Объркването около атентата в Бургас продължава, летните вируси подраниха...

Събитията около атентата в Бургас доминират на страниците на неделните вестници

Объркването около атентата в Бургас продължава, летните вируси подраниха...

Събитията около атентата в Бургас доминират на страниците на неделните вестници.

 

„Неизвестната досега организация "Qaedat al-Jihad" ("Ал Кайда-Джихад) е поела отговорността за атентата на летището край Бургас, твърди сайтът на израелския вестник "Йедиот Ахронот". Групировката разпратила съобщение до няколко западни медии, в което казва, че е атакувала автобус с израелски туристи. "Един от нашите членове, с помощта на Аллах, успя да взриви автобус, пълен с еврейски туристи, осквернители на светите земи, след внимателно проследяване", се казва още в изявлението. Терористите обявяват, че са свързани с "Ал Кайда" и движението "Глобален джихад"
От "Qaedat al-Jihad" заплашват и с нови нападения "срещу грабителите на светите земи" по време на свещенния за мюсюлманите месец Рамазан, започнал преди ден.
"Свещената война не е ограничена до конкретна арена и ние ще се бием с евреите и американците, докато те не напуснат земята на исляма," посочва още групировката.
От МВР отказаха коментар.
Министерството на външните работи опроверга информацията, че организацията „Ал-Кайда Джихад" е поела отговорността за атентата в Бургас. Това съобщи за Агенция „Фокус" Весела Чернева, говорител на министерството." - пише в. „Сега".

 

В Бургас е намерен пръстов отпечатък, който съвпада с този на член на иранската групировка „Хизбулла", съобщи за bTV израелският журналист Охад Хемо.
„Хизбулла" или „Ал Кайда" - кой в действителност е извършил атентата на бургаското летище все още не може да бъде официално потвърдено. Въпреки изявлението на „Кайда Ал джихад" направено по-рано днес, израелските служби за сигурност твтрдят, че са открили отпечатък, принадлежащ на член на „Хизбулла".
По информация израелските служби е възможно атентаторът и неговата група да са замесени в два неуспешни опита в други две държави. „Преди няколко седмици е имало два неуспешни опита за атентати в Грузия и Тайланд. Там не се получи, но тук нападението беше успешно. Все още със сигурност не се знае кой стои зад атентата", каза Хемо.
Според разследващите израелски органи целта на терористичното нападение в България е била да има много повече жертви, допълва още журналистът. „Службите в Израел смятат, че бомбата е била много мощна. Това, че е била на гърдите на атентатора показва, че вълната е била насочена и срещу хора извън автобусите. Късмет е, че са загинали само 7 души. Ако можем изобщо да говорим за късмет в този случай".
Според Охад Хемо страната ни е избрана неслучайно. Мерките за сигурност по българските летища били занижени и това е надделяло при избора на терористите...
Намереният отпечатък на практика наклонява везните в полза на версията, която израелските власти първи оповестиха след атентата, а именно, че зад него стои "Хизбулла". По-късно това предположение бе подкрепено и от САЩ." -  съобщава в. „24 часа".

 

В. „Сега" публикува версия, че атентаторът не е от "Хизбула", а бомбата е избухнала  погрешка, както и коментари за липсата на организация след атентата:
„Очевидна липса на план за действие и реакция след атентата на летище Бургас. Така експертът по международна сигурност Илия Антонов обобщи пред предаването „Тази събота" на бТВ реакцията след терористичния акт.
Според него цялото държавно ръководство не е трябвало да отива на мястото на атаката, защото така изразявайки добрите си намерения, те пречат на конкретните отговорни фактори и разследващи, които би трябвало да движат всички процеси ставащи в такъв труден момент...
Експертът по авиационна сигурност Александър Янков се съгласи с Антонов.
Няма такъв сценарии, при който министър-председател и министър да обсъждат ситуацията в момент, в който тя се развива. Това се извършва от представител на кризисния щаб, който е специалист в предлагането на подобна информация, каза Янков. Останалото, според него е грешка и вреди на работата. И показва неспособност.
Експертът каза, че трябва да сме готови дори и за още удари...
Едно от предположенията за атентата, отнел живота на шестима души на летище Бургас, е, че взривът избухнал по-рано по грешка, разказа пред „Тази събота" журналистът Елена Йончева. Тя коментира, че обикновено подобни атентати целят максимален брой жертви. Йончева работи заедно с екип на Си Ен Ен на летището в морския град.
По повод версията, че атентаторът не е искал да се самовзриви, а само да остави сака, Йончева каза, че има предположение, че раницата е била взривена по грешка по-рано от предвиденото.
Ако раницата беше избухнала, след като автобусът беше тръгнал, жертвите, щяха да са много повече.
Според Елена Йончева, профилът на атентатора не говори той да е от "Хизбула" или "Ал Кайда". Той не е бил екзалтиран преди атаката.
Тя разказа, че самата бомба също може да даде информация за предполагаемия атентатор. ФБР има уникален център само за взривни вещества..."  

