Строим с Тръмп небостъргачи; Държавата се отказа от обвиненията за картел срещу хипермаркетите

Алфа Рисърч": Корупцията и политическият натиск. Авер на Донев ужили хазната с 15 млн. лв., пишат още вестниците днес

Строим с Тръмп небостъргачи; Държавата се отказа от обвиненията за картел срещу хипермаркетите

24 часа


Израелски министър: Атентатът е финансиран от Иран и организиран от „Хизбулла"

Терористичният акт в Бургас е финансиран от Иран, организиран и подкрепен от „Хизбулла". Това е наш общ враг. Срещу този враг ние трябва да се изправим заедно. Това каза израелският министър на туризма Стас Мисежников пред еврейската общност в Централната софийска синагога.

Решението за моето посещение се взе в рамките на няколко дни. Горди сме да сме тук при вас, дори в този момент сме горди след това тежко събитие. На мен често ми казват, че Израел е опасно място за туризъм. Сега, след събитията в Бургас, аз мога да кажа, че това не е така. Ние ще продължим да пътуваме, да правим туризъм навсякъде по света, включително в Израел, подчерта той..

 

Дянков: Не подкрепяме хармонизирането на данъчните ставки в ЕС

Страната ни не подкрепя хармонизирането на данъчните ставки в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за Financial Times Deutschland. Той уточни, че „България се нуждае от силен растеж, за да настигне другите държави".

Единната данъчна база за фирмите може да се дискутира, но поддръжниците на тази идея искат и уеднаквяване на данъчните ставки. Ако планът е такъв, то България ще остане още дълго време извън Еврозоната. Симеон Дянков допълни, че „за нас растежът е важен, ние искаме да повишим нашият стандарт на живот. А България и без това индиректно е част от еврозоната, тъй като валутата ни е обвързана с еврото". Финансовият министър също така заяви, че България не би приела въвеждане на еврооблигациите, като обясни, че „искаме да знаем как ще изглеждат тези правила и дали те са в наша полза или са в полза най-вече на силно задлъжнели страни".

 

Труд

В Кипър задържаха "двойник" на камикадзето от Сарафово

Мъж, запозрян за подготовката на терористичен акт срещу израелци, е бил арестуван в Кипър, съобщи РИА Новости.

По информация на медията „методите на работата" на този престъпник приличат много на действията на камикадзето, извършило терористичния акт в Бургас.


"Алфа Рисърч": Корупцията и политическият натиск са най-големите проблеми в правораздаването

Корупцията и политическият натиск са най-съществените проблеми в работата на институциите, свързани с правораздаването в България - полиция, следствие, прокуратура и съд, показва междинният доклад на агенция „Алфа Рисърч". Изследванията са за оценка и анализ на ефекта от изпълнението на проект „Усъвършенстване на работните процеси в съда", финансиран от фондация „Америка за България".

Проучванията са осъществени по поръчка на сдружение „Програма за развитие на съдебната система" (ПРСС) и включват национално представително проучване, проведено в периода 21-30 май 2012 г. сред 1020 пълнолетни граждани, групови дискусии и експертни интервюта с представители на широката общественост, правосъдието и клиенти на съдилища.

 

Стандарт

Строим с Тръмп небостъргачи

Българи ще строят небостъргачи в Бразилия заедно с Доналд Тръмп. Наши инвеститори ще бъдат партньори на магната за изпълнението на мегапроект на пристанището в Рио де Жанейро. Това съобщи списанието "Вежа", цитирано от Vesti.bg.

Тръмп водел преговори за купуване на терен от 32 000 кв. м площ, на която ще бъде разположен комплекс с шест 50-етажни небостъргача. Името му ще е Trump Towers Rio и трябва да бъде завършен за Летните олимпийски игри през 2016 г., пише в сайта на сп. "Вежа". В билдингите ще има офиси и луксозни магазини. Списанието не съобщава българските фирми, които ще са съдружници в този супер амбициозен проект. "Не знам за такова нещо. Ако става въпрос за междуправителствено споразумение, до нас подобна информация все още не е достигала", коментира пред "Стандарт" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

 

Авер на Донев ужили хазната с 15 млн. лв.

