Ужасяваща неграмотност сред кандидат-студенти: прекръстват Ран Босилек на Рамбо Силек

Случаят с уволнението на съдия Мирослава Тодорова продължава да заема подобаващо място на страниците на всекидневниците.

Ужасяваща неграмотност сред кандидат-студенти: прекръстват Ран Босилек на Рамбо Силек

„Управляващите пробват да смекчат негативите от скандала "Тодорова" - констатира в. „Сега".
„Уволнението на съдия Тодорова предизвика протестите на магистрати, които настояха ВСС да оттегли решението си. Сега правосъдният министър свиква извънредно съвета.
Странното разбиране на правителството за разделението на властите в държавата продължава. След като през последните 3 години управляващите денонощно атакуваха и си измиваха ръцете със съда и това стигна върха с режисираното уволнение на съдия Мирослава Тодорова от ВСС, сега те са на път да накарат кадровия орган на Темида да преразгледа решението си. 
Министърът на правосъдието Диана Ковачева свиква извънредно открито заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник от 10.00 часа. 
"Очаквам на това открито заседание ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени. На това заседание очаквам да може да се обсъди публично конкретното наказание", каза Ковачева пред БНР, визирайки уволнението на съдия Мирослава Тодорова.
Правосъдният министър е само председателстващ съвета, но не и негов член. Като такава обаче може да насрочва заседания и да вкарва точки в дневния ред. В четвъртък съветът уволни съдия Тодорова, която от месеци е в открит конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов...
Ковачева обяви вчера, че практиката на ВСС по отношение на дисциплинарните дела трябва да бъде последователна и да има ясни критерии - кога какво наказание се налага. "Ако се окаже, че такива критерии липсват, аз ще започна консултации с всички заинтересувани страни за изработването им в най-кратки срокове. Много е важно ВСС по този казус със съдията Мирослава Тодорова да освети своята мотивация", добави тя. По нейно мнение ВСС трябва да даде информация дали наистина става въпрос за тежки, системни нарушения от страна на съдия Тодорова..." - се казва в публикацията.


 

Вестник „Стандарт" също отделя място на темата:
„В специално писмо до министъра на правосъдието Диана Ковачева съдия Мирослава Тодорова приветства идеята й да започне дискусия за работата на ВСС като кадрови орган.
"Темата за дисциплинарната му дейност, заедно с начина, по който се провеждат конкурсите за назначаване и повишаване на магистратите, е в центъра на този дебат", пише наказаната юристка.
Тодорова за пореден път подчертава, че дебатът не бива да се извършва "на площада" от представител на изпълнителната власт. Съдийката обяснява, че очаква дискусията във ВСС да бъде сведена единствено до нея и предмета на воденото срещу нея дисциплинарно производство.
"Дебатът изисква експертно познание на проблемите, за да не се превърне дебатът в префидна привидност на отчаяна саморазправа с конкретен магистрат", посочва Тодорова.
Тя предлага Ковачева и кадровиците да обсъдят цялостната практика на ВСС, ВАС и международните стандарти за наказание на съдии.
В писмото се предупреждава, че извънредното заседание на ВСС може да се превърне във "втора незаконна фаза на дисциплинарния процес" пред съвета. "Ако действително сте убедена, че по силата на ЗСВ можете да решите, че сама сте установили истината по моето дисциплинарно производство и можете да се наемете да я оповестявате публично, то тогава трябва да се запознаете с гледната точка и на другата страна, както става в справедливия процес", се отбелязва в писмото до Ковачева."

„Повод за писмото й е включването на Ковачева по БНР по-рано днес., когато тя съобщи, че свиква в първия работен ден от седмицата - 16 юли, извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане той да направи преглед на своята дисциплинарна практика по забавени дела.
В петък Ковачева заяви, че ВСС трябва да преосмисли решението за уволнението на Тодорова.
В писмото си съдия Тодорова, която е и председател на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите, пише, че приветства инициатива на правосъдния министър "да започнете дългоочакваната от магистратите дискусия за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт... От думите ви, разпространени в медиите днес, оставам с впечатление, че има опасност дебатът да бъде сведен единствено до мен и предмета на воденото срещу мен дисциплинарно производство", пише Тодорова.
Според нея "съсредоточаването само в един конкретен случай, без изследването на цялостната практика на ВСС и ВАС, както и на международните стандарти за наказване на съдии, и то преди евентуално конкретно съдебно производство за контрол на правилността на решението на ВСС, би могло да компрометира още повече и без това компрометирания дотук дисциплинарен процес".
Тодорова смята, че утрешната среща "би могла да се превърне във втора незаконна фаза на дисциплинарния процес пред ВСС. След постановяване на решението си ВСС би могъл единствено да го оттегли, без възможност за преразглеждане на делото".

