Отварят за народа вратите на двореца "Кричим"; 268 лекарства вече са с по-ниски цени...

Хората без здравни осигуровки няма да могат да продават имоти, пишат още в челните си статии всекидневниците

Отварят за народа вратите на двореца "Кричим"; 268 лекарства вече са с по-ниски цени...
24 часа

Отварят за народа вратите на двореца "Кричим"


Министерството на финансите ще управлява имотите в стопанство "Кричим", намиращо се край село Куртово Конаре, община Стамболийски. Досега те се стопанисваха от НСО, но е отпаднала необходимостта за службата, съобщават от правителствения пресцентър.

Освен това правителството отне поради отпаднала нужда от териториалната дирекция на НАП в Кюстендил правото на управление върху 11 офиса и ги предостави на регионалния инспекторат по образованието в града. Помещенията се намират в административната сграда на ул. "Демокрация" 53, а част от тях и в момента се ползват от инспектората, обясняват Министерския съвет.


268 лекарства вече са с по-ниски цени

268 лекарства са вече с нови, по-ниски цени в резултат на извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране, съобщи сайтът на здравното министерство. (Виж списъка на лекарствените продукти с намалени цени тук).

Това е постигнато след като комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се сравняваме.

До момента са проверени 954 лекарствени продукта, при които последната цена е била утвърдена преди повече от една година. При 488 от проверените продукти, е установена настъпила промяна на цената в референтните държави. При 220 продукти са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени.

 

Труд

Барозу към Борисов: Докладът ще е честен

Докладът за България ще е честен и обективен - това заяви шефът на Еврокомисията (ЕК) Жозе Барозу на премиера Бойко Борисов, който отиде на спешна визита в Брюксел.

Изневерявайки на стила си, премиерът ни отказа да говори пред българските кореспонденти. Информацията за срещата пусна само пресслужбата на ЕК.

"Премиерът Борисов информира Барозу за последните развития по съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Барозу отчете последните реформи в България и преповтори, че ЕК ще се отнесе към всяка страна на базата на изпълненото от нея", съобщи пресслужбата на ЕК. Барозу похвали Борисов фискалната консолидация в България и го насърчи да продължи с реформите.

Очакваше се премиерът да настоява пред Барозу и президента на Европейския съвет Херман ван Ромпьой за "смекчаване" или отпадане на формулировки в юлския доклад на Брюксел за напредъка на България в областта "Правосъдие и вътрешен ред", научи "Труд".


НЦИОМ: ГЕРБ - 26,6%, БСП - 18%, партията на Меглена Кунева - 7,5%, ДПС - 6,4%

ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5% на фона на растящата критика към властта. В момента за управляващите биха гласували 26,6% от пълнолетните българи. Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%. Това сочат резултати от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през м. юни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Партията на Меглена Кунева, която бе основана по време на провеждане на изследването, е трета политическа сила с резултат от 7,5%. Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче, сред готовите да гласуват за новата партия превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а "Атака" - от 2,5%.

Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6% - 1,7%.

 

Стандарт

Новият Балотели от Столипиново

Серафим от "Столипиново" може да се окаже новият Марио Балотели. 17-годишният ром започна тренировки с първия тим на "Манчестър Сити" в Австрия. Серафим Михайлов трудно избута училището "Юрий Гагарин", където същия проблем имаха Христо Стоичков и Валери Божинов, но вече е признат голмайстор. Треньорът на английския първенец Роберто Манчини оцени таланта на тийнейджъра, който има шанс да подпише договор с най-богатия клуб в света, след като навърши пълнолетие догодина. На Острова вече сравняват нашето момче със суперзвездата Марио Балотели. Михайлов блесна в юношеския тим на "Сити" с победен гол срещу "Интер" на финала на турнир в Абу Даби. Серафим бе доведен в Англия от мениджъра Мирко Миличевич, съпруг на националката по волейбол Радостина Тенева. Той го откупил за 5000 евро от мизерстващия "Спартак" (Пловдив).

 

Ловят изневери заради имоти

Богати българи масово прибягват до услугите на детективски агенции преди бракоразводни дела, за да спасят имуществото си от подялба, показа проверка на "Стандарт". След поредния нашумял случай отпреди няколко дни, когато се разбра, че журналистката Светослава Тадаръкова се развежда след 17 години брак, а съпругът й - бизнесменът Димитър Тадаръков, я е изловил в изневяра, благодарение на частен детектив, се оказа, че услугите на "хрътките" се използват все повече у нас.