Човек на фармацевтичния бос Огнян Донев се сдоби с обвинение за неплащане на данъци. Изпълнителният директор на "Телсо" Борис Борисов избягвал да брои пари за налози. Според прокуратурата той не е платил 15 млн. лева в периода от март 2009 г. Компанията е свързана със "Софарма" на Огнян Донев, кадето Борисов сега е финансов директор..

 

Монитор

Българските служби спрели Хизбула през януари

Българските служби са предотвратили терористичен акт, планиран да бъде извършен преди няколко месеца. Това разкри израелският министър на туризма Стас Мисежников след среща с икономическия министър Делян Добрев. За справянето с потенциалната опасност Мисежников научил на последното заседание на правителството на Израел преди два дни.

„За съжаление такива неща се случват и от 100 опита един успява. Българското правителство демонстрира много сериозен професионализъм и много адекватна реакция при тази терористична атака. Това, което се случи тук, може да се случи на всяко друго място по света. Случвало се е в Израел, в Индия, в Норвегия.

 

Ковчежникът на Донев скрил 15 млн. лв. данъци

Финансовият директор на „Софарма" и ковчежник на скандалния бизнесмен Огнян Донев-Аптекаря от вчера е с повдигнато обвинение. Борис Борисов ще отговаря за укриване на 15 милиона лева данъци. Според разследването той е търгувал с акции, които са били на драстично занижени цени. Ако бъде признат за виновен, финансистът може да отнесе до 8 години зад решетките.

Точно в 9,15 часа Борисов беше докаран от шофьора си пред служебния вход на Националната следствена служба с лъскав черен „Мерцедес".

 

80 сгафили болници в позорен списък

Списъкът на 80 сгафили болници от 18 области в страната пусна Националната здравноосигурителна каса в интернет вчера.

Нарушенията на лекари и медсестри в тях са лъснали по време на внезапни проверки на районните здравноосигурителни каси през юни, разпоредени от шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков.

От всички 83 проверени се оказва, че само три болници са без нито едно нарушение. Това са многопрофилните болници в Смолян и в Шумен,  където е и третият отличник - онкологията.

 

Сега

Държавата се отказа от обвиненията за картел срещу хипермаркетите

Държавата реши да приключи великия спор има ли заговор на големите хипермаркети срещу малките им доставчици с компромисно решение. Вчера Комисията за защита на конкуренцията обяви, че ще прекрати разследването срещу 6 търговски вериги по съмнения за картел, а компаниите на свой ред ще трябва да вземат мерки за "възстановяване на конкуренцията на пазара". От акта на КЗК излиза, че нарушение няма, но все пак мерки са необходими.

КЗК, която се занимаваше с казуса цели 3 години, успя да установи, че "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Хит", "Максима" и "Пикадили" са съгласували помежду си определянето на отстъпките и размера на таксите за достъп до търговските площи. Големите търговци бяха обвинени, че притискат ценово своите доставчици, като налагат една и съща политика на промоции - например такса за рожден ден на веригата. В решението, обявено вчера, комисията по конкуренцията обаче не е толкова категорична за нарушенията и силно е смекчила тона. "Анализът показва, че няма наличие на картелно споразумение, но клаузите в договорите могат да доведат до такова", обясниха за "Сега" от КЗК. Антимонополният орган преценил, че няма как да глоби хипермаркетите само заради предпоставки за нарушения. Странното е, че въпреки твърдението за липса на нарушения КЗК дава възможност на веригите да се поправят. "Това, което прави комисията, е неутрализиране на опасността", разясниха от КЗК.

 

Дума

Металурзи бранят пещите в ОЦК с жива верига

Металурзите от ОЦК в Кърджали готвят жива верига заради намерението на една от банките кредитори на комбината - БНП Париба, да разруши една от индукционните пещи и да изземе цинка в нея.

Според председателя на синдикат "Защита" Стефан Атанасов банката е наела 15 от напусналите леяри за източването на пещта. Ръководството на ОЦК не знаело за предстоящото разрушаване на съоръжението.

В една пещ има 20 тона цинк, които струват около 25 000-30 000 долара. Спрат ли пещите, няма вече оптимистичен вариант, каза Атанасов.

На 18 юли започнаха междубанковите преговори, които по предварителна информация щяха да траят три дни, а идеята бе да се стигне до окончателно споразумение и решение за съдбата на ОЦК. Никой от синдикатите не знае за хода на тези преговори, дори и да продължат през тази седмица, щом утре започне източването на пещите, заводът умира, подчерта Атанасов.