Обсъдиха възстановяването на филиала на Медицинския в Добрич

На срещата в МБАЛ - Добрич присъстваха ръководствата на Медицински университет Варна, Областна управа Добрич, Община Добрич и болницата.

Обсъдиха възстановяването на филиала на Медицинския в Добрич

Срещата бе открита от Областния управител Желязко Желязков, който аргументира идеята си за разкриване на медицинско учебно заведение в Добрич с кадровия дефицит и острата необходимост от обезпечаване със специалисти в сферата на здравеопазването в област Добрич.


 

Ректорът на Медицински университет Варна проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н., горещо подкрепи идеята, като я определи като съвсем навременна. В състояние сме да развиваме и разширяваме дейността, продиктувана от обективна необходимост според потребностите не само на Добрич, но и на целия Североизточен район, заяви той.

 

Зам. областният управител д-р Катя Ганова представи резултатите от две анкети сред учениците от 10 и 11 клас на 13 училища и сред лекари и специалисти по здравни грижи в област Добрич, от които става ясно, че съществува висока обществена подкрепа за тази инициатива, а висок процент млади хора желаят да продължат образованието си в тази посока „на място".

 

Кметът на Добрич Детелина Николова и управителят на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев, както и гостът на срещата проф. Енчо Калчев, гарантираха своята съпричастност и подкрепа като убедени съмишленици в реализиране на инициативата във възможни кратки срокове.

 

Събитието бе поредна стъпка в хода на водени разговори и срещи с ректора на Медицинския университет проф. Красимир Иванов и с управителя на МБАЛ Добрич д-р Мариян Ананиев, в резултат на които Областният управител на Добрич започна проучвателен процес за възобновяване на дейността на филиала на Медицински университет - Варна, с прием на специалисти по здравни грижи.