно и дори блокът на два пъти проработи за 11:8. Разликата обаче беше стопена и при 11:11 Найден Найденов използва първия си тайм аут. Явно острите думи на Камило Плачи по време на прекъсването оказаха влияние, защото при втората техническа пауза водехме с 16:11.

Разликата в наша полза варираше между 3 и 5 точки, а при 20:16 Мауро Беруто поиска прекъсване за допълнителни наставления. Селекционерът помоли играчите си за концентрация и по-чиста игра. Това обаче не се случи и при 19:23 той използва и втория си тайм аут, в който "изля" гнева си от случващото се на полето. Въпреки острите думи ние спечелихме и втория гейм след 25:20.

В третия гейм италианците се добраха до минимално предимство при първото техническо прекъсване - 8:7. Играта отново вървеше точка за точка. Видимо обаче италианците бяха изнервени, а показателно за това беше началният удар в аут на Зайцев, с което поведохме с 16:15 при втората техническа пауза. До края на мача демонстрирахме невероятна стабилност в посрещане и категоричност в нападение. Отличното представяне на "лъвовете" им позволи да затворят последната част на 25:19, а с нея и двубоя при 3:0 гейма!

С най-много точки за нашите завърши Цветан Соколов - 21. Тодор Алексиев добави 13, а Виктор Йосифов 10 точки. За "адзурите" Иван Зайцев приключи мача с 15 точки, докато Михал Ласко прибави към актива им с една по-малко - 14 т.