Лобистки закон стои зад поскъпването на тока, добрата политика не са чешмичките, чакаме Дунав мост 2

Темата за поскъпването на електроенергията намира продължение на страниците на неделните вестници

Лобистки закон стои зад поскъпването на тока, добрата политика не са чешмичките, чакаме Дунав мост 2
В. „Дневник" пише за възможността най-бедните да бъдат компенсирани за шоковото поскъпване на тока:
„Кабинетът ще мисли как да компенсира най-бедните хора в страната, за да не усетят ценовия шок от поскъпването на тока от 1 юли. Това обеща премиерът Бойко Борисов във Видин, където инспектира хода на строителството на Дунав мост 2.
Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Увеличението на цената тока е заради най-лобисткия и престъпен закон на Сергей Станишев и Ахмед Доган, напомни тезата на управляващите Борисов.
"Няма по-лобистки закон от този, който буквално разсипа държавата, и сега ние с министрите от правителството обсъждаме какви мерки трябва да се предприемат, за да се компенсират социално слабите хора в страната", допълни премиерът."

В. „Сега" също отделя място на темата:
„Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока, коментира във Видин премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус".
Вчера стана ясно, че повишението на тока ще е 13%, а не както се очакваше 10%. Според ДКЕВР това се налага заради включването на изненадващо много нови фотоволтаици."

„Стандарт" също цитира премиера:
"През 2007 година е приет най-лобисткият закон в България - Законът за зелените енергии, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40 % цената на тока", каза Борисов.
„Така че е било хубаво през 2007 година екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата - шест електроцентарали „Белене" са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие", възмути се Борисов."

В. „Дневник" цитира критичен коментар на експремиера и лидер на ДСБ Иван Костов за икономическата криза и ситуацията в страната:

„Тягостна е реалността на икономическата криза, на недопустимата младежка безработица, на напускащите страната разочаровани българи. Срамен е упадъкът на нравите. Срамно е всичко това да се прикрива с посредствен политически спектакъл с тодорживковско безочие и простотия. Същевременно е опасно, защото спектакълът отвлича вниманието от тъпченето, един по един на принципите на демокрацията."
Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов на Деветото национално събрание на партията."

В. „Стандарт" също цитира коментар на експремиера за кризата и политическите последици от нея:
"Има реална заплаха БСП да се върне на власт. Това обяви Иван Костов при откриването на деветото Национално събрание на ДСБ. „
Общественото доверие е така разпределено, че има реална заплаха, БСП да се върне на власт с Тройна коалиция. Това би било още по-голямо зло за нас всички. Затова следва да дискутираме и въпроса каква опозиция искаме и трябва да бъдем."
Той отбеляза, че българите живеят все по-трудно, а управлението не намира верните политически решения за излизане от икономическата криза... „
Добрата политика не са чешмичките, Цанков камък и лотовете от магистралите. Българинът трябва да има качеството на живот на средния европеец", категоричен бе лидерът на ДСБ..."

„За всяко управление се съди по делата му, критерий за това е дали гражданите му живеят добре, продължи Костов. "Видима е деморализацията в обществото, от нея се възмущават всички, но тя продължава да нараства. Българинът живее все по-трудно, управлението не намира правилните мерки за излизане от кризата. По време на управлението на настоящото правителство корупцията прояви нова форма на рекет, придобиване на фирми и прокарване на корпоративни интереси в законите", каза Костов...
Според него е невъзможно излизането от кризата без участието на ДСБ.
„Никой не е постигал нашите темпове на икономическо развитие (на правителството на ОДС с премиер Иван Костов през периода 1997-2001 т. - б.р.), никой управляващ не е направил колкото нас да повишат самочувствието на хората."
"За нас Синята коалиция не е апаратен проект, само обединената десница е алтернатива на левите и либералите, както и на популизма на ГЕРБ. В момента от СДС се опитват да излязат от кризата, в която сами се поставиха, след като отхвърлиха продължаването на коалицията. Политически коректно е да подадем ръка на нашите партньори", допълни Костов." - се казва в публикация на в. „Сега".

Неделните вестници пишат и за предстоящото завършване на Дунав мост 2.

„Достигнати са 82 % физическо изпълнение и над 90% финансово по договора за Дунав мост 2. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на инспекция на строителството на моста между Видин и Калафат, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
„До края на годината Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура към него ще бъде готова, като единствено лоши метеорологични условия могат да забавят пускането му", каза министър Московски.
В проверката на изпълнението на инфраструктурния проект участваха европейският комисар за регионалната политика Йоханес Хан, министър-председателят Бойко Борисов и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Прилежащата инфраструктура към моста е готова на 92%, а над 90% от плащанията по договора са извършени." - пише „24 часа".