 

От своя страна в. „Стандарт" застъпва версията за намеса на „Хизбула":
"Самоубийствената бомбена атака в България, която отне живота на петима израелски граждани и един българин и рани над 30 души, бе видяна от Израел, западното разузнаване и контратерористичните служби като връщане на „Хизбулла" към старите й тактики, пише сайтът debkafile. След 17-годишно прекъсване в осъществяването на международни атаки, ливанската терористична групировка отново изпраща камикадзета, за да убива израелски граждани.
През 80-те години на миналия век „Хизбулла" стана известна с масовите си бомбени атаки срещу американски морски пехотинци в Ливан и посолството на САЩ в Бейрут, които убиха повече от 300 души. В началото на 90-те израелското посолство в аржентинската столица Буенос Айрес беше взривено, оставяйки 29 жертви, по-късно атака срещу еврейския център в града уби 85 души.
Сега вече е видно, че старата „Хизбулла" се завръща, напълно оборудвана с атентатори-самоубийци, и готова за действие в световен мащаб на основата на терористични, шпионски, наркотрафикантски и контрабандни мрежи, коментира сайтът.
Западните експерти в контратероризма дадоха на „Мосад", на Израелската служба за вътрешна сигурност и на военните сигнал, че не са подготвени и не могат да преценят значението на мощта, с която разполага през последните две години подкрепяната от Иран групировка в Индия, Турция, Тайланд, Грузия, Кения и Кипър. Случилото се през това време би трябвало да им говори, че „Хизбулла" просто тества и анализира собствените си методи, преди да се убеди, че е настъпил моментът, в който те ще дадат оптимални резултати - максимум жертви...
Във всеки случай, специалистите, които цитира debkafile, заявяват, че атентатът в България е само първият удар - терористичната офанзива трябва да бъде смачкана в зародиш, преди да се разпростряла върху цял Израел..."

„Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала терористите за този акт, това каза по БНР външният министър Николай Младенов, визирайки атаката срещу автобус с израелски турист в Бургас. Според него в случилото се няма нищо, което да говори за подобно нещо.
"Анализът, който се прави и който има най-висока степен на вероятност, е това, че има целенасочена атака срещу израелски туристи с цел да бъдат поразени максимален брой израелски граждани. Това е консистентно с терористични атентати, които са се случвали в други държави по света, което показва, за съжаление, една тенденция или политика на терористични групировки да покажат, че израелските граждани по цял свят могат да бъдат уязвени. Това няма нищо общо с България", категоричен е Младенов.
Външният министър посочи, че в България имаме възможно най-открития диалог както с израелското правителство, така и с арабските страни и дори с Иран. Младенов изтъкна, че и България, и Израел имат силни като общества, които ще се вземат максималните мерки, за да не се случи подобно нещо отново..." - пише „Дневник".

 

Сигурността след атентата - ден до пладне" - констатира „Труд".
„Всички летища, пристанища, пощенски станции, автогари и жп гари функционират при повишени мерки за сигурност. Това съобщи в петък следобед Министерството на транспорта. Репортер на "Труд", обут с обувки "Адидас" като камикадзето от Сарафово, реши да провери така ли е наистина. Първата ни спирка вчера бе Централната софийска поща. Повишен е контролът на пратките в системата на "Български пощи" ЕАД, твърдят от министерството.
На входа на пощата охрана нямаше, а влизането бе напълно безпрепятствено. Служителите разполагат с камери и паник-бутон, но това никак не ги успокоява.
"Пощата е най-слабо защитеното звено и работата ни крие много рискове", каза една от служителките. Тя обясни, че няма рентген, с който да преглежда колетите, които приема. Пратките вероятно се проверяват по-късно, но каква полза от това? Животът на жените на гишетата е в риск.
За справка - когато влезете в който и да е пощенски офис във Великобритания, охранител задължително ви посреща на входа и ви пита по какъв въпрос влизате.
Национална компания "Железопътна инфраструктура" и "Холдинг БДЖ" ЕАД ще продължат да работят при повишени мерки за сигурност, съобщават още от транспортното министерство.
Един-единствен охранител в напреднала възраст се грижи за сигурността на цялата Централна гара, показа проверка на "Труд" вчера към 13,00 ч. Полицаи не се виждаха. Напук на последните събития в този важен транспортен възел цареше спокойствие, като една продавачка в денонощен магазин изрично подчерта: "Винаги е сигурно. И преди атентата си беше."
Екипите на ДАИ патрулират на големите автогари и извършват проверки, твърдят от министерството на транспорта.
На Централната автогара има камери и охранители на всеки ъгъл - по двама на етаж, които постоянно обикалят въоръжени и комуникират по радиостанции. Те обаче не проверяват багажите, както правеха в деня след убийствения атентат..." - продължава всекидневникът.

