Добрич - най-прозрачна община в България

В четвъртия пореден конкурс на Фондацията за прозрачни регламенти (ФПР) Община Добрич спечели за втори път Годишния приз за прозрачност и отново ще получи почетната статуетка на Райнис Гелов в категория „Най-прозрачна общинска администрация `2011”.

Добрич - най-прозрачна община в България

Сборната оценка на независима експертна комисия за Община град Добрич е 47,05 точки. Тя е резултат от обективна преценка по 19 показатели и извършено допълнително проучване на сайтовете на администрациите, участващи в конкурса. На второ и трето място са общинските администрации на Бургас и Търговище. В протокола на Комисията Община Добрич е специално откроена за административното обслужване и осигурената обратна връзка, публичността на резултатите от нея и предприетите действия. За отлично изпълнение и публичност Комисията присъжда допълнителни точки, като в случая са откроени действията по плана за прозрачно и ефективно управление. При оценяване на достъпа до информация и услуги за хора с увреждания е обърнато особено внимание на инициативата за обучение на служителки от Центъра за услуги и информация и от дирекция „Гражданска регистрация и обслужване на населението” в жестомимичен превод. Високо оценен е предоставеният широк достъп до работата на Общински съвет, публичните регистри, достъпа до обществена информация, до работата по проекти.


 

За пръв път администрацията участва в другата категория на конкурса на ФПР – за „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията”. Тук Община Добрич представи работата и резултатите от действието на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. В тази категория класирането се извършва чрез обявено онлайн гласуване на сайта на Фондацията. Практиката на Община Добрич зае ІІ място с 347 гласа. Община град Добрич благодари на гражданите за проявите на активност и гражданска позиция, които са в подкрепа на действията за прозрачно и ефективно общинско управление.