Чували с боклук пред Община Добрич срещу увеличението на такса смет

Мирен граждански протест срещу покачването на такса смет в Добрич от 2 на 3.5 промила се проведе днес пред общината.

Чували с боклук пред Община Добрич срещу увеличението на такса смет

Инициатор на акцията бе местната структура на БСП, но в протеста се включиха и представители на други политически сили и безпартийни граждани, несъгласни с решението на общинския съвет.

 

p7020008_600 

 

Припомняме, че през миналата седмица местният парламент прие предложението на администрацията за повишаване на промила върху данъчната оценка на жилищни и вилни имоти. Увеличението е със 75% - от 2 на 3.5 промила.

 

p7020012_600 

 

Около 25 човека се събраха днес, в 10 часа, пред Община Добрич на мирен протест срещу това решение.

 

p7020019_600 

 

Те символично поставиха за няколко минути на входа на кметството торбички с боклук, към които имаше прикрепен по един гербер и лепенка "Гарантирано от ГЕРБ". Протестиращите развяха български знамена и издигнаха лозунги срещу управляващата партия, с чийто гласове бе прието увеличението на такса смет.

 

p7020014_600_01 

 

Протестът продължи около половин час, а никой от администрацията не излезе да разговаря с недоволните граждани.

 

След края на протеста общинският съветник и председател на БСП - Добрич Владимир Калчев посети Областна администрация - Добрич, където подаде сигнал към губернатора за незаконосъобразност на решението на общинския съвет. Причините са, че при публичното обсъждане на наредбата са били посочени 3 промила, а на самата сесия са предложени 3.5. Освен това таксата е приета без план-сметка.

 

p7020024_600 

 

Владимир Калчев отбеляза, че масово в страната таксата е около 1.5 промила, включително и в София, където гражданите получават двукратно по-висока средна работна заплата от добричлии.

 

На днешната кметска оперативка зам. кметът Иван Колев отново отбеляза мотивите за увеличението на такса смет, които може да си припомните (тук).

 

p7020016_600