Прогноза: зърното ще поевтинее

Министерството на земеделието и храните обяви, че е готово за Консултативния съвет по зърното във вторник със своите разчети и анализи. В сряда се анонсира първото събиране при премиера на друг консултативен съвет - представители на цялата верига на производството на мляко и месо. На срещите освен причините за растящите цени, ще се дискутира и съществения въпрос къде отива печалбата.

Прогноза: зърното ще поевтинее
Има ли основания за увеличение на цените - коментар по темата в ефира на предаването "Преди всички", БНР направи Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

До седмица-две ситуацията с пазара на зърно в световен мащаб ще се изясни. Убеден съм, че цените ще поевтинеят, обясни Стойчев. Той очерта ситуацията в световен мащаб - проблемите със слабата реколта в САЩ, очакванията за излизане на пазара на големите играчи. Според него след началото на кризата в строителството, спекулативните капитали са се насочили към търговията със зърно.

Всички основни храни за 2012 са сравнително по-евтини за същия период на 2011-та. От 5 до 10% са по-евтини храните тази година. Наистина, захарта поскъпна с 13% за два месеца, брашното е с 6% по-скъпо, а цената на олиото за два месеца се качи с 8%. Всички останали храни са по-евтини от миналата година. Мога да успокоя слушателите - нищо лошо не се случва по стоковите борси и тържищата, каза оптимистично събеседникът.