„Тотал” спечели конкурса за проучване на находищата на нефт и газ във водите на Черно море

Френската компания „Тотал” е спечелила конкурса за проучване на находищата на газ в блока „Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море

„Тотал” спечели конкурса за проучване на находищата на нефт и газ във водите на Черно море

Това обяви министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев. Заедно с министър-председателя Бойко Борисов те подписаха 16 договора с големи предприятия, спечелили финансиране по ОП „Конкурентоспособност”.
   
Преди време Добрев обяви, че три са големите компании, които са подали оферти за проучвания и добив на газ в блок „Хан Аспарух” в Черно море. Това са: „Ексомобил”, която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ; френската компания „Тотал” и „Мелроуз”. Компанията „Тотал” ще работи с ОМV и „Репсол”.
  
По думите на Борисов, направеният от икономическото министерство конкурс е бил прозрачен и в него са участвали най-големите компании в света. 
  
Справка на сайта на компанията посочва, че Тотал (Total S.A.) е международна корпорация за добив, производство и доставка на газ петролни продукти. Това е петата по големина публично търгувана интернационална компания за петрол и газ и производител на химикали. Работи в 130 държави и към края на 2011 г. има 96 104 служители.