Събраната информация от детективите се прилага като допълнителни сведения в бракоразводния процес. Целта е при доказана изневяра, когато разводът не е по взаимно съгласие, партньорите да не делят поравно придобитото по време на брака имущество, както и везните да наклонят в полза на единия при произнасяне за попечителство над децата. Не без значение е и издръжката, която ще определи съдът. Частни ченгета се наемат и от познати на даден бизнесмен, а след като си свършат работата и предадат материалите - най-често снимки или видео, доказващо изневярата, се прибягва до неговото изнудване.

 

Монитор

Удариха фабрика за нелегални цигари

Антимафиоти разбиха незаконна фабрика за цигари в хасковското село Узунджово. Нелегалният цех бълвал по 80 мастербокса дневно от марката „Уинстън". Производството било изнесено в покрайнините на селото. Сградата имала специално оборудване с шумопоглъщаща облицовка отвътре. Престъпниците монтирали и индивидуален генератор на ток, за да не си личи завишената консумация на електричество.

Първоначално разследващите се шокирали, че за разлика от напълно нелегалната стока, документите на фабриката били изрядни. Всички работници били на трудови договори. Имало и лиценз за производство на акцизни стоки.

 

Килърите подготвяли покушение над Борисов

Членове на групата на Килърите, подсъдими в Шумен за три убийства, са дебнели и министър-председателя Бойко Борисов. Информацията за готвен атентат срещу настоящия премиер на България излезе при четенето на протокол за разпит на ключовия свидетел Калоян Йорданов пред съдия от Софийския градски съд. Йорданов трябвало да говори лично пред съда, но не бил открит и затова бе взето решение да бъде прочетен протоколът.

 

Скъпият ток спира климатика

Въпреки адската жега българинът икономисва от климатиците. Консумацията на ток от тях е паднала с близо 30 на сто в сравнение с миналото лято. Това показва анализ на Централното диспечерско управление (ЦДУ) към преносния оператор за период от 1 юни до началото на миналата седмица. Заради поскъпването на тока от юли може да се окаже, че въпреки канските жеги спадът в потреблението се е запазил. По-вероятно е обаче е той да е паднал под въпросните 30%.

Точните данни на ЦДУ показват, че спадът в консумацията на енергията от климатиците за въпросния период е с 16% средно за денонощие. През деня обаче намалението на „климатичното" потребление е значително по-голямо - с 27 на сто, показва анализът на Ангел Георгиев от диспечерското управление.

 

Сега

Хората без здравни осигуровки няма да могат да продават имоти

Безсилието на ГЕРБ в областта на здравеопазването е на път да доведе до поредното дело в КС за ограничаване на ключови конституционни права. Във вторник в опит да повишат приходите на Националната здравноосигурителна каса депутатите от мнозинството решиха да забранят сключването на сделки за продажба на имоти и автомобили за неплатени здравни вноски. Забраната засяга около 1.3 млн. неосигурени българи, част от тях трайно безработни, и според опозицията е противоконституционна.

И в момента при сключването на разпоредителни сделки с имоти и автомобили се изисква декларация от собственика, че няма непогасени задължения за данъци, мита и осигурителни вноски. Според експерти смисълът на тези текстове при приемането им е бил да гарантира, че няма да се продава имущество, върху което има наложени обезпечителни мерки. В случай, че собственикът декларира непогасени задължения, сделката може да бъде сключена след изплащането им или при приспадане на дължимото от цената по нея. С новите текстове, гласувани на първо четене с проекта за промени в закона за здравното осигуряване, наред с тези декларации собствениците трябва задължително да предоставят удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски.

 

Дума

Полиция привиква протестиращи

Близо половин година, след като граждани са се включили в подписка срещу златодобива в Крумовградско, те са привиквани на разпит в полицията, алармира пред ДУМА председателката на инициативния комитет, организирал гражданската подписка, Маргит Василева. Тя разказа, че полицейски автомобили обикаляли 40-те населени места, включили се в инициативата, и карали участниците да дават писмени обяснения.

Гражданите са викани на разпит, без да получат призовки, обясни Василева. Единственото лице, което за момента е получило документ след изрично изискване, е самата тя. Датата на призовката е 9 май, което противоречи на изпратеното до медиите становище на МВР, според което преписката за проверката е от 26.06.2012 г. Сверяването на имената започва месеци, след като подписката е разгледана от Общинския съвет в Крумовград и след като е сверена от ГРАО. От инициативния комитет обясниха, че проверката на ГРАО е открила нередности при около 500 имена, въпреки това общинските съветници са приели да я разгледат и с мнозинство са я подкрепили. 21 съветници гласуват "против" златодобива на Ада тепе, "за" са само 6 от ГЕРБ.