Бензинът скочи. фекални замърсявания на плажове по Черноморието. Борисов призна за разговора с Танов

Вестниците във вторник съобщават, че премиерът Борисов е признал за разговора с Ваньо Танов за Мишо Бирата, който е бил проведен след обаждане на експрезидента Първанов

Бензинът скочи. фекални замърсявания на плажове по Черноморието. Борисов призна за разговора с Танов

„Премиерът Бойко Борисов окачестви като грешка обаждането си до шефа на митниците Ваньо Танов за бившия шеф на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов-Мишо Бирата. Пред блогърите, създатели на сайта Politikat.net и "Бойкометъра" за обещанията на министър-председателя, Борисов заявява, че е звънял на Танов в отговор на обаждане на предишния президент Георги Първанов. Разговорът обаче бил манипулиран и той изобщо не бил ходатайствал за Мишо Бирата и изтегляне на митничари от "Леденика".
С няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер, заявява премиерът. Но в същото време обяснява, че изобщо не е трябвало да се меси и да предприема нищо след обаждането на Първанов, така че в случая бил сгрешил.
Вчера Бойко Борисов прие двамата блогъри, мерещи обещанията на политиците. В разговора участваха още министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Делян Добрев, които също разясняваха за изпълнените ангажименти. Срещата беше предшествана от размяна на писма между пресцентъра на ГЕРБ и блогърите, като от управляващата партия поискаха да разберат кое бива окачествявано като обещание и как се мери съответното му изпълнение. Блогърите отбелязаха, че са уверени, че "премиерът би трябвало да се отнася към всяко свое публично изявление със съответната доза сериозност и отговорност, произтичащи от заеманата от него позиция, независимо къде и пред кого говори". И поискаха разговора..." - пише „Дневник".


 

„Премиерът Бойко Борисов си призна, че е разговарял с шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов за бизнесмена Михаил Михов-Мишо Бирата, но се оправда, че го е направил заради обаждане на експрезидента Георги Първанов. Записът обаче е бил манипулиран, доказателство за което била липсата на "няколко нецензурни думи" по адрес на Първанов, които изпуснал по време на разговора. Това става ясно от интервюто на премиера за сайта politikat.net, който поддържа т.нар. Бойкометър, отчитащ доколко властта изпълнява обещанията си. През януари 2011 г. в. "Галерия" публикува запис от разговор между Борисов и Танов, в който премиерът настоява да се спре митническа проверка срещу вече покойния собственик на пивоварна "Леденика" Михаил Михов. "Помня една голяма ругатня по линия на президента, която я нямаше в записа. Той ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия. Но с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер", обяснява Борисов своята версия за същността на скандала. Той твърди, че изобщо не е познавал въпросния Михов и няма нищо общо с бизнеса му. Борисов отрича и да е повлиял по някакъв начин на работата на Танов и намеква, че обаждането му е само и единствено заради разговора му с бившия държавен глава..." - информира „Сега".

 

Друга широко отразена тема е скандалът с манипулирането на социологически данни.

 

„Има злоупотреба със социологически данни и то не само в предизборен период. Те могат да влияят много мощно върху формирането на общественото мнение, например при лобиране за поправки в закона или приемането на различни политики. Това заяви пред Би Ти Ви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" (цялото видео от дебата виж ТУК). По думите й има дискредитиране на обществения престиж на професията, което не е в интерес на социолозите.
"Въпросът е дали този, който плаща изследване, иска преднамереност на резултата", поясни Боряна Димитрова. "Изкривяването не е, че ти плащат за труда, а идва, когато искат да изкривиш резултатите".
"За да се разграничи истината от лъжата, хората трябва да следят внимателно имената на агенциите", заяви пък социологът Кольо Колев. Според него на предишните избори е имало две агенции, които са лъжели "нон-стоп".
Мира Радева не се съгласи с огласяването на данните за финансиране, защото то било забранено от кодексът на международната организация ЕЗОМАР, в която нашите агенции членуват.
"Законовата промяна би могла да засегне и политическите партии. Например, те да огласят от изследванията на коя агенция се информират", заяви Мира Радева.
Кольо Колев призна, че през годините е имало политици, които са молили за изкривяване на данните..." - пише „Труд".

 

Вестник „Дневник" също отделя място на темата:


