52% от българите не могат да си позволят лятна почивка; 3 г. условно за съдийка, взела подкуп

Митничарите излизат на протест, ни информират още с водещи заглавия ежедневниците

52% от българите не могат да си позволят лятна почивка; 3 г. условно за съдийка, взела подкуп
Скандал.

„Стандарт":


Тодорова скара властта

Казусът с уволнената съдийка Мирослава Тодорова доведе до сблъсък между вътрешния министър Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев. Повод за задочния конфликт стана позицията на държавния глава, че решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарно уволнение на Тодорова е неправилно. Тя беше освободена като съдия в Софийски градски съд заради три забавени дела. Премиерът Бойко Борисов нарече решението на ВСС провокация към кабинета и поиска Тодорова да бъде изслушана.
Цветанов реагира вчера остро на думите на Плевнелиев. Според МВР шефа "президентът не е запознат в детайли за какво става въпрос и е направил изказването, за да "може да влезе в духа на говоренето на всички, които говореха преди това".

 

Избор.

„Новинар":

Емил Кабаиванов е новият лидер на СДС

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов спечели вота за лидер на СДС. Това сочат данните на комисията по вътрешния избор в партията при обработени 100% от протоколите на вота.
За градоначалника на Карлово са гласували 3941 души, докато за депутата Ваньо Шарков са дали гласа си 3652 седесари. Избирателната активност е била над 85% при 9000 души с право да участват във вота.
Номинацията на Кабаиванов се подкрепя от онези хора в СДС, които са срещу продължаването на съюза с Иван Костов. Шарков основно бе подкрепен от симпатизантите на Синята коалиция, начело с Мартин Димитров.

 

 

Протест.

„Труд":

Митничарите излизат на протест

Новината за разселването на митниците в Русе взриви централата на агенцията вчера. Всичките около 300-400 служители се събраха на извънредно съвещание, което продължи няколко часа.
"Напрежението сред служителите е изключително голямо", коментира митничар, присъствал на сбирката.
Очаква се днес работещите в централата на митниците да вземат окончателно решение за действията, които ще предприемат. Най-вероятно ще се стигне до протест, подобен на този на полицаите преди години.
В залата вчера е имало призиви работещите да излязат на спонтанен протест веднага, но е взето решение тези действия да се отложат за почивните дни. В момента служителите проучват дали и кои от тях имат право на ефективни стачни действия.

 

 

Присъда.

„24 Часа":

3 г. условно за съдийка, взела подкуп

3 години условно с 5-годишен изпитателен срок получи варненската съдийка Анелия Цветкова за това, че взела подкуп от 10 хил. лв. Софийският градски съд я призна вчера за виновна, че като председател на Варненския административен съд през лятото на 2008 г. е взела парите, за да реши дело в полза на една от страните.
Казусът засягал спорен имот от 60 дка в промишлената зона на Добрич, към владението на който имали претенции първоначалният собственик ПРК 2002 АД и "Атанасов инвест" ЕООД. Имотът бил обявен на търг от Агенцията за държавни вземания, впоследствие съобщението за него било отменено.

 

 

 

Почивка.

„Дума":

52% от българите не могат да си позволят лятна почивка

52% от българите не могат да си позволят да отидат на почивка това лято. Това сочи национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), огласено вчера. То е направено между 27 юни и 3 юли сред 1000 души.
Повечето от хората, които ще се лишат от ваканция, са над 60-годишни, жители на малките градове и селата, с основно и по-ниско образование, както и хората с по-нисък от средния жизнен стандарт. Това са социално-демографските групи, които от години не могат да си позволят летен отдих.
Според проучването се увеличава процентът на българите, които ще почиват това лято - 48%, като така се приближаваме до предкризисната 2007 година. Броят на почиващите е нараснал четири пъти в сравнение с 1993 г., когато възможност за лятно пътуване са имали едва 11% от населението.