Приключи жътвата на пшеница в Добричко с добив от 462 кг от декар

Най-високи добиви от пшеница се отчитат в Добричка област – средно по 462 кг от декар. Средният добив за страната до момента възлиза на 404 кг/дка.

Приключи жътвата на пшеница в Добричко с добив от 462 кг от декар
В хамбарите на Добричка област вече са складирани близо 512 хиляди тона зърно. Жътвата е към своя край, над 99% от засетите през есента 1,114 млн. дка с пшеница вече са пожънати.В общините Балчик и Добричка се отчитат най-високи добиви – съответно по 515 и 508 кг от декар. В крайморските общини Каварна и Шабла са прибрани средно по 465 и 420 кг пшеница от декар. Средният добив от пшеница през лятото на 2011 г. е бил 471 кг от декар.

Качеството на ожънатата пшеница сега е много високо, заявиха производители от региона за Агро.бг. Лабораторните резултати показват високи показатели на глутен и хектолитър, което прави зърното от новата реколта с много добри хлебопекарни качества.

Освен с високо качество, новата реколта продължава да държи и високи цени, които почти ежедневно се покачват.
 
Зърното вече достигна до 450 лева за тон.
 
В началото на жътвената кампания офертите на зелено бяха на нива от 350-370 лева за тон, докато сега, в края на кампанията вече имаме 100 лева отгоре. Тези нива са нечувани за търговия по време на жътва, коментираха фермери от Добричко.

Въпреки твърденията за понижаване на цената на зърното, не е изключено преди това пшеницата да удари рекордните 500 лева за тон, прогнозираха още те. Българската пшеница се изнася от пристанищата за страните от ЕС, Близкия изток, дори САЩ. Анализатори посочват като основна причина за високата цена на зърното провалената реколта в Украйна, Русия, Румъния. Очаква се сушата да се отрази неблагоприятно на реколтата от царевица и слънчоглед в тези държави.