Камионът, изпратил 16-годишно момче в кома, не е бил застопорен по правилата

Припомняме, че на 11-ти юни, ЗИЛ на "Пътно строителство" потегли неочаквано по стръмната улица край училище "Св. Климент Охридски", пресече бул. "Русия" и рани тежко 16-годишният хандбалист Дженгис Билял. Пострадаха шофьорът на камиона и негов колега и спътник.

Камионът, изпратил 16-годишно момче в кома, не е бил застопорен по правилата

„Проверката реално си показва пътно-транспортно произшествие от една страна, а това, че са пострадали двамата работници си е трудова злополука”, съобщи директорът на Инспекция по труда – Добрич Младен Мартинов.

 

Установено е, че автомобилът е бил в покой по наклонената улица, без обаче да са използвани всички средства за обезопасяването му срещу тръгване. Водачът на камиона слиза да включи компресора, който тегли като ремарке. Оставя в кабината колегата си да натиска педала на спирачките. Ръчната не е използвана. „В такива случаи, освен ръчна спирачка се използват и опорни клинове, по възможност – бордюр, в който да опрат колелата”, пояснява Мартинов.

 

Спирачките по сведения на инспекторите са изправни, автомобилът е минал технически преглед. Според шефа на трудовата инспекция, годините на машината не са критерий за нейната безопасност. „Въпросът е, че тук има грубо нарушаване на безопасността. От една страна има нарушение на закона за движение по пътищата, от друга – на безопасността. Разследването ще приключи, в момента очакваме едно становище и фирмата ще си понесе санкциите за неосъществен ефективен контрол върху условията на труд, респективно на виновните лица също ще бъде потърсена наказателна отговорност”, заяви Мартинов.

По принцип глобата за юридическо лице е от 1500 до 15 000 лева, за длъжностно – от 1000 до 10 000, а за работник или служител, който не спазва изискванията за безопасни условия на труд е до 500 лева.

 

1_600_09