16 българи бедстват на кораб в Мексико

16 български граждани – моряци и корабен персонал, все още се намират на борда на OCEAN STAR PACIFIC, закотвен в порт Мазатлан в Мексико. Сред сънародниците ни има и три жени.

16 българи бедстват на кораб в Мексико
Бедстващите от почти два месеца хора потърсиха Дарик, за да разкажат за проблема си, който става все по-сериозен с всеки следващ ден.

„Ядем храна с изтекъл срок на годност, водата не става за пиене, заради недостига на гориво спира и тока, а навън температурата е 50 градуса и без климатици е ад”, обяснява в skype Християн Г., който е трябвало да бъде барман на пасажерския кораб.

Всичко започва в средата на месец май, когато 24 българи, наети от агенция САПКО, заминават за Мексико, за да работят на пасажерския кораб. Някои от тях са професионални моряци, други – персонал. Българите са сключили преки договори с компанията, която е наела пътническия кораб. Дружеството е P.V. Enterprises и според справка на Maritime.bg е собственост на гръцкия гражданин Peter Villiotis. Според моряците собственик на плавателния съд е Националната круизна компания на Мексико. Екипажът на OCEAN STAR PACIFIC е от различни националности – българи, гърци, индонезийци, мексиканци и един румънец – общо 90 души.

По думите на бармана Християн, пари не са им изплащани от края на май. Получили са аванс от по 100 долара, които не стигат за нищо. Едното от момичетата вече било в нервна криза заради безизходицата на кораба.

На 21 юли един от наетите българи успява да се върне, а на 26 юли със съдействието на Външно министерство се прибират още седем души. На борда на OCEAN STAR PACIFIC обаче все още са останалите 16 българи. Първият прибрал се – Милен Савов, нает като дърводелец, разказа пред Дарик, че договорът му е бил за 7 месеца, но един ден капитанът го извикал и му казал да се прибира. Платили му дължимото в песос, което изяло голяма част от договорените долари. Дължимите неустойки Милен така и не видял. Останалите седем българи, дошли си преди седмица, също не са получили обещаните пари.

Българите, които все още живеят на кораба, закотвен в Мазатлан, са вече отчаяни. Потърсили са съдействие от ITF (международна организация за защита правата на моряците). Тъй като много въоръжени лица охранявали пристанището, само един от агентите на ITF успял да се качи на палубата. Подписали споразумение, според което собственикът на кораба се задължава да изплати дължимите суми, ако в едномесечен срок не го направи наемателят, който е прекият работодател в случая. По думите на Християн Г. и това не се случило.

16-те наши сънародници търсят съдействие от медиите, за да получат помощ от българската държава поне за завръщането си у дома.