Пред БНР Ковачева обоснова извънредното заседание с това, че не било станало достатъчно ясно за какви точно нарушения е санкционирана Тодорова..." - пише „Дневник".

 

Вестниците в понеделник поместват и прогнози да предстоящия мониторингов доклад на ЕС да България.

 

„Предстоящият мониторингов доклад на Европейската комисия за състоянието на правораздавателната система в България ще бъде един от най-критичните. Това прогнозира директорът на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова в интервю за БНР. Очакване за силно негативен доклад за състоянието на съдебната система в България изказа и юристът Йонко Грозев.
Трябва да се настроим за един от най-критичните доклади от ЕК, които сме получавали досега. Вероятно не толкова критичен, колкото доклада през 2008 г., но си оставаме на същата кота, обясни Иванова.
Според нея един от основните проблеми на страната е, че не е осъществила структурни промени в съдебната система и така е достигнала максималният ефект, който може да се постигне с механизма за партньорски контрол. При сегашната структура на нашите власти ВСС ще продължава да произвежда такива скандални решения, ако не бъдат взети мерки, обясни Иванова и допълни, че трябва съдиите да са разделени от политическото влияние и прокурори не бива да се произнасят за кадровото развитие на съдиите." - пише „24 часа".

 

„Нужна е промяна на констутицията, за да отговорим на евростандартите, обясни Иванка Иванова. Тя уточни, че членовете на гилдията във ВСС трябва да са поне половината, а сегашният състав на съвета до голяма степен обяснява цялата слабост в кариерните въпроси на магистратурата. Това, което виждаме през 2011 и 2012 е, че постигнатият напредък се оценява от комисията като крайно недостатъчен през 2010-2011 г. Мисля, че и комисията, и доминиращите фактори в страната осъзнават, че сме стигнали до ръба на това, което може да се постигне като напредък в сегашната конституционна рамка, заяви Иванова.
Според нея правителство, което се крепи на подкрепа на независими депутати, трудно може да прави структурни промени, смята Иванова." - в. „Дневник".

 

От своя страна в. „Сега" съобщава, че българите „искат ЕК да продължи да надзирава съда и МВР":
„Гражданите и управляващите отново рязко се разминаха в мнението си по ключов въпрос за бъдещето на страната. За разлика от правителството, което настоява да бъде прекратен унизителният механизъм, чрез който Европейската комисия да наблюдава съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България, 77% от гражданите одобряват неговото съществуване и искат той да продължи. Едва около 40% от хората вярват, че правителството води енергична борба с организираната престъпност. Толкова смятат и че може да се разчита на добро правосъдие у нас.
Това показва проучване на института "Отворено общество", обявено вчера. Изследването има за цел да направи преглед на петте години, през които действаше механизмът за сътрудничество и проверка. В сряда ще излезе последният мониторингов доклад за този период и ЕК ще каже дали прилагането на механизма ще продължи, или ще бъде прекратен. Очакванията са, че докладът ще е критичен, а мониторингът ще продължи.
От изследването на "Отворено общество" става ясно, че българите всъщност не виждат кой знае каква промяна през петте години надзор от ЕС. Половината анкетирани смятат, че работата на полицията, съда и прокуратурата изобщо не се е подобрила, а част от тях - че тя дори се е влошила. И малките положителни промени обаче се отдават именно на наблюдението на ЕК. Над 78% от българите смятат, че трябва да има наблюдение върху съда, полицията, организираната престъпност и борбата с корупцията не само в България и Румъния, но и във всяка държава членка. 75% подкрепят идеята ЕК да може да налага и санкции за неефективно правосъдие и на страни, в които нивото на корупция е високо.
Прави впечатление, че дори интервюираните в изследването на "Отворено общество" съдии разглеждат мониторинга като свой съюзник за отстояването на принципа за независимост на съдебната власт. Те се опасяват, че без него директното политическо влияние върху назначенията в съдебната система би било още по-драстично.
Според експертите, направили изследването, чрез механизма се упражнява постоянен натиск за продължаване на реформите в правосъдието..."

