Сертифицираха над 46 тона добруджански зеленчуци, провериха 204 обекта за храни

За периода 22-ри - 28-ми юни, във връзка с летния туристически сезон, инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните - Добрич извършиха 69 проверки в обекти на търговска мрежа и обществено хранене на територията на Черноморието в областта

Сертифицираха над 46 тона добруджански зеленчуци, провериха 204 обекта за храни

Проверен е и 1 обект предлагащ услугата „all inclusive”. Издадени са 12 предписания и са съставени 2 акта за установяване на административно нарушение. Най-често констатираните пропуски са по сградов фонд и документация.


Във връзка с официалния текущ контрол, за същия период, инспектори от отдел “Контрол на храните” към областната дирекция извършиха 135  проверки в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. В резултат на проверките са издадени 27 предписания и са съставени 2 акта. Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни.


От ОДБХ – Добрич напомнят, че имат изнесена приемна в Албена, в която служители на дирекцията приемат сигнали и жалби от потребителите, свързани с безопасността и качеството на храните за търговските обекти в курортната зона на целия регион. Приемната се помещава в   х-л „Добруджа”, офис 4 и е с работно време от  10 до 14 часа, от понеделник до петък. Сигналите и жалбите могат да се подават на място в приемната и по телефона : 0882469247


Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България, за изминалата седмица в област Добрич са извършени 23 проверки, като са сертифицирани общо над 46 тона оранжерийни зеленчуци: 39 тона краставици, 7 тона пипер и 300 килограма домати.