Пробутват ваксина за крави като лек срещу рак; Спекуланти яхнаха тока

Ако децата не говорят български език: Родителите ще ходят на забавачка, пишат още в уводните си статии националните ежедневници

Пробутват ваксина за крави като лек срещу рак; Спекуланти яхнаха тока
24 часа

Кабинетът дал концесия в защитена зона

Правителството даде на частна фирма 160 дка в защитена зона за изграждане на пясъчна кариера в самоковското село Поповяне. С концесия, гласувана от Министерския съвет на 23 май т.г. в полза на девинското "Рок трейдинг" ООД, се преотстъпва терен, част от защитената зона "Палакария", отредена за опазване на изключително редки птици.

Освен това половината от земята, гласувана да е открит рудник в продължение на 35 г. за добив на пясък, съставлява частни имоти. А решението за концесията е взето, без собствениците им да подозират за това и в нарушение на два текста от Закона за концесиите и разпоредби в законите за опазване на околната среда и биологичното разнообразие.

Обвиняемият за убийството на Николай остава в ареста

Обвиненият за убийството на Николай Йорданов да остане постоянно в ареста, нареди Софийският градски съд, който гледа мярката за неотклонение на Адриан Ангелов. Това съобщи bTV.

Николай Йорданов изчезна на 14 юни след края на работния му ден, след като заредил с хранителни стоки пицария в столичния квартал „Овча купел". Ден по-рано провел телефонно обаждане с 31-годишния Адриан от село Гложене, който живеел под наем със семейството си в „Овча купел".

Труд

Ако децата не говорят български език: Родителите ще ходят на забавачка


Родителите, за чиито деца българският език не е майчин и трудно се справят с него, ще ходят на забавачка заедно с отрочетата си. Става дума основно за ромски и турски семейства. Идеята е на образователното ведомство, което дава за целта около 200 000 лева по програмата "С грижа за всеки ученик" за новата учебна година.

Малчуганите, за които предучилищните групи преди първи клас са задължителни, ще имат занимания извън редовните за българската реч. В 10% от часовете (минимум са 70) те ще идват в час с мама или татко. А целта е родителите да научат, че училището е важно за децата им, а не да ги спират, за да ги пращат по полето да работят, обясниха експерти пред "Труд". В кампанията по всеобщото учене на книжовната реч ще участват само училищата, които спечелят проект. За усилията си учителите ще получават по 700 лева над заплатата си. В тези часове ще се включват хлапета в риск и такива, които живеят в многодетни семейства.

Програмата е част от националния проект "С грижа за всеки ученик" на образователното ведомство, по която са отпуснати общо 2 млн. лева.

Спасяват Витоша

Пожарникари и доброволци атакуваха за втори ден вчера от две страни огнения ад на Витоша.

Над 350 огнеборци, лесничеи, курсанти от Академията на МВР, студенти от спортната академия и доброволци се бориха с буйните пламъци, обхванали местността Бистришко бранище. 120 души потеглиха към тях от хижа "Физкултурник", а други 90 - от Бистрица.

Два военни вертолета Ми-17 цял ден обливаха горящия район с вода. Те извършиха над 40 полета, зареждайки в Панчаревското езеро.

"Машините са оборудвани със специализирана техника за пожарогасене "Бомби Бак", която излива около 2,5 тона", разказаха огнеборци.

Привечер вертолетите се прибраха в базата си. По спешност беше намерена частна фирма с вертолет, която ги замести, включвайки се в гасенето. Екипажът бил обучен да участва в подобни спасителни дейности.

Стандарт

Спекуланти яхнаха тока

Спекуланти побързаха да яхнат по-скъпия ток.

Хлябът в Хасково струва с 10 стотинки повече от вчера. Самуните са по 90 ст., защото електричеството и газът ни излизат по-солено от 1 юли, твърдят местните фурни. Реално за нови цени може да се говори едва след жътвата, когато ще стане ясно колко ще струва брашното, опонират обаче от сдружението на хлебарите. Сега токът е идеално оправдание да се сложи някоя стотинка отгоре за всяка стока, твърдят търговци. Кръчмари също вече пробват да надуят цените, за да избият загубите от забраната за пушене. Въпросът е дали джобът на българина ще издържи на опита за спекула, а и дали жестоката конкуренция няма да откаже ловците на лесни печалби, коментират експерти. Синдикалисти пък прогнозираха инфлацията да удари 2% до края на годината заради доминото с цените след по-скъпия ток.

