3,5 промила такса смет ще плащаме догодина

ОбС Добрич гласува за втори път това решение, след като веднъж беше върнато от областния управител, като незаконосъобразно

3,5 промила такса смет ще плащаме догодина

Новата ставка беше подложена на публичен дебат от 11-ти юли, след като губернаторът откри нарушения в решението на съветниците от 26-ти юни при приемането на Наредбата  за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на община град Добрич.


 

Опозицията реагира с няколко прояви, но не съумя да активизира гражданите да защитят интересите си, чрез изискване на по-малка ставка. „Граждани в повече” организираха обществен дебат в НТС на 23-ти юли. БСП организира два протеста, вкл. и снощи пред сградата на общината, а ВМРО излезе с позиция за промяна на механизма за определяне на таксата за битови отпадъци.

 

Днес в пленарна зала  подобно нещо чухме и от Владимир Калчев, който предложи общината да разработи система, чрез която да се заплаща според количеството генерирани отпадъци, но беше отхвърлено. Дебатът се завъртя основно около несправедливостта, която се поражда от сегашния модел на формиране на такса смет, а именно определен промил върху данъчната оценка на недвижим имот.

 

Засегнат бе проблемът с незаконните постройки, за които не се плаща, както и за големите вериги, които пък плащали твърде малко, според специалисти. Кметът Детелина Николова потвърди, че има неизрядни данъкоплатци и че се извършват ежеседмични проверки на имоти и дирене на длъжници, но не съобщи брой или какъв процент от населението на Добрич са те.

 

В крайна сметка, предвиденото завишение от 1,5 промила беше гласувано с 24 гласа „за” – пълна подкрепа от ГЕРБ, 7 гласа „против” – на БСП и ДПС и 4 „въздържал се” – на „Атака” и изненадващо на „Граждани в повече”.