„Създава се основателно съмнение, че властта плаща скрито и упражнява влияние на фигури с обществено значение, включително и социолози, чрез обществени поръчки и разпределение на средства от еврофондовете. Сравнително ново е едновременното влияние върху медии и социолози, така че се тиражират широко угодни за властта изследвания. Това коментираха пред "Дневник" социолозите Боряна Димитрова ("Алфа рисърч") и Кольо Колев ("Медиана").
Повод за тяхното притеснение в случая стана спечелената от МБМД поръчка от министерството на образованието, което идва няколко дни след като шефката на агенцията Мирослава Радева обяви протестиращите на Орлов мост срещу закона за горите за хора с "объркани глави".
"За мен важен е не конкретния казус, а принципът. Явно има механизми, чрез които да се стимулират едни за сметка на други. Даваме пример с последното проучване на МБМД и спечелената поръчка не защото искаме да окаляме някого, а защото е много показателен и силен. И съвпадението, не знам случайно или не, на проучването с получаването на поръчка буди сериозното съмнение. Особено при липсата на прозрачност и отказа да ни се дадат протоколи за избора", заяви Димитрова. Тя подчерта, че ако управляващите искат да докажат, че не упражняват влияние чрез поръчки и разпределение на еврофондове, би трябвало да накарат администрацията да бъде напълно прозрачна и да публикува официално основанията и протоколите за избор на един кандидат пред другите.
"Определено имаме съмнения за честността на тази поръчка. Естествено е да се усъмним, след като МБМД даде такива правителствено угодни данни и след това да получи държавна поръчка, а в същото време се отказва да ни се даде протоколът за това на базата на какво е спечелила тази фирма. Друг интересен момент е, че моята агенция досега 6 пъти е правила това изследване, може много по-лесно да направи например сравнителен анализ, има архив и база данни. И в същото време се предпочита Мира Радева", заяви и шефът на "Медиана" Кольо Колев."

 

Проблемите на съдебната система също намират място на страниците на всекидневния печат. Вестниците във вторник съобщават, че европейски експерти ще проверяват знакови дела у нас.

 

"Експерти от пет европейски държави ще проверяват 5 знакови дела в България, съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева.
Целта е да се установят причините за забавянето и неуспеха на обвинението да докаже своята теза и да се направят препоръки за по-бързо и успешно решаване.
Експертите ще бъдат действащи съдии и прокурори от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция.
Те ще проверяват делата, свързани с братя Галеви, с Марио Николов, с бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, с братя Маргини и делата, в които е подсъдим бившия изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев. Правосъдният министър се надява до края на септември експертите да приключат с цялостната си оценка..." - информира „24 часа".

 

„Действащи съдии и прокурори от пет европейски държави ще дойдат в България, за да анализират знакови дела, които вече са наблюдавани от Европейската комисия. Те ще проверят процесите срещу Пламен Галев и Ангел Христов-Братя Галеви (приключило на последна инстация), Марио Николов (за длъжностно присвояване от програма САПАРД), Красимир и Николай Маринови-Маргините, бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев и делата "Софийски имоти".
Чуждите магистрати, които са от Германия, Холандия, Франция, Италия и Испания  ще изготвят анализ на причините за забавянето на тези дела, както и за неуспехите на държавното обвинение по някои от тях. Проверката ще продължи до септември, като тогава те трябва да дадат препоръки за по-бързото решаване на делата. Те ще бъдат организационни и законодателни...
Освен тази група чуждестранни магистрати, у нас ще пристигнат и специалисти на Съвета на Европа, които ще консултират изработването на новия Наказателен кодекс. Освен това се очаква съвместно с европейските експерти да бъде изготвена методика за оценка на натовареността в съдебната система. Ще се наблегне на качествените критерии, а не на количествените..." - пише „Дневник".

 

В. „Сега" също публикува информация по темата:
"Въпросните знакови дела са част от общо 92, които Европейската комисия следи...
Правосъдният министър призна, че заключенията на експертите ще имат влияние върху крайното решение на тези държави за премахването на наблюдението върху българска правосъдна система и МВР, както и върху влизането на България в Шенгенското пространство. Според Ковачева фокусът на европейските експерти ще е върху работата на прокуратурата, но ще имат срещи и със съдиите по петте дела. "В края на работата си те ще излязат с препоръки за по-успешното и по-бързото протичане на този род дела", обясни министърът."

В. „Стандарт" помества публикация за друг криминален случай - кражбата на 1.5 млн. лв. от инкасов автомобил в Пловдив:
„Разследващите обира на инкасов автомобил в Пловдив работят по версия обирът да е поръчан. На тази мисъл навежда фактът, че Енев е избягал с друго превозно средство, след като е изоставил личния си автомобил в близост до село Храбрина.
Версията за съучастник обаче все още се проверява и е еднакво значима с всички останали версии, каза прокурорът по делото Делян Пинчев.
В петък е било установено още, че Енев е нямал право да държи ключ за касовото помещение в инкасо автомобила, каза прокурорът Пинчев, но се е установило, че въпреки това много хора във фирмата са държали такъв ключ и всички са знаели кодовете за касовото помещение. Върви активна оперативна работа в тази насока.
За сега наблюдаващият прокурор не е разпоредил да се търси връзка между предишния обир на инкасо автомобил край Ловеч. Оперативните работници не я търсят.
В съдебната зала днес стана ясно, че соченият за личен автомобил на Енев е собственост на баща му и още веднъж бе потвърдено, че обирът е предварително планиран и подготвян."

 

Всекидневниците във вторник информират и за фекални замърсявания на плажове по Черноморието.

