С 14 млн. лв. се увеличават националните доплащания за животни за 2011 г.

Правителството прие промени в размера на националните доплащания за животни за 2011 г. С приетото решение средствата се увеличават от 18 млн. лв. на 32 млн. лв. Промяната е в рамките на предвидените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. и по План-сметката на Държавен фонд „Земеделие” за 2012 г.

С 14 млн. лв. се увеличават националните доплащания за животни за 2011 г.

Първата причина за предложеното изменение е счетоводна. При извършване на плащанията в края на 2011 г. част от бенефициентите по схемите за национални доплащания за животни са представили закрити банкови сметки. Вследствие на това преведените суми са се върнали в края на годината в ДФ „Земеделие” - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) и съгласно бюджетните правила с приключване на финансовата година бяха върнати в централния бюджет на страната. Това налага тези преводи да бъдат извършени отново през 2012 г. по посочени от бенефициентите нови банкови сметки, но средствата трябва да бъдат от бюджета за 2012 г.
 


Друга причина за предлаганото изменение е, че част от отказите на ДФЗ-РА за субсидиране с национални доплащания за животни бяха обжалвани от страна на кандидатите с отхвърлени заявления и отменени със съдебни решения или заповеди на горестоящия административен орган. Тези плащания ще бъдат извършени също със средства в рамките на предвидените в Закона за държавния бюджет и по план-сметката на ДФЗ-РА за 2012 г.


Във връзка с невъзможност за прилагане към настоящия момент на одобрена държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван за обработка на земеделска земя чрез използване на система от ваучери за гориво”, финансов ресурс в размер на 10 млн. лв., предвиден за нея по план-сметката на ДФ „Земеделие”, ще бъде предоставен на земеделските стопани под формата на допълнително плащане по схемата за национални доплащания за говеда и биволи, необвързана с производството, и по схемата за национални доплащания за крави с бозаещи телета, обвързана с производството, в рамките на разрешените тавани за националните доплащания за 2011 г., одобрени с Решение на ЕК от 08.06.2011 г. Допълнителната сума на глава животно (говеда и биволи) да бъде в размер на 30 лв.