Oсъдиха добричлийка за неверни данни при кандидатстване за европари

Окръжен съд – Добрич освободи от наказателна отговорност и наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лв. на 55-годишната Николинка Б. В. от град Добрич.

Oсъдиха добричлийка за неверни данни при кандидатстване за европари
Тя бе призната за виновна в това, че на 14.05.2010 и на 16.05.2011 г. в „Общо заявление за подпомагане 2010 г., форма физически лица”, ведно с приложената към него таблица за използваните парцели през 2010 г. и в същите документи за 2011 г. – представени пред Областна разплащателна агенция на ДФ „Земеделие” гр. Добрич, е отразила неверни сведения, а именно че през стопанската 2009 – 2010 г., съответно през стопанската 2011 г., е ползвала и обработвала земеделска земя – нива с площ 100 декара, в землището на гр. Ген. Тошево, в нарушение на задължението й да предостави верни данни, за да получи средства от фондове, предоставени от Европейския съюз на българската държава по Схема за единно плащане на площ.

Окръжен съд – Добрич намери за установено от събраните доказателства, че подсъдимата притежава земеделски земи и е собственик на 100,002 декара в землището на гр. Ген. Тошево. С договор за аренда от 08.03.2006 г. тя предоставила този имот за обработка от местен арендатор. По контракта тя е получила арендно възнаграждение, което било изплатено авансово в момента на сключване на договора и я възмездявало за целия му период от 15 години – до края на стопанската 2019-2020 г.

Подсъдимата не обработвала, нито ползвала тази земеделска земя, но решила да получи субсидии за нея. На 14.05.2010 г. тя подала заявление за входяща регистрация през Областната разплащателна агенция – Добрич, за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ и за Национално доплащане на площ. В него Николинка е посочила и дадената под аредна нива от 100,002 декара. Същия ден подала и Общо заявление за подпомагане 2010 г. При очертаване на въпросния парцел служителката, която била запозната, че друг го обработва, й разяснила, че е длъжна да стопанисва и работи лично имота, за който кандидатства за подпомагане. Но служителката нямала право да откаже да приеме документите й. Така Николинка е заявила имота за подпомагане, като дори посочила с какво е засят. При извършените административни проверки от Държавен фонд „Земеделие” било установено наддеклариране, субсидии не били изплатени на подсъдимата, а й била наложена санкция за бъдещ период в размер на 1781,89 лв. по СЕПП и в размер на 974,76 лв. по СНД.

През 2011 г. Николинка отново кандидатствала за подпомагане на същата земя и отново не получила субсидии.

При определяне на наказанието й съдебният състав взе предвид, че са налице предпоставките за освобождаването й от наказателна отговорност и съдът е длъжен да направи това. Тя не е осъждана и не е освобождавана от отговорност. Предвиденото за престъплението наказание е до 3 години лишаване от свобода. С него не са причинени имуществени вреди. Предвид това съдът реши, че следва да я признае за виновна и да я освободи от наказателна отговорност. Смекчаващите вината й обстоятелства – липса на други висящи наказателни производства срещу нея и добри характеристични данни, мотивираха съда да й наложи административно наказание глоба в минималния размер, предвиден в Наказателния кодекс - 1000 лв.