 

Друг  тема с про0ължение са проблемите на БДЖ и изплащането на заплатите в железниците.

 

„Не съм вълшебник, за да променя за две години компания с милиони дългове. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред bTV.
"Това е невъзможно без странична помощ. Държавата има по-целенасочена политика за сектор железници. Разбирам, криза е, затова имаше намаляване на субсидията към БДЖ. Реално БДЖ Пътнически превози ще е във финансово тежко състояние, ако не се разберем как да го направим със субсидията," посочи министърът.
След като субсидията за БДЖ - Пътнически превози беше намалена, след няколко седмици дружеството може да е в много тежко финансово състояние.
Московски се надява на благоприятно решение на преговорите с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов, за да се избегне забавянето на заплатите на работещите в железниците.
Следващите месеци обаче БДЖ ще е в тежко финансово състояние, стана ясно по думите на министъра." - пише „24 часа".

„Що се отнася до съкращенията в железниците министърът увери, че до края на тази година няма да има повече. За догодина обаче ще стане ясно след преговорите със синдикатите.
Ивайло Московски още веднъж заяви, че всички уличени в кражби на гориво в железниците са членове на синдикатите.
"Точили са по десет тона гориво седмично, в продължение на много години. Сериозна организирана група са", коментира министърът.
"Основните причини за пожарите във влаковете е техническото им състояние", добави още той. "Локомотивите и вагонният им състав е на по 35-40 години. Щетите и пожарите обаче са значително по-малко от миналата година".
Министърът обеща 160 км в час и модерна сигнализация през 2014 година. 600 милиона лева са на разположение за купуване на нови влакове дотогава..." - в. „Труд".

 

Всекидневниците пишат и за лошото състояние на образованието, и нарастващата неграмотност сред учениците.

 

„Ужасяваща неграмотност демонстрирали кандидат-студентите на изпита по български език в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". По думите на шефката на изпитната комисия Теофана Гайдарова работите изобилстват от грешки.
Най-фрапиращият случай е прекръстването на детския писател Ран Босилек на Рамбо Силек.
Както и твърдението, че автор на романа "Дон Кихот" е ...Данте, когото по неизвестни причини са кръстили Олигери (б.р. Данте Алигиери е автор на поемата "Божествена комедия", която е в три части - "Ад", "Чистилище" и "Рай").
Кандидатите са ужасили преподавателите с правописни "прозрения" като: "глъва", "пророг", "апостул", "сплутен", "горду". Създават нови думи като "одвзивчив" и "люблюобвилен", които са толкова трудни за произнасяне, че да се чуди човек как са ги написали, коментират проверяващите.
Като езиков абсурд преподавателите коментират факта, как кандидати тълкуват произхода на думата "евроинтерграция". Според кандидат-висшист названието идва от името на общоевропейската валута "евро" и думата "грация", защото европейците били грациозни и ходели с гордо вдигнати глави. Друг автор, писал по темата "Двете лица на евроинтеграцията", прави заключението, че "в България цари пълен хаос, само престъпността е организирана!".
Кандидатстудентски бисери има в 564 работи, които са получили чисти двойки. Общо 2185 са се явили на изпит по български език в Пловдив. Пълни шестици няма, а 58 души имат над 5,50." - информира в. „Стандарт".

„Изпитът по български език и литература, който се провежда в Софийския университет, на практика се обезмисля, защото във всички специалности с изключение на правото, студенти се приемат с оценката от матурата.  
Това съобщи пред "Фокус" доц. д-р Гергана Дачева, преподавател по съвременен български език и история на книжовния ни език в СУ. 
"За специалността "Българска филология" факултетският съвет прие коефициент 2,5 за матурата, което означава, че една по-висока оценка от матурата би могла да измести кандидат-студент с по-ниска оценка от изпита, който ние провеждаме", добави доц. Дачева. 
Според нея в повечето случаи разликите в резултатите на зрелостните и от кандидатстудентските изпити са драстични. Обяснението е, че младежите по-лесно могат да преписват на матурата.
Анализ на работите на кандидат-студентите показва, че те най-много се затрудняват с увода и заключението при изпитите по български и литература. А тъй като не умеят да формулират правилно проблема още в началото, се стига се до недобре организиран текст." - в. „Труд".