Три енергийни гиганта с оферти за находищата в Черно море

До три-четири години България ще може да добива природен газ от находищата, намиращи се под дълбоките води на блока „Хан Аспарух", който се намира в Черно море

Три енергийни гиганта с оферти за находищата в Черно море

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията "Проучване и производство на нефт и газ - новата технологична граница".


 

По думите на Добрев три енергийни гиганта са подали оферти с желание да участват при проучването на находищата в Черно море. А именно - американската Ексо Мобил, френската Тотал и английската Мелроуз.

Очаква се до края на юли след подаване на ценовите оферти да бъде избрана една от тях, която да проведе изследванията.

 

Добрев припомни, че съвсем на скоро в румънските териториални води бяха открити залежи на природен газ от близо 83 млрд. куб.м. газ - количество достатъчно, за да задоволи енергийните нужди на България за период от 25 - 30 години.

 

Министърът на икономиката изрази увереност, че в българските находища ще могат да бъдат открити дори още повече залежи на синьо гориво. Той припомни още, че чрез находищата в Калиакра и Каварна, от които се добиват около 400 млн. куб. м. газ годишно страната ни си осигурява 15% от нуждите си за синьо гориво.

При това на цени 40% по-ниски от тези на руския газ.

 

Съвсем скоро се очаква да започне добив и от две нови находища - Каварна изток и Девенци, които ще дават още между 15-20% собствен добив.

 

По този начин България ще си осигури около 30% от количеството газ, което потребява годишно.

Очаква се същинските дълбоководни проучвания да започнат до края на годината, каза още Делян Добрев.

Възможно е по време на тези проучвания да бъдат открити известни количества нефт, но потенциалът за природен газ е категорично по-голям.

 

Относно забавените интерконекторни връзки между България и Румъния и между България и Гърция Делян Добрев заяви, че в момента се изчаква разрешение за тръбата до Румъния, което най-вероятно ще бъде получено в края на юли. Това означава, че ние август месец ще можем да направим първа копка на този тръбопровод.

 

На конференцията присъства и екоминистърът Нона Караджова, която заяви, че процесът за добиване на полезни изкопаеми на българска територия ще бъде стриктно следен и контролиран от министерството  на околната среда и водите.

 

Всеки проект и всяко едно желание за разрешение за добив ще бъде разгледано индивидуално в съответствие  с българското и европейското законодателство. Това ще се случва и с добиването на шистов газ, когато то бъде разрешено. На въпрос дали очаква вдигане на мораториума за добива на шистов газ Нона Караджова заяви, че това е политически, а не екологичен въпрос.