Доклад за шистовия газ скара депутатите

Народните представители се скараха заради доклада на временната комисия, която изследваше практиките в проучването на подземни богатства

Доклад за шистовия газ скара депутатите

Смятаме, че по един завоалиран начин разрешавате проучването на шистов газ, заяви Петър Курумбашев от БСП по време на дискусиите за доклада на Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда. Червените настояват категорично да се забрани добива и проучването на шистов газ на територията на България.


 

Това е позиция, която изобщо не трябва да се чуе в българския парламент, заяви от своя страна Иван Иванов от Синята коалиция. Той подчерта, че настоящата забрана касае опасната технология хидрофракинг. Искате да сме зависими от Газпром, обвини той социалистите. Това е антинационална позиция да забраниш един природен ресурс. На кого искате да се харесате, на Москва ли?, попита още Иван Иванов.

 

Да ви поздравя с празниците в седмицата на лобиста, отговори Курумбашев на нападките. Вчера, по думите му, управляващите приели лобисткия Закон за горите, а днес искат тихомълком да отменят забраната за добив и проучването на шистов газ. Диян Червенкондев попита опозицията " какво имате против шистовия газ, добит по конвенционален начин?".

 

Нека видим най-добрите световни практики, призова Мартин Димитров от СДС. Природните ресурси се изчерпват, допълни той. Според него трябва да забавим добива на шистов газ, защото след време и технологията ще е по-безопасна. България не може да бъде поле на експерименти, цената ще бъде много голяма, изтъкна синият депутат. Ако избързате ще направите беля, защото ще настроите обществото срещу шистовия газ, смята Димитров. Така, според него, дори и след време да се появи безопасна технология, хората няма да искат добива. Нямаме бърза работа, допълни Димитров.