Областният върна решението за такса смет

Общинския съвет – Добрич следва да отмени Решение №9-1/26.06.2012 г., с което е приета Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич, като незаконосъобразно. При приемането на ново решение, следва съставителят на проекта на нормативен акт да спази в цялост процедурата, регламентирана в Закона за нормативните актове и Административно-процесуалния кодекс, се казва в заповедта на губернатора.

Областният върна решението за такса смет

Представеният за обществено обсъждане проект на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Добрич, публикуван на интернет-страницата на общината, на 21 май 2012 година, се различава в отделни разпоредби от проекта на Наредбата, публикуван на същия сайт, на 14 юни 2012 година. Внесените промени водят до съвсем нов проект на нормативен акт, различен от този, който е предложен за публично обсъждане на 21 май. Това представлява нарушение на материалния закон, тъй като е недопустимо в срока, предоставен за предложения и становище по проект да се извърши промяна в него.



Отделно, ако приемем, че вторият проект на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Добрич, публикуван на 14 юни, е този, който съставителят действително предлага за публично обсъждане и съответно приемането му от Общински съвет, считам, че решението също е незаконосъобразно. Защото на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В конкретния случай този срок не е спазен - заседанието на Общински съвет е на 26 юни.


Различия се откриват и в мотивите. Посочените в проекта за Наредба, публикувана на 14 юни са допълнени, спрямо тези, от 21 май.