 

„Водата на плажовете „Панорама", под пречиствателната станция на Златни пясъци, „Аспарухово" и „Централен" има леко повишение на чревни ентерококи или т. нар. фекални стрептококи, съобщава „Дарик". Това показват резултатите от изследванията на взетите проби през юни.
Въпреки измененията, няма нищо тревожно и плажуващите нямат повод за притеснение, успокои д-р Веселина Божилова, главен инспектор в Регионалната инспекция по здравеопазване.
Очаква се специалистите да установят причината за замърсяването. Повторно ще бъдат направени изследвания. Предполага се, че това е старо огнище на зараза.
По отношение на наличието на Ешехирия коли, което е следствие от прясно замърсяване, плажовете отговарят на изискванията. Само при нередности в този случай инспекцията може да отреагира, а по отношение на ентерококите има само препоръчителни норми, уточни д-р Божилова.
При тревожни данни концесионерите и инспекцията са длъжни да информират плажуващите с табели, на които има специално обозначено поле за изнасяне на такава информация.
От последния доклад ан Европейската комисия по околна среда става ясно, че два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода, а десет са получили отлична оценка.
Ежегодното изследване за качеството на водите за къпане, имащо за цел да ориентира туристите при избора им, определя българските плажове като едни от най-мръсните на континента." - пише „24 часа".

„От последния доклад на Европейската комисия по околна среда става ясно, че два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода, а десет са получили отлична оценка.
Ежегодното изследване за качеството на водите за къпане, имащо за цел да ориентира туристите при избора им, определя българските плажове като едни от най-мръсните на континента.
Най-проблемните места във Варна са Офицерският плаж и „Панорама" под пречиствателната станция на „Златни пясъци". Качеството на водата там е оценено като „лошо".
В отлично състояние са плажовете „Кабакум", „Фичоза", „Черноморец", „Паша дере", „Слънчев ден", „Минерален басейн" и „Голям плаж" в курорта „Св. св. Константин и Елена", „Ривиера" и „Морско казино" в курорта „Златни пясъци". Плажовете „Слънчев ден" и „Бриз Буните" този сезон са отличени с международния сертификат „Син флаг", който се присъжда за качество, чистота и безопасност.
Като „добро или задоволително" е определено качеството на водата на Централния и Южен плаж във Варна, на ивицата в квартал „Аспарухово", както и на „Сейнт Елиас" и „Малка Ривиера" в курорта „Св. св. Константин и Елена". - съобщава "Труд".

 

В. „Сега" съобщава на първата си страница за скок в цените на бензина:
"След тока и топлата вода бензинът и дизелът продължиха серията от лоши новини за бюджетите на гражданите и на бизнеса. За три дни течните горива у нас поскъпнаха на два скока и добавиха по 8-10 стотинки за литър.
Петролните фирми вчера коментираха с неохота, като дадоха дежурното обяснение - котировките на суровия петрол са се повишили. Напоследък и доларът, който е валутата на петролната търговия, поскъпва спрямо еврото, което значи и спрямо лева, а наблюдатели припомнят, че сезонът на отпуските също насърчава вдигането на цените на автогоривата - и по света, и у нас. Масло в огъня добавя и стачката на нефтодобивниците в Норвегия. Синдикатите заплашват напълно да спрат добива, а северната страна е в челната осмица на износителите на петрол. Всичко това предвещава още по-високи цени през идните седмици.
На 6 юли масовият бензин А 95 все още се продаваше по 2.47-2.48 лева за литър, А-96 вървеше по 2.63, а дизелът - по 2.49-2.50. В събота, 7 юли, бензиностанциите вдигнаха цените с по 3-4 стотинки, а ден по-късно последва ново поскъпване - с още 4-5 ст. В момента по големите вериги у нас масовият бензин струва 2.55-2.57, а дизелът - 2.58-2.60 лева.
Увеличението идва на фона на зигзаг котировки на петрола на световните борси. В петък цената на нефта падна за втори пореден ден, след като за около седмица тя се качи от 93 долара на барел до около 100. Преди това цената бе слязла под 90 долара и бе най-ниската за последните 18 месеца.
От рафинерията "ЛУКойл Нефтохим" отказаха коментар на новите цени и прехвърлиха топката към търговеца - "ЛУКойл България", но до късния следобед телефоните на пиар екипа на компанията даваха свободно.
Според търговския директор на "Петрол" Иван Костадинов поскъпването на горивата сега се дължи на увеличението на цената на нефта отпреди седмица. "Цените вече вървят надолу, така че очаквам те и у нас да се нормализират. Тенденцията е до 15-20 юли да има повишение заради сезона, но след това те тръгват надолу", обясни той. Костадинов отказа да коментира дали и с колко ще се оскъпи бензинът, след като от началото на август бензиностанциите ще бъдат задължени да го продават с минимум 2% биодобавка. В момента изискването важи за производителите на горива.
Шефът на "Ромпетрол" Станимир Смилков заяви, че поскъпването се дължи единствено на повишението на международните котировки.
"Не съм експерт по петрола, но най-вероятно увеличението на цените на бензина отразява поевтиняването на еврото", коментира финансистът Емил Хърсев. Доларът продължи да поскъпва спрямо еврото и вчера в края на работния ден у нас щатската валута се купуваше и продаваше около 1.58-1.59 лева."