Дилма Русеф праща бразилския бизнес у нас

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с бразилския си колега Дилма Русеф в Рио де Жанейро по време на третия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20". Двамата обсъдиха План за активизиране на двустранните икономически отношения.

Дилма Русеф праща бразилския бизнес у нас
Дилма Русеф се ангажира в близките месеци да изпрати представители на правителството и на бразилския бизнес в България, за да проучат на място възможностите за стартиране на съвместни проекти и на смесени предприятия.
 
Конкретни сфери от интерес за бразилския интерес са високите технологии, сътрудничеството в областта на науката и образованието, земеделието и производството на изкуствени торове. Бразилските представители ще проучат на място и възможностите за участие в реализацията на бъдещия технологичен център „София тек парк". Съгласуването на конкретни съвместни проекти ще бъде последвано от визита на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представители на българския бизнес в Бразилия, които да подготвят конкретните договори между двете страни, съобщават от пресцентъра на държавния глава.
 
По време на срещата си с Дилма Русеф президентът Плевнелиев е изтъкнал, че предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България. Той е представил и основните макроикономически показатели на България в момента, като е отбелязал, че страната ни е единствена в Европа, чийто кредитен рейтинг се повишава в условията на криза.
 
Плевнелиев е поканил Бразилия за стратегически партньор на България в областта на земеделието и производството на храни. Бразилия е сред водещите държави в тези области и може да съдейства на страната ни да разгърне потенциала си. Двамата президенти са се договорили още да засилят обмена на информация между двете държави и да подобрят връзките между България и Бразилия, особено в перспективни области на сътрудничеството, каквито са науката, високите технологии и биотехнологиите.
 
Президентът Дилма Русеф е изразила желание повече бразилски студенти да учат в България, което, по думите й, е на изключително високо ниво, особено в инженерните специалности. Кризата и ситуацията в Европа също са били сред акцентите по време на разговора. Президентът Русеф изрази готовността на Бразилия да помага на европейските страни в трудния за тях момент. От своя страна, българският държавен глава е подчертал, че сега е време за важните реформи, които да доведат до нов икономически растеж.
 
Пред Росен Плевнелиев Дилма Русеф е припомнила емоционалната си обвързаност с България и е определила като вълнуващи спомените си от посещението в страната ни миналата година. На срещата в Рио де Жанейро е присъствал и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който е придружавал дъжавния глава по време на визитата му в Бразилия.