Лекарствата по-евтини, но само на хартия

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова планира да смъкне печалбата на аптеките и търговците на едро с лекарства. Тя предлага надценката както за едните, така и за другите да падне с 2%. Идеята е заложена в наредбата, която определя правилата за ценообразуване и реимбурсиране на лекарствата и е качена на сайта на здравното ведомство за съгласуване. Здравният шеф пък бе категоричен, че това се прави с цел да се намалят цените на лекарствата за пациентите, а не оборотът на аптеките. Определените надценки към момента за търговец на дребно са между 6 и 8%, а за търговец на едро между 18 и 22%. С промените, които предлага Атанасова, те ще станат между 4 и 7% за аптеките и между 16 и 20% за доставчиците и едрите търговци.

Според депутати от опозицията обаче понижаването на цените ще остане само на хартия, тъй като и в момента никой не слага максималната надценка от 8%, така че таванът на практика, дори да помръдне, ще е почти неусетно.

Монитор

Пробутват ваксина за крави като лек срещу рак

Безскрупулни търговци в интернет продават ваксина за крави като лекарство срещу рак и СПИН, установи проверка на "Монитор". Продавачите твърдят, че препаратът "Лейкозав" може да замени изцяло химиотерапията при лечението на тумори и да ги унищожи. Цената на една опаковка се търгува от 210 до 300 евро. Въпросното „лекарство" се рекламира като „откритие на световноизвестния украински учен акад. Анатолий Завирюха". Препаратът всъщност е ваксина за крави, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков.

Доматите и зелето най-скъпи от 5 г.


Едни от основните зеленчуци на лятната ни трапеза зелето и доматите са с най-високи цени на едро в края на юни за последната петилетка. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Българските домати сега се котират по около 1,37 лв./кг. Най-евтини са били те в края на юни 2009 г., когато на едро са се продавали по 1,05 лв./кг.

Огнен ад на Витоша

Два хеликоптера гасиха пожар на Витоша. Вчера огънят лумнал в резервата Бистришко бранище и бързо обхванал около 50 декара иглолистна гора. Сигнал за пламъците бил подаден около 14 часа и към мястото веднага били изпратени екипи с огнеборци. Заради пресечения терен обаче се наложило пожарникарите да се изкачват пеша, за да потушат пламъците.

Сега

И здравният министър "откри", че търговците определят цените

Поевтиняването на лекарствата остава само пожелание, тъй като ще зависи изцяло от сговорчивостта на търговците, а държавата няма реален механизъм, с който да ги задължи да правят отстъпки. Това стана ясно от нормативните промени в два закона и две наредби, които здравният министър Десислава Атанасова представи вчера. Атанасова, "тежката артилерия на ГЕРБ", която пое министерството, след като предшественикът й Стефан Константинов бе уволнен заради мудността и провала в лекарствената политика, предложи мерки със спорен ефект. Министърът не се нае да каже нито кога, нито с колко ще поевтинеят лекарствата.

Атанасова предлага отстъпката, която здравната каса вече ще е длъжна да договаря за всички лекарства, плащани от нея, да се поделя по равно между НЗОК и пациента. Досега касата можеше да договаря отстъпки само за лекарства, които се реимбурсират на 100% от нея. В петък бе обнародвана наредба на МЗ, която я задължава да се търсят отстъпки и при останалите частично платени медикаменти. До края на месеца пък трябва да са готови и промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се въвежда постоянна комисия за цените на лекарствата.

Дума

Общността ни в Истанбул иска българско училище

Общността ни в Истанбул иска българско училище. Идеята е в него да се учи и български, и турски език. Според Васил Лиязе, председател на управителния съвет на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул, в българското школо може да се преподава също и английски език. Само български ако има, много малко ще са децата, добави Лиязе.

Лиязе бе награден от президента Росен Плевнелиев с орден "Свети Кирил и Методий". Същото отличие получи и Димитър Атанасов от Българската екзархия в Истанбул, който е сред най-видните представители на българската общност там. Зам.-председателят на фондацията Любен Чалмов и ковчежникът на църковното настоятелство Милко Печатиков получиха най-високото отличие на МВнР "Златна лаврова клонка".