Борчове изядоха лекарските заплати; Мъжете и ромите у нас пушат най-много...

Само ден лекарите се радваха, че ще взимат по-високи заплати, пишат вестниците в сряда

Борчове изядоха лекарските заплати; Мъжете и ромите у нас пушат най-много...

Заплати.

„Стандарт":

Борчове изядоха лекарските заплати

Само ден лекарите се радваха, че ще взимат по-високи заплати. Причината е, че работодателите им и синдикатите се скараха час преди да подпишат споразумението за повишаване на възнагражденията им. Рано вчера сутринта синдикатите отказаха да сложат параф под колективния трудов договор, с който възнагражденията трябваше да се вдигнат с 20%. В понеделник здравният министър Десислава Атанасова обяви, че увеличението ще влезе в сила със задна дата от 1 юли, а документът ще бъде подписан на 10-и. Това обаче не се случи, тъй като в последния момент работодателите в здравеопазването включили нов текст. С него те искат да се гарантира финансовата стабилност на болниците, за да може да повишат заплатите. Синдикатите обаче се ядосаха и отказаха да подпишат поправеното споразумение, тъй като според тях лечебниците са търговски дружества и няма как да се гарантира, че ще имат пари за по-високи заплати.

 

Горите.

„Труд":

Продължава спорът за Закона за горите

Споровете по промените в Закона за горите продължават. Миналата седмица беше обявено, че по 3 от 4 дискусионни точки има консенсус между представители на природозащитни организации и на инвеститори в ски курорти. "На нас никой не ни е давал конкретни текстове и нищо не сме подписвали", каза във вторник председателят на коалицията "Природата за хората и регионите" Филип Цанов. Организацията обединява планински общини и инвеститори в ски курорти. Изказването на Цанов идва след серия от срещи между представители на коалицията и на екоорганизации. Протоколите от тях показват, че двете страни са се договорили по 3 от 4 спорни точки. Те бяха внесени отново за обсъждане в парламента. От новия проект отпадна текстът, който трябваше да отмени промяната на предназначението на гори, когато върху тях се правят открити спортни съоръжения.

 

Кражби.

„Дума":

Московски обвини синдикатите за кражбите на гориво в БДЖ

Всички заловени за източване на гориво от железниците са членове на синдикатите. Това коментира пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски вчера преди началото на протеста на служители от БДЖ и НКЖИ, който се проведе пред сградата на транспортното министерство. Той допълни, че до момента няма нито едно телефонно обаждане или поискана среща от тях за това, че са задържани именно синдикални членове. Нормално е да излязат поне с декларация, смята Московски, според когото със сигурност ще има уволнения. Той каза, че вчерашният протест е по-скоро свързан с картите за пътуване, отколкото със забавяне на заплатите. Нямам информация парите да се бавят, посочи Московски.

 

Иракли.

„24 Часа":

Окончателно решиха: Без строежи на Иракли!

Върховният административен съд окончателно спря проекта за строителство в Иракли на "Суис пропъртис", шест години след гражданските протести и съдебните дела, реши ВАС. Тъй като решението не подлежи на обжалване, вече разположеният там строеж трябва да бъде премахнат, а районът - възстановен. Така окончателно се потвърждава и становището на Бургаския административен съд от септември 2011 г., което обяви за незаконно издаденото на фирмата разрешение за строеж в защитената местност. Курортното селище трябваше да бъде построено в близост до пясъчната ивица на един от последните девствени плажове в България, който, заради уникалната си природа попада под защитата на Закона за биологичното разнообразие.

 

Пушене.

„Новинар":

Мъжете и ромите у нас пушат най-много

Делът на пушачите сред пълнолетното население на страната възлиза на 34%. Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите, употребяват тютюневи изделия по-често от останалите. Това сочат данни от последното национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). 46% от участвалите в изследването твърдят, че никога не са пушили. Така отговарят предимно жените и най-възрастните респонденти. Една пета от интервюираните са бивши пушачи. Най-често отказалите се от тютюнопушенето са мъже и хора на възраст между 40 и 49 години.