 

Неделните вестници публикуват и признание на правосъдния министър Диана Ковачева, че не знае кои са престъпните групировки, станали обект на доклада на ЕК за България:

 

„Не знам кои са 12-те групировки, каза днес по Би Ти Ви министърът на правосъдието Диана Ковачева, отговаряйки на въпрос по повод твърденията в последния доклад на ЕК, че 12-те определят какво става в страната.
Ковачева изтъкна, че имената на групировките могат да се посочат само от съда, защото иначе става дума за набедяване.
Правосъдният министър посочи, че постоянно се водят разговори с европейската комисия за т.нар. "знакови дела".
Ковачева изтъкна, че обвиненията по тях се доказват трудно, защото се ангажират много добри адвокати, тежки са за доказване и се точат твърде дълго време..." - пише „24 часа".

„Правосъдният министър посочи, че постоянно се водят разговори с европейската комисия за т.нар. "знакови дела".
Ковачева изтъкна, че обвиненията по тях се доказват трудно, защото се ангажират много добри адвокати, тежки са за доказване и се точат твърде дълго време.
Правосъдният министър уточни, че е започнал анализ, защо се бавят тези дела и какво пречи те да приключват с присъди, като резултатите се чакат наесен. Работело се и по методология за оценяване на натовареността на съдиите..." - информира „Труд".

 

В. „Дневник" също цитира министър Ковачева:
Основните проблеми в съдебната система в момента са натовареността на съдиите и бавенето на делата. Ролята за решаване на проблема с натовареността е на Висшия съдебен съвет", каза още Диана Ковачева. По думите й министерството на правосъдието работи по проблема, но не е водещо.
Законът за съдената власт трябва така да бъде написан, че да не се допускат безпринципни премествания на съдии, атестирания, каквито случаи има, смята правосъдният министър.
Ковачева каза, че на самата й се е налагало да възразява срещу неясните критерии за назначаване или атестиране на магистрати.
По повод исканията на младите съдии от вчера Диана Ковачева каза, че е готова да ги изслуша, ако имат конкретни предложения. "Нека не се говори общо за натиск и страх. Във Висшият съвет има 25 души, да кажат конкретно кой упражнява натиск. Готова съм да изслушам подобна информация", каза правосъдният министър."

 

Всекидневниците съобщават също, че през тази година летните вирусни инфекции са започнали по-рано:

 

„Тази година вълната от летни инфекции е започнала по-рано, каза пред Агенция "Фокус" Ангел Кунчев от отдел "Надзор на заразните болести" към Министерство на здравеопазването.
По думите му - вероятно това е свързано с климатичните условия и достигането на най-високи температури в по-ранен етап, още началото на юли. Обикновено това се случвало края на месеца, даже по-често началото на август.
Другото е, че имаше, поне за миналите две седмици, паралелна едновременна циркулация на два различни типа ентеровируси, каза Кунчев.
Летните инфекции протичат с типични симптоми като доста висока температура, трудно поддаваща се на сваляне, с гадене и повръщане, при част от тях с различно представена диария, характерно е главоболието и силната отпадналост, като отделните щамове имат и собствени характеристики. По данни на Центъра за заразни и паразитни болести, инфекциите тази година са две групи - ентеро 34 и коксаки вируси, но и двата протичат сравнително леко." - пише „Дневник".

 

В. „Стандарт" също отделя място на темата:
През миналите две седмици паралелно са вилняли два различни типа ентеровируси, които принципно засягат храносмилателния тракт...

„Въпреки, че заболеваемостта достигна високи стойности, тя не е епидемична, случаите не бяха свързани един с друг, не бяха предали един на друг заболяването, а бяха като спорадични случаи. Имаше известно съсредоточаване в някои райони и то не толкова по Черноморието, колкото в Южната и Югоизточната част на страната. Най-много приети случаи имахме в Пловдив, Стара Загора, Ямболско, Благоевград, Бургас, така че пряка връзка между морето и тези заболявания няма. Връзката е, че където се съсредоточават много хора, става по-лесно предаването на такива заболявания, тъй като те се отделят в много големи количества от носителите и от болните, основно с изпражненията и при по-ниска хигиена е възможно да се случат и малки епидемични взривове в отделно заведение, ресторант, почивен дом, детски лагер и така нататък", обясни д-р Кунчев."