Осъдиха трима младежи, опитали да платят с фалшива банкнота

Наказание 3 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок ще търпят 19-годишният Атанас Ян. Георгиев, 18-годишният Тодор Мл. Пенчев и 19-годишният Живко П. Колев за опит на прокарване в обръщение на подправен паричен знак.

Осъдиха трима младежи, опитали да платят с фалшива банкнота
Наказанието влиза в сила след като днес Окръжен съд – Добрич одобри сключеното от всеки един от тях и Окръжна прокуратура – Добрич споразумение за решаване на делото му в досъдебното производство.
 
Със споразумението Георгиев е признат за виновен в това, че на 28.03.2012 г. в с. Крушари, област Добрич, в магазин за хранителни стоки, в съучастие като помагач с 18-годишния Пенчев, е прокарал в обръщение подправен паричен знак – една банкнота с номинал 20 лв., за който знаел, че е подправен, като деянието е останало в стадия на опита, поради независещи от дейците причини. На 28.03.2012 г. в с. Паскалево, община Добричка, в магазин за хранителни стоки, в съучастие като помагач с Колев, Георгиев е прокарал в обръщение подправен паричен знак – една банкнота с номинал 20 лв., за който знаел, че е подправен, като деянието е останало в стадия на опита, поради независещи от дееца причини.
 
Съдът прие за безспорно установено, че Пенчев и Колев са извършили деянията съответно в с. Крушари и в с. Паскалево, в съучастие като извършители с Георгиев. Престъпленията са останали недовършени, поради независещи от дейците причини.
 
Георгиев живее в с. Одринци, община Добричка, а Пенчев и Колев са от гр. Добрич. Тримата имат средно образование, не са семейни, не са осъждани.
 
Окръжен съд – Добрич допусна делата им да завършат по този ред, след като тримата признаха вината си и заявиха, че доброволно са подписали споразуменията с прокуратурата и се отказват от разглеждане на делата им по общия ред. Окръжен съд – Добрич прецени, че постигнатите споразумения отговарят на изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс и не противоречат на закона и морала, и ги одобри.