Горещ понеделеник с жълт код

Времето днес ще е предимно слънчево и горещо. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места след обяд ще превали и прегърми.

Горещ понеделеник с жълт код
Вятърът ще бъде слаб, в източните райони до умерен, от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°.

В по-късните часове на деня атмосферното налягане ще се повишава.

В планините ще преобладава слънчево време. Около и след обяд в масивите в Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 25°, на 2000 м около 18°.

По Черноморието ще бъде слънчево, ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 32° и 34°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
 
Оранжев код е обявен днес в седем области на Северна и Южна България. Причина за очакваните високи температури. Код оранжев има за областите: Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

В други 15 области на България обявеният код е жълт, отново заради горещините. Кодът е в сила за областите: Враца, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Габрово, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна и Бургас. Само в шест области кодът е зелен. Това са: София град, София област, Перник,  Видин, Монтана и Смолян.