Обществен дебат за такса смет организират "Граждани в повече" утре

На 24 юли, в голямата зала на партера на Дома на техниката (НТС) от 17.45 часа, ще се проведе публично обсъждане на новия текст на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на община град Добрич. Обсъждането е инициирано от "Граждани в повече", вследствие на бурните дискусии около размера и начина на калкулиране на такса битови отпадъци в Добрич.

Обществен дебат за такса смет организират "Граждани в повече" утре

Промените в текста на Наредбата бяха предложени от кмета Детелина Николова на сесията на Общински съвет през юни т.г., като размерът на ставката за битови отпадъци бе определен на 3.00 промила върху данъчната оценка на имота. В залата зам.-кметът Иван Колев предложи таксата да бъде 3.5 промила, за да се обезпечат разходите по чистотата, както и съфинансирането на изграждането на регионално депо в село Стожер. Текстът бе приет, но след това върнат за ново обсъждане от областния управител, с чиито мотиви Добрич Онлайн вече ви запозна.


 

На 11-ти юли общината отнов обяви публично обсъждане на Наредбата, като предложението за ставка 3.5 промила се запазва. Обсъждането е реално само чрез интернет страницата - от 10-ти до 29-ти юли включително. "Граждани в повече" обаче искат да чуят повече мнения на добричлии относно Наредбата и способа за изчисляване на такса смет. При обсъждането ще бъде поднесена допълнителна информация по темата и становищa на специалисти.


Очакваме добричлии да кажат думата си по този важен въпрос, за да се оформи единно становище, което да бъде отстоявано на предстоящата сесия на 31 юли т.г.. Надяваме се да се появят и мнения за други нови предложения от Наредбата, като припомняме, че в залата на Общинския съвет вече се чуха аргументи за завишените цени на част от административните услуги, пишат до медиите "Граждани в повече".