„Трафикът по моста ще надхвърли 100 000 превозни средства още през първата година от пускането на съоръжението в експлоатация. „Страната ни е готова за този трафик и работим усилено за подготовката на проекти, които да реализираме през следващите години", допълни той.
Министър Московски очаква след като успешно бъде завършен Дунав мост 2, да продължи доброто сътрудничество с Румъния и двете страни да работят съвместно за изграждането на още такива връзки. „Това ще подобри както нашите регионални контакти, така и транспортните връзки на Европейския съюз, което е наш ангажимент като страни-членки", заяви той.
Министър Московски участва в дискусия за напредъка на България в изпълнението на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион и Пътната карта за съвместния българо-румънски проект за развитието на навигацията по реката. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи активно в тази насока, като освен Дунав мост 2, реализира и проектите за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав. Сред тях са създаване на речна информационна система - БУЛРИС, подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по реката и проектиране и внедряване на географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура. Всички тези проекти се подготвят и изпълняват по Оперативна програма „Транспорт"."  - се казва в публикация на в. „Труд".

Всекидневниците отделят място и на столичния гей парад, и на породените от него реакции.

„Стотици младежи се включиха в петото поред издание на шествието "София прайд", посветен на ЛГБТ общността. Сред присъстващите бяха депутатът от БСП Петър Курумбашев, както и посланиците на САЩ и Великобритания - Джеймс Уорлик и Джонатан Алън.
Посланик Уорлик заяви в предаването "Карбовски: Директно" на "Нова телевизия", че присъства на парада, за да подкрепи всички хора по принцип, защото те трябва да имат възможност да живеят както сметнат за добре, без да бъдат подлагани на тормоз заради предразсъдък...
Като всяка година и сега прайдът премина при засилени мерки за сигурност. До провокации и сблъсъци не се стигна, въпреки че преди обед около 200-300 души подкрепиха контрапарада на партиите "Атака", ВМРО и самоопределящи се като патриотични сдружения.
Шествието премина по план и за час обиколи центъра на София и се върна отново на Паметника на Съветската армия, където започна концерт с участието на известни български изпълнители, сред които Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов,  Поли Генова, Цветелина Чендова и момчешката група Voice of Boys." - съобщава електронното издание на в. „Дневник".

„Двучасов протест срещу гейпарада" - гласи заглавие във в. „Сега".
„Стотици граждани се обявиха против планирания за днес следобед „София прайд" и участваха в контра шествие срещу него, предаде "Фокус".
Организаторите на събитието завършиха днешното шествие, което продължи около 2 часа, с думите: „Това тук е България и никакви чужди посланици не могат да ни казват как да живеем. Ако нас ни няма, България ще загине. За България - Свобода или смърт!"
На контра шествието се събраха симпатизанти на политическите партии „Атака" и ВМРО. Участниците скандираха „Българино, събуди се!"
Шествието започна от пилоните на НДК и завърши пред столичния храм „Света Неделя". През цялото време звучаха националистически песни и се развяваше българското знаме и знамената на двете партии..." - се казва в публикацията.

Неделният печат съобщава и за ново археологическо откритие на дъното на Черно море.


„Подводен квартал откриха археолозите от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, при разкопките на нос Акин край Черноморец. Това съобщи за Агенция "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
„При разкопките по правителствената програма „Виа Понтика" на нос Акин, един от трите носа на град Черноморец, археологът доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, откри, освен мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, и продължение на крепостната стена в морето. Продължението на крепостната стена обгражда една голяма плитковина югозападно от носа. Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега, се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина", каза Божидар Димитров.
По думите му - археолозите вече са установили, че става дума за ранновизантийската крепост Кримна, която е била разположена на това място. Поради обстоятелства от началото на Първата световна война до преди две-три години, крепостта е била в чертите на военно поделение и не можеше да бъде изследвана от археолозите..." - пише „24 часа".

В. „Труд" също помества публикация по темата:
„Запазената на сушата територия на крепостта обхваща близо 40 декара. Крепостната стена е по-дебела дори от созополската. Размерите на созополската са от 1,8 м до 2,2 м, а тази навсякъде е запазена на широчина 2,6 метра. Намерените монети показват, че стената е изградена от император Анастасий около 513 г., доукрепявана е от император Юстиниан през следващите десетилетия, и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583 - 586 година, когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена", каза Божидар Димитров.
Откриването на подводен квартал не е изненада, смята той.
„Известно е, че от V в.пр.н.е. до наши дни, в рамките на т.нар. новочерноморска трансгресия морето повишава нивото си с темп от 1,4 мм до 4 мм годишно. По крайбрежието, част от което е и крепостта край град Черноморец, според един български академик, потъването е най-голямо - 4 мм годишно. От построяването на крепостта до наши дни са минали около 1500 години, което означава, че в тази част на крайбрежието морето е повишило нивото си с 6 м досега. Квартали на Несебър и Созопол също се намират под водата, но, за съжаление, в последно време бяха засипани за дамби, които да укрепват града откъм морето", каза Божидар Димитров..."