До 30 юни се удължава забраната за улов на калкан

При случаен улов на екземпляри от калкан същите следва да се връщат незабавно във водата, независимо от тяхното състояние

До 30 юни се удължава забраната за улов на калкан

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с 15 дни от 15 юни 2012 г. до 30 юни 2012 г. включително се удължава срока на действие на забраната за улов на калкан в общностните води на Черно море.


 

Удължаването на срока на забраната е на основание извършени кръстосани проверки и оценка на размножителния статус на популацията на калкан от Института по рибни ресурси /ИРР/– Варна и ръководството на ИАРА.

 

От събраните проби от екземпляри от дънно-прикрепени хрилни мрежи, изводите на учените от ИРР са, че калканът е в добро физиологично състояние, но в женските индивиди от калкан има още хайвер. На база анализа, препоръката на експертите е, че във връзка  с активното размножаване на калкана през първото десетдневие на месец юни, сезонната забрана за риболов на калкана трябва да остане в сила до края на месец юни 2012 г.

 

Предвид становището на учените от Института по рибни ресурси – Варна и след съгласуване с браншови асоциации в сектора, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, взе решение за удължаване на срока на забраната за улов на калкан до 30 юни.

 

Предложението е съгласувано и от министъра на околната среда и водите.