Бум на измамите със застраховки; След реформата - пак 1/3 се пенсионират рано...

Повечето печатни издания днес обобщават събитията от изтеклите почивни дни, ето и основните теми в тях:

Бум на измамите със застраховки; След реформата - пак 1/3 се пенсионират рано...
24 часа

Антипротест: Борисов, не се поддавай на еколози рекетьори

Няколко хиляди протестиращи от Симитли, Банско и Разлог затвориха за 20 минути главен път Е-79 в района на Симитли. Жителите на трите общини се организираха като контрапротест на срещу "екологичния рекет" и подкрепиха закона за горите. Те настояват парламентът да отхвърли президентското вето.

Ние живеем в планината и най-добре знаем как да я опазим, а не някакви псевдоеколози от жълтите павета. Искаме да строим писти, не и хотели в планините, за да се развива туризмът и да има препитание за хората", казаха протестиращите.

Труд


Кунева за Борисов: Това е комикс, това не е политика


Това е комикс, това не е политика, коментира пред БНР Кунева действия и изказвания на премиера Бойко Борисов.

По думите й, в рамките само на два дни той е излъгал хората два пъти.

Първият - за Закона за съдебната власт. Промените са направени с неговото одобрение, но после се изплаши от публичната реакция и от прочутата реакция на Брюксел и реши да направи нещо междинно. Много неловко постъпи с президента Плевнелиев, като един вид каза, че той го е накарал да наложи вето", обяснява Кунева.

"Вторият път когато излъга беше със Закона за горите. Обещал е на олигарсите влекове и писти, но публичната реакция пак го уплаши и той отстъпи. В приоритетите му не виждам хората, не виждам справедливостта. Фактът, че може да се договори с всички в парламента не помага на хората", казва още Меглена Кунева.

Вето за закона за горите

Президентът Росен Плевнелиев налага вето на Закона за горите, станал повод за редица скандали и тридневни протести.
Скоро ще бъде дадена и официална информация за ветото и мотивите към него. Очаква се държавният глава да се обяви за максимална защита на природата и в същото време да се намерят добри механизми за развитие на ски туризма и регионите.

Стандарт


Бюро вместо офис

Бюро вместо офис може да се наеме всеки в София. Новата услуга струва 19 лева. Срещу нея всеки получава цялостното оборудване, което дава и стандартния офис - бюро, интернет, принтер, скенер, копирна машина, офис консумативи.

От две седмици в столицата работи т. нар. betahaus България - международна мрежа, която събира на едно място хора със свободни професии. "Това всъщност е офис за хора, които не работят в офис", обясниха неговите създатели Александър Михайлов и Александър Китов.

В огромна зала с площ от 400 квадрата са създадени 65 работни места. Още преди откриването част от тях били заети - от програмисти, графични дизайнери, специалисти по реклама и мултимедии, брокери на недвижими имоти, адвокати, счетоводни къщи и др. Някои са наели работно място за седмица, други за месец или два. Нито един от тях няма обвързващ договор за определен период.
 
Монитор

Бум на измамите със застраховки


Зачестяват опитите за застрахователни измами в кризата. Все повече хора лъжат, че е настъпило застрахователно събитие, за да могат да получат обезщетение от фирмата, с която са сключили полицата. Това съобщи пред „Монитор" Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Увеличавали се злоупотребите по линия на имуществените и карго застраховките.

„Доста компании в момента са затруднени и се опитват чрез имуществото, което притежават, да получат някакви финансови средства", каза той. Например много фирми спирали работа, а голяма част от  оборудването им е било взето на лизинг.

Така вноските продължавали да вървят, въпреки че реално нямало никакви приходи. Често липсвали и кандидати за покупка на имуществото. „Така за да получат пари от застраховката, с активите им често настъпват някакви събития", разказа Тодоров.


739 отличници в битка за елитна гимназия

739 отличници от София ще се борят за местата в най-елитните столични гимназии. Толкова са седмокласниците, изкарали над 5,50 едновременно на малките матури по български език и литература и  математика. Това сочат данни от статистиката на баловете на кандидат-гимназистите, образувани само от оценките от двата изпита за национално външно оценяване.

Отличниците с бал 11-11,5 са 567 спрямо 379 през миналата година. Най-добрите ученици с бал  в порядъка на 11,5-12 пък са 172 срещу 122 през 2011-а.
 
Сега

И след реформата на ГЕРБ 1/3 от българите се пенсионират по-рано

Пенсионната реформа на ГЕРБ, маскирана зад аргументите за стабилизиране на бюджета на държавното обществено осигуряване, на практика е ограничила достъпа до пенсия само на хората, които не търсят вратичка за по-ранно излизане от пазара на труда. Това показват окончателните данни на НОИ за новоотпуснатите пенсии.

Реформата уж трябваше да ограничи по-ранното излизане в пенсия, но данните на НОИ показват, че и през 2011 г. 1/3 от българите (32.5%) са успели да напуснат пазара на труда преди общоприетата тогава възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете. Това е станало чрез освидетелстване от ТЕЛК или заради опциите за ранно пенсиониране. През 2010 г. делът им наистина беше малко по-голям - 34.1%, но това може да се обясни с бума на пенсиониращи се заради реформата млади военни и полицаи. Броят им достигна 3672, докато миналата година новите пенсионери от военизираните структури са били 2517.

Докато броят на пенсионерите с редова пенсия за осигурителен стаж и възраст е намалял с 4063 души до 58 655, то инвалидните пенсии са почти непроменени - 27 680 през м.г., което е само с 16 броя по-малко спрямо 2010 г. Символично се е увеличила и възрастта при тях - от 51 г. и 6 месеца на 51 г. и 7 месеца. Най-често хората са получавали инвалидни пенсии между 50 г. и 59 г. От НОИ признават, че освен по-високата заболеваемост на възрастните работници, причина за тази тенденция е и желанието им да си допълват доходите в несигурната икономическа обстановка. Още около 35% са се пенсионирали чрез ТЕЛК под 50 г.

Дума

Втора смърт от кучета в София

Оставката на Йорданка Фандъкова като кмет на София става повече от наложителна, след като втори човек почина в столицата след смъртоносни нахапвания от бездомни кучета. Това смята политологът Иво Индов, който разпространи вчера публичната си позиция. Вече три години Йорданка Фандъкова не може да се справи с проблема "бездомни кучета", а ГЕРБ (с кметуването на Бойко Борисов) - вече шеста година, заявява Инджов.

Възрастният мъж, нахапан от кучета в столичния квартал "Редута", почина вчера сутринта в болницата. 88-годишният Х.П. е имал съпътстващи заболявания, които утежнили състоянието му, и е починал въпреки усилията на лекарите в УМБАЛСМ "Пирогов". Той бе приет с множество рани по ръцете и краката от ухапванията на уличните четириноги.

След втория за годината смъртен случай на човек, нахапан от кучета в столицата, кметът Йорданка Фандъкова заяви, че до една година очаквала да бъдат прибрани поне 4000 кучета в приюти. Фандъкова само изказа съболезнования на близките на 88-годишния Х.П. и съжаление, че в резултат на нерешен от години проблем в София загиват хора.