Търсят къде зрее скъпото сирене. Берлин: Повече няма отстъпки на Гърция

1000 паунда на ден печели BG джебчия на олимпиадата, научаваме още от водещите заглавия в пресата днес

Търсят къде зрее скъпото сирене. Берлин: Повече няма отстъпки на Гърция

24 часа


Поне 9000 лева излиза основен ремонт на двустаен

 

Лятото е сезон не само за море, но и за дълго отлагани ремонти на жилищата. Мнозина използват ваканцията на учениците, пращат децата при баби и дядовци, за да могат да стегнат имота преди септември.

Поне 9000 лв. излиза основният ремонт на стандартен двустаен апартамент, показват изчисления на "24 часа" по конкретна оферта от строителна фирма.

Въпреки кризата цените на майсторите си остават солени, през лятото те опитват да изкарат пари за цялата година. Само за къртене и демонтажни работи отиват поне 1000 лв.


Берлин: Повече няма отстъпки на Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че на обременената от дългове Гърция не може да се правят повече отстъпки, писа в. "Ханделсблат".

Според политика от управляващия Християндемократически съюз коригираната на два пъти спасителна програма вече е отчела достатъчно гръцки тежнения и няма повече свобода на действие по въпроса. "Проблемът не е в това, че в програмата има грешка, а в поведението на Атина", каза Шойбле, критикувайки неохотата на Гърция да изпълнява мерките за строги икономии.

 

Труд

Пращаш 100 евро в чужбина, плащаш 13 евро

Детето ви учи в чужбина или разчитате на роднина от странство да ви помага? В която и от двете категории да попадате, вие сте се сблъсквали или се сблъсквате периодично с необходимостта да пращате средства в чужбина или да получавате оттам.

Паричните преводи не са от най-евтините финансови услуги, но пък са много удобни, защото вече се извършват за минути. Комисионата за изпращане на 100 евро към чужбина е средно към 12-13 евро в международните компании за преводи, установи проверка на "Труд". Средствата пристигат до получателя на практика веднага, в рамките на няколко минути.

Най-често преводите на пари в брой към българи зад граница минават през услугите на международните компании Western Union или MoneyGram. Те работят с някои банки и небанкови институции у нас. Комисионата за услугата се плаща от изпращача. Обикновено преводите на по-малки суми излизат по-скъпо в сравнение с по-големите.


Тройният убиец издъхнал до паметник на герои

Трупът на 73-годишния троен убиец Гаврил Петков, който беше открит в петък, е лежал до паметник на герои, загинали за България. Отлично осведомени източници разкриха пред "Труд", че мъртвото тяло на издирвания престъпник било облегнато до мемориал, построен в местността Ратица, недалеч от пътя от Ябланица за село Добревци.

Мъртвият убиец бил покрит с платнена покривка. Предполага се, че тя му е служила, за да се пази приживе от жега или от студ. Възможно е обаче някой да е покрил мъртвеца, като го е видял, а после да се е оттеглил, без да уведоми полицията.

 

Стандарт

Търсят къде зрее скъпото сирене

Защо сиренето е скъпо, след като изкупната цена на млякото е ниска, а складовете на производителите са задръстени от стока? На този въпрос ще се търси отговор в сряда при премиера Бойко Борисов. Той събира министрите на земеделието, финансите и икономиката - Мирослав Найденов, Симеон Дянков и Делян Добрев. Идеята е да се проследи внимателно цялата верига на храните - от производителя, през прекупвача до търговеца. "Ако има макар и най-малкото намерение за спекула, ще го пресечем", коментира за "Стандарт" земеделският министър Мирослав Найденов. Неговото ведомство е направило вече анализ, който е бил поръчан от премиера през миналата седмица.

 

Имаш жилище, паркираш с винетка

Да наемеш жилище в центъра на София става изключително скъпо удоволствие. Не само заради високите наеми, а и заради новите правила за паркиране от 1 септември. Според тях наемателите на апартаменти в централната градска част няма да могат да се възползват от евтини винетни стикери за паркиране на своите автомобили. Така, ако сградата няма собствени гаражи, те ще са принудени да плащат левче на час в широкия център на столицата или по два лева, ако са на пъпа на София. Другият вариант е да търсят по-евтини платени паркинги или да оставят колите си на улици извън зоната за платено паркиране.

От началото на септември шофьорите ще открият, че в центъра на София вече няма да има улици или участъци, които да не са покрити от платеното временно паркиране. "Именно заради наличието на места в центъра, където безплатно можеш да си оставиш колата, досега на практика нямахме зониране, сега въвеждаме две истински зони", обясни за "Стандарт" Радослав Тошев, шеф на транспортната комисия към Столичния общински съвет. Синята зона е в идеалния център и се свива до 1/3 от сегашната.

Тя става по-скъпа - 2 лв. на час, като максималното време за паркиране се намалява на 2 часа. В широкия център ще действа зелена зона. Тя обхваща останалата част от сегашната синя зона, като цената остава 1 лв. на час, а максималното време за престой на автомобила се увеличава на 4 часа.

 

Монитор

1000 паунда на ден печели BG джебчия на олимпиадата

1000 паунда на ден е печалбата, която се очаква да реализира всеки един български джебчия в Лондон по време на олимпиадата, която стартира в петък. От МВР обясниха за „Монитор", че нормалният доход на един обирджия в британската столица бил около 400 паунда, като в тях влизали и различни вещи - бижута, мобилни телефони и кредитни карти. Със започването на най-уважавания спортен форум обаче печалбата им щяла да скочи двойно, че дори и тройно. Причината били десетте милиона души, които се очаква да станат свидетели на най-старите спортни игри. Над 1,2 млн. от тях са туристи, които са основната жертва на джебчиите. Заради наплива от потенциални „клиенти" всички ромски кланове у нас са изпратили свои представители.

 

Автобус с румънци пламна край Обзор

Автобус с румънски туристи се запали край Обзор. Инцидентът станал на 300 метра след село Баня по посока към Слънчев бряг. Туристите били на двудневна екскурзия в нашата страна, вече посетили Балчик, Кранево, Варна и се били отправили към Слънчев бряг и Несебър.

Шофьорът Флорин Мирон твърди, че автобусът е почти нов, произведен е през 2006 година. Той е карал по равен участък с 50-60 км в час, когато някой от пътниците в задната част извикал, че автобусът гори. Всички 48 пътници, сред които туристи, преводач и двама шофьори, успели да слязат невредими и да се отдалечат на безопасно място, когато вятърът разпалил огъня и автобусът изгорял напълно.

Според говорителя на ОД на МВР в Бургас Цветелина Рандева сигналът за пожара е получен в районното управление на полицията в Несебър в 10,34  часа сутринта в неделя. Шофьорите са опитали да гасят сами огъня с подръчни средства.

Йовчев на финал на пета олимпиада

Йордан Йовчев направи нещо невероятно в историята на спортната гимнастика. На 39 години българин се класира за финала на халки на пета поредна олимпиада! При рекордното си шесто участие на най-големия спортен форум президентът на федерацията ни и знаменосец на откриването игра като за последно. Още с появата му на подиума всички в зала „O2 Arena" знаеха за неговата забележителна кариера. Малко преди изпълнението му на видеоекраните в залата бе показан урок за изпълнението на халки, при това с участието на българина.

 

Сега

МВР харчи за свои нужди резерва за бедствия

Резервът на държавата за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия се използва от МВР за финансиране на дейности със съмнителна спешност и целесъобразност. Вътрешното министерство, под чиято шапка е междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, е получило от бюджета й за превенция толкова, колкото и общините. Част от разходите са спорни, а други изобщо не са конкретизирани - това показват публикуваните след скандали за липсваща прозрачност протоколи от работата на комисията.

От протоколите се разбира, че към средата на годината комисията вече е изхарчила 60.5 млн. от общо 70 млн. лв. одобрен от парламента бюджет.

 

Дума

Изборите в Белоградчик стигат до Европа

Движение "Модерна България" ще сезира редица европейски институции за нарушения в изборите в Белоградчик. Емил Георгиев от инициативния комитет за създаване на движението и Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, обявиха, че ще алармират Европейския парламент, Европейската комисия за демокрация чрез право и Бюрото за демократични и честни избори на ОССЕ за очевидните нарушения на Изборния кодекс и Конституцията на страната при вота за общински съветници в Белоградчик.

От движението разказаха, че група от седем независими наблюдатели е установила редица нарушения на частичните избори на 22 юли. В едно от селата например при 50 души население в избирателния списък били записани 150 души. Освен това част от наблюдателите били задържани от представители на Общинската избирателна комисия (ОИК) и подложени на "народен съд". Наблюдателите били разпитвани пред целия състав на комисията. От ОИК обаче обяснили действията си като защита на правата на гражданите, а не